Mitől jó a szex? Varázslatos, mi történik közben az agyban
A szex bizonyítottan olyan hatással van a testre, mint a drogok. A tudósok pedig elárulták, miért annyira élvezetes a szeretkezés.

orgazmus 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szex tényleg kifejezetten jótékony hatással van az egész szervezetre: megemelkedik közben a vérnyomás, megfeszülnek az izmok, sokkal gyorsabban ver a szív. De nemcsak a testben, hanem az agyban is hihetetlen dolgok történnek, amik igazán varázslatossá teszik az együttlétet.

Rengeteg kutatás vizsgálta már az agy reakcióit szex közben, és tényleg érdekes eredményre jutottak. Ez a rész ugyanis már az előjátéknál aktiválódik, és sok változás megy végbe benne.

Már az előjáték is felbolygat mindent

A kutatók MRI géppel derítették ki, hogy pontosan mi is zajlik a fejben szeretkezés közben, és azt látták, hogy már az első intim érintésre reagál az agy.

- A csikló és a hüvely különböző részeinek érintése rögtön az agy több részét stimulálja, mindegyik önmagában is képes lenne orgazmust okozni. Ha egyszerre ingerlik őket, az még intenzívebb gyönyörhöz vezet – mondta dr. Barry R. Komisaruk neurológus, a kutatás vezetője. Az idegek ugyanis olyan impulzusokat küldenek az agynak, ami stimulálja a különböző területeit. Az előjáték feltüzeli a hippokampusz működését, ami az emlékek memorizálásáért, és a régi emlékek visszaidézéséért felelős, aztán erősebb működésbe lép az amigdala is, ami az érzelmek és az intenzív érzések előidézésében segít.

Majd amikor már nagyon közel vagy a csúcshoz, a kisagy megfeszíti az izmokat a combjaidban, a fenekedben és a karodban, aztán a frontális, azaz homloklebeny – aminek feladata a problémamegoldás, a tervezés, a beszéd és a vázizmok irányítása, az érzelmek, a gondolkozás, és a személyiség kialakítása - is akcióba lendül. Beindítja még erősebben a szexuális fantáziát, majd az elülső cinguláris kéreg is működésbe lép, ami gátolja a fájdalmat és segít a gyönyör érzésében.

Orgazmus közben a legaktívabb az agy

Az orgazmus közben az agyban is még jobban felpörögnek az események, és rengeteg minden történik. A hypothalamus nagy mennyiségű oxitocinnal árasztja el a testedet, és nagyrészt ez okozza a gyönyör érzetét és a hirtelen boldogságot, ráadásul ez a hormon erősíti a kötődést is a férfi és a nő között. Ezért is van az, hogy szex után valahogy még szerelmesebb vagy a párodba. Persze az agy jutalom vagy gyönyörközpontjaként emlegetett nucleus accumbens is erőteljesen működésbe lép, és egy jó adag dopamint áraszt szét a testedben, amitől még intenzívebb lesz az orgazmus. A kutatók viszont arra is rájöttek a Journal of Neuroscience című lapban publikált kutatásuk során, hogy a laterális orbitofrontális kéreg, az agy bal szem mögött elhelyezkedő területe – ami egyébként a viselkedést kontrollálja – viszont szinte leáll, ezért hasonlítják a tudósok az orgazmust a heroinhoz.

Nézd meg videón, pontosan mi történik az agyban orgazmus közben.

A csúcsra jutás után viszont szinte leáll az agyad: teljesen megnyugszik, pihen, de az óriási hormonlöket gondoskodik arról, hogy nyugodt és boldog legyél még hosszú percekig.

Ezt is szeretjük