18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mitől jó a szex? Varázslatos, mi történik közben az agyban

A szex bizonyítottan olyan hatással van a testre, mint a drogok. A tudósok pedig elárulták, miért annyira élvezetes a szeretkezés.

orgazmus 1

A szex tényleg kifejezetten jótékony hatással van az egész szervezetre: megemelkedik közben a vérnyomás, megfeszülnek az izmok, sokkal gyorsabban ver a szív. De nemcsak a testben, hanem az agyban is hihetetlen dolgok történnek, amik igazán varázslatossá teszik az együttlétet.

Rengeteg kutatás vizsgálta már az agy reakcióit szex közben, és tényleg érdekes eredményre jutottak. Ez a rész ugyanis már az előjátéknál aktiválódik, és sok változás megy végbe benne.

Már az előjáték is felbolygat mindent

A kutatók MRI géppel derítették ki, hogy pontosan mi is zajlik a fejben szeretkezés közben, és azt látták, hogy már az első intim érintésre reagál az agy.

- A csikló és a hüvely különböző részeinek érintése rögtön az agy több részét stimulálja, mindegyik önmagában is képes lenne orgazmust okozni. Ha egyszerre ingerlik őket, az még intenzívebb gyönyörhöz vezet – mondta dr. Barry R. Komisaruk neurológus, a kutatás vezetője. Az idegek ugyanis olyan impulzusokat küldenek az agynak, ami stimulálja a különböző területeit. Az előjáték feltüzeli a hippokampusz működését, ami az emlékek memorizálásáért, és a régi emlékek visszaidézéséért felelős, aztán erősebb működésbe lép az amigdala is, ami az érzelmek és az intenzív érzések előidézésében segít.

Majd amikor már nagyon közel vagy a csúcshoz, a kisagy megfeszíti az izmokat a combjaidban, a fenekedben és a karodban, aztán a frontális, azaz homloklebeny – aminek feladata a problémamegoldás, a tervezés, a beszéd és a vázizmok irányítása, az érzelmek, a gondolkozás, és a személyiség kialakítása - is akcióba lendül. Beindítja még erősebben a szexuális fantáziát, majd az elülső cinguláris kéreg is működésbe lép, ami gátolja a fájdalmat és segít a gyönyör érzésében.

Orgazmus közben a legaktívabb az agy

Az orgazmus közben az agyban is még jobban felpörögnek az események, és rengeteg minden történik. A hypothalamus nagy mennyiségű oxitocinnal árasztja el a testedet, és nagyrészt ez okozza a gyönyör érzetét és a hirtelen boldogságot, ráadásul ez a hormon erősíti a kötődést is a férfi és a nő között. Ezért is van az, hogy szex után valahogy még szerelmesebb vagy a párodba. Persze az agy jutalom vagy gyönyörközpontjaként emlegetett nucleus accumbens is erőteljesen működésbe lép, és egy jó adag dopamint áraszt szét a testedben, amitől még intenzívebb lesz az orgazmus. A kutatók viszont arra is rájöttek a Journal of Neuroscience című lapban publikált kutatásuk során, hogy a laterális orbitofrontális kéreg, az agy bal szem mögött elhelyezkedő területe – ami egyébként a viselkedést kontrollálja – viszont szinte leáll, ezért hasonlítják a tudósok az orgazmust a heroinhoz.

Nézd meg videón, pontosan mi történik az agyban orgazmus közben.

A csúcsra jutás után viszont szinte leáll az agyad: teljesen megnyugszik, pihen, de az óriási hormonlöket gondoskodik arról, hogy nyugodt és boldog legyél még hosszú percekig.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük