Miért olyan édes a bosszú? A megtorlás meglepően hat az agyra
Már a bosszúállás gondolata mozgósítja az agy jutalomközpontját.

bosszu cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden érzés és történés erőteljes hatással van az agyra. A szerelemre és a szexre például a tudatmódosító szerekhez hasonlóan reagál, de egy ölelés vagy egy kézfogás is bonyolult folyamatokat indít be a testben.

Azonban nemcsak ezek a dolgok töltik el jó érzéssel az embert. Van még jó néhány apróság, ami örömöt, elégedettséget okoz. Ilyen többek közt a bosszú is - nem véletlenül teszik gyakran mellé az édes jelzőt. A tudósok utánajártak, miért is van ez így: megvizsgálták, miért olyan kielégítő, és megnézték, milyen hatással van az agyra. 

Így hat a bosszú az emberekre

A Science nevű tudományos lapban publikált eredmények arra mutattak rá, hogy azoknál, akik visszavágást terveztek valami olyanért, ami nekik rosszulesett, igazságtalan volt velük szemben, aktiválódott az agy jutalomközpontja. Azaz, kielégítő érzéssel töltötte el őket már a megtorlás gondolata is. 

Egy 2016-os kutatás továbbá azt is bebizonyította, hogy azok, akiket valamiféle visszautasítás ért, bármi áron szeretnének javítani a hangulatukon, ehhez pedig gyakran a megtorló agresszió a legalapvetőbb megoldás - legalábbis az agy szerint. Ugyanis, akik valamilyen formában bosszút álltak, azok annyira jól érezték magukat, mint akiket nem is utasítottak vissza vagy bántottak meg. Ez pedig azt is megmagyarázza, hogy miért keresik az emberek gyakran a konfliktust: az agresszió szabadjára engedése szintén mozgósítja az agy jutalomközpontját, és erőteljes pozitív érzéseket juttat felszínre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyenkor a legédesebb

Egy további kutatás rávilágított arra, hogy akkor a legédesebb a bosszú, ha a sértést, igazságtalanságot elkövető ember tudja, hogy miért bünteti meg az illető, és végül beismeri, hogy hibázott, megérdemli a visszavágást. Amikor valaki megtorol valamit, azt szeretné, hogy helyreálljon az igazságosság. Ha ez megtörténik, erőteljes kielégítő érzés uralkodik el rajta, és a hormonok felszabadulásának köszönhetően a boldogságérzete is az egekbe szökik. Fontos viszont, hogy ez nem hosszú távú, csupán rövid ideig tart, és a másik által ejtett lelki sebek csak később gyógyulnak be.

A pszichológusok mindezek ellenére senkinek nem ajánlják ezt a módszert. Érdemes inkább átgondolni a helyzetet, venni néhány mély levegőt, mielőtt valaki cselekedne, és sporttal, meditációval levezetni a feszültséget, majd vagy elfelejteni a kellemetlen helyzetet, vagy higgadt beszélgetéssel megoldani a problémát.

Menyasszonyi ruháján állt bosszút

Egy nő is az édes - és szerencsére ártalmatlan - bosszút választotta: férje tettét a menyasszonyi ruháján torolta meg, és végigfotóztatta az egész folyamatot. Elárulta, óriási megkönnyebbülést érzett utána.

Ezt is szeretjük