Ez történik a női testtel, amikor szerelmes: hihetetlen, milyen hatással van mindenre

Kutatások bizonyítják, hogy egyes hormonok csökkenek, míg mások emelkednek - ez pedig sok furcsaságot okoz.

szerelem cover2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétségtelen, hogy a szerelem az egyik legjobb érzés a világon: rózsaszínben látod miatta a világot, sokkal boldogabb vagy, és csak úgy egyszerűen minden ezerszer szebb.

De azt tudtad, hogy miért van ez? Hogy pontosan mi történik a testeddel, amikor szerelembe esel?

Átalakul a tested, ha szerelmes leszel

A kutatók sokat vizsgálták a jelenséget, és igazán érdekes dolgokra jöttek rá. A szerelmesek testében ugyanis megváltozik a hormonok aránya és mennyisége, ami miatt egy kicsit őrültebbek lesznek, másképp élik meg a dolgokat. Donatella Marazziti, a Pisai Egyetem pszichológusa például észrevette, hogy ilyenkor csökken a szervezet szerotoninszintje: ami erősíti a rögeszmés érzéseket, így például szintén ez a hormon felelős azért, ha egy ártalmatlan sms-t is képes vagy túlanalizálni vagy félreérteni.

szerelem tel FB

De nemcsak ennek a hormonnak változik meg a szintje, hanem a dopaminnak és az oxitocinnak is, melyek felerősítik az érzéseket, az érzékeket, valamint a kötődést és a vágyat is, sőt, akár szédülést is okozhatnak. Ezért érzed azt, amikor szerelmes vagy, hogy legszívesebben mindig a partnereddel lennél, folyamatosan rá gondolsz, és alig várod, hogy találkozzatok.

A friss szerelmes állandóan együtt akar lenni a párjával, és egyfajta függőség alakul ki nála, emiatt pedig rossz döntéseket is hozhat, sőt, el is üldözheti a férfit. Ez szintén a magas dopaminszintnek köszönhető: cél- és partnerorientált viselkedést okoz, ami miatt senki és semmi más nem számít egy ideig, csak a pasi. És ez még nem minden: Meghan Laslocky a Berkeley-i Egyetemen végzett kutatása során azt is bebizonyította, hogy amikor valaki megpillantja a szerelmét, hasonlóan reagál, mintha egy drogot próbált volna ki.

Szédülés és pillangók

Az adrenalin és a noradrenalin szint sem marad meg az átlagosnál, hanem jócskán megemelkedik, ami izzadással, felgyorsult szívveréssel jár, de néha még az is előfordulhat, hogy egy-egy szívdobbanásod is kimarad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

A pillangókat a gyomrodban pedig valójában a kortizol, a stresszhormon emelkedése váltja ki: összehúzza a vérereket a belekben, ami szokatlan, pillangók repkedéséhez hasonló érzéshez és hányingerhez is vezethet. Az izgatottságra persze az idegrendszered is reagál, aminek következtében, ha meglátod a szerelmedet, rögtön kitágulnak a pupilláid, de a stressz megnövekedett szintje erős fejfájást és migrént is okoz.

Bár a kutatások eredménye olykor ijesztően hangzik, valójában ezek hozzátartoznak a szerelemhez ugyanúgy, mint a testre gyakorolt pozitív hatások. Egy idő után azonban minden visszaáll a normális szintre a testedben, és elmúlnak az apróbb, kellemetlen hatások.

Ezt is szeretjük