Mi az a mikrorandi, és hogy hat a kapcsolatra? A szakértők szerint gyerekes pároknak kötelező
Egyszerűen megvalósítható és nem túl igényes módszert kínál a kötődés fokozására és a kapcsolat erősítésére a mikrorandi.

gyerekes par konyhaban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg pár küzd a munka, a háztartás, valamint a gyermeknevelés okozta időhiánnyal. Az állandó kapkodásnak, rohanásnak pedig általában az a vége, hogy a kapcsolatukat szorítják a leginkább háttérbe, a feladatok pedig az együtt töltött idő rovására mennek.

Sajnos azonban ennek hosszútávon súlyos következményei lehetnek: a felek eltávolodnak egymástól, a viszonyuk meggyengül, és könnyen a szakítás szélére kerülhetnek. A szakértők szerint viszont van erre a nehéz helyzetre egy viszonylag könnyű megoldás. Ez pedig nem más, mint a mikrorandizás, ami, úgy vélik, minden gyerekes párnak kötelező lenne.

Mi az a mikrorandi?

A hosszú távú kapcsolatban élőknek a legtöbbször a randevús estéket ajánlják a terapeuták. Azonban a Legal & General egy felmérése szerint a megkérdezettek 67%-a, bár fontosnak tartotta, és megpróbálta, igen nehezen, vagy egyáltalán nem tudta megvalósítani azt, hogy minden héten, hónapban kettesben töltsék a munka utáni órákat. 

Az oldal, valamint a szakértők szerint viszont létezik egy ennél könnyebb és kevesebb időt igénylő, mégis hasonlóan hatékony módszer, ez pedig nem más, mint a mikrorandizás. Az alapötlet nagyjából azt takarja, hogy a párnak minden együtt töltött percet ki kell használnia, és ki kell hozni belőle a maximumot a kapcsolat érdekében. Például, ébredés után nem ugranak ki rögtön az ágyból, hanem összebújnak egy kicsit, vagy, amíg a baba alszik, leülnek, és teljes mértékben egymásra figyelve beszélgetnek valamiről, ami nem a munka vagy a gyermeknevelés.

A módszer lényege, hogy keresniük kell a hétköznapokban a lehetőségeket a kötődés fokozására, legyen szó egy-egy ölelésről, érintésről vagy egy rövidebb szóváltásról. A lényeg csupán, hogy egymásra koncentráljanak. Dr. Becky Spelman párkapcsolati szakértő szerint ez a technika nem vesz igénybe órákat, mégis megmentheti a gyerekes párok kapcsolatát, és erősíti a szerelmet, az intimitást, ráadásul kevesebb stresszt és nyomást okoz, mint a kötelező randiestek, melyek egyébként nem férnek bele mindig a napirendbe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy alkalmazható hatásosan a hétköznapokban?

A szakértő úgy véli, kezdetben elég pár perces feladatokkal indítani. Például néhány napközben küldött üzenettel, egy telefonhívással az ebédidőben, vagy egy kis beszélgetéssel, mialatt a gyerekek pihennek, játszanak vagy tévéznek. Mindezek mellett tudatosan növelni kell a puszik, a csókok és az ölelések számát, ezek ugyanis pár pillanatot vesznek csak igénybe, mégis erősebbé, szorosabbá teszik a kapcsolatot.

Ezek után jöhetnek a hosszabb, tervezettebb programok, mint a közös ebéd, a gyors délutáni kávézás, de akár az is jó ötlet, ha egy kicsit korábban kelnek a felek, hogy együtt készíthessék el a reggelit, vagy csak egyszerűen kettesben lehessenek. Szintén nagyon jól tud esni, ha néha-néha meglepik egymást egy kis finomsággal, vagy az egyikük a munkahelye előtt várja meg a másikat, hogy együtt indulhassanak haza. Ezen kívül az is szuper, ha a pár együtt főz, ez ugyanis nemcsak remek kikapcsolódás, hanem jó közös program is lehet, de a kártya-, valamint a társasjátékok is erősen fokozzák a kötődést, sőt, még a videotelefonálás is hatékony módszer lehet.

A mikrorandizás tehát sokkal könnyebben megvalósítható, mégis megmentheti a kapcsolatokat - ezért is ajánlott minden párnak. Azt azonban fontos tudni, hogy nem váltja ki a hosszabb, közös programokat, csupán gyors és hatásos megoldást nyújt a nehezebb, rohanósabb időszakokra, melyek általában nagy megpróbáltatást jelentenek a gyerekes szülőknek.

Ilyen a szerelem a valóságban

Philippa Rice saját történetén keresztül mutatja meg az őszinte szerelem és szeretet valódi arcát. Ami szerinte velünk van a nap minden pillanatában, csak a legtöbben nem veszik észre.

Ezt is szeretjük