Miben jobbak a nők, mint a férfiak, és fordítva? Ebben más a két nem agya

Köztudott, hogy a két nem agya másképp jár, de vajon hogyan, és ki miben jobb vagy gyengébb a két nem közül?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szerelem, munka, vezetés, kommunikáció - sok-sok vonatkozás létezik, melynek kapcsán felmerül, miben és miért más a férfi és női gondolkodás, és ennek a feltételezésnek a tapasztalati mellett tudományos alapja is van.

A férfi és a női agy ugyanis egyes dolgokban bizonyítottan eltér, ahogyan azt egy ezerfős, a Pennsylvaniai Egyetem által végzett kutatás 2013-ban kimutatta, ám fontos leszögezni, egyik nem sem rendelkezik a másik felett álló agyi képességekkel: mindkét nem másban jó.

Más-más felépítés és méret

A nők és férfiak agyának mérete eltérő. A nők agya 8%-kal kisebb a férfiakénál, de ez persze nem jelenti azt, hogy a nők bármiben is rosszabbak lennének. Sőt, a nők könnyebben reagálnak a különböző váratlan szituációkban a férfiaknál, akik mintákat követnek, racionális lépésekben haladnak, és több idő kell nekik végiggondolni az új helyzeteket. Ami a reakcióidőt illeti, a férfiaké viszont valamivel jobb a nőkénél, ahogyan mozgáskoordinációjuk is.

A nők viszont képesek az úgynevezett multitaskingre, vagyis egyszerre több mindenre figyelni párhuzamosabban - tény ugyanakkor, hogy a kutatók szerint a férfiak a navigálásban ügyesebbek, persze akkor, ha csak arra összpontosítanak adott pillanatban.

A férfiaknak jobban megy a tájékozódás. Könnyebben kiismerik magukat, mert ügyesebben tudnak térben gondolkodni, és egyszerű feladat számukra eligazodni ismeretlen helyeken is térkép alapján. A férfiak könnyebben idéznek maguk elé korábban látogatott helyeket is, mint a nők.

A kutatók vizsgálatok alapján azt is megállapították, hogy a két nem agyának eltérő régiói tartalmaznak erősebb összeköttetéseket. A nőknél a bal és jobb oldal, a férfiaknál inkább az elülső és hátulsó oldal. A nők kérgesteste - corpus callosum - nagyobb, mint a férfiaké, így ők a jobb és bal oldalt egyszerre tudják használni, illetve köztük gyorsan információt közvetíteni, míg a férfiak dominánsan a bal féltekét használják, a logika és racionalitás oldalát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyelv, tanulás és memória

A nők jobbak a kommunikációban, és ez részint abban is gyökeredzik, hogy a nyelvi készségeik a férfiakéit meghaladják. Szülők olvashattak már arról, hogy gyakran a fiúgyerekek később kezdenek beszélni, ami ugyancsak ide vezethető vissza. Az idegennyelv-tanulással szintén ez a helyzet, a nőknek könnyebben mehet, de az anyanyelvi beszédben is a férfiaknak nehezebb magukat, érzelmeiket kifejezni, mint a nőknek. Általában a nők többet is beszélnek a férfiaknál, még ha elő is fordulnak kivételek.

Ami a tanulási készségeket illeti, a férfiak számérzéke jobb a nőkénél, és rendszerint inkább a reál tárgyakban - matematika, kémia, fizika - teljesítenek jobban, mint a humán tárgyakban - nyelvtan, idegen nyelv, irodalom -, melyekben a nők ügyesebbek.

Az agy előagyi részében nagyobb aktivitás a nőké, ezért az ő memóriájuk jobban működik a férfiakénál. Ez a mindennapokban a névmemória, az arcmemória terén, valamint különböző események felidézésében nyilvánulhat meg. Nem csoda hát, ha az évfordulók, születésnapok dátuma sem marad meg egykönnyen a férfiak agyában.

Fájdalom, szex és érzelmek

Az agy amygdala területén érzékeljük a fájdalmat. Jobb oldalán a férfiak, a bal oldalán a nők, és sajnos - sajnos, hiszen gondoljunk csak a szülési fájdalomra - a nők fájdalomérzékelése intenzívebb a férfiakénál.

A szexualitásban a férfiak dominánsan a vizuális ingerekre támaszkodnak, míg a nők több forrásból egyszerre gyűjtik be az információkat. Számukra azzal, amit látnak, azonos mértékben fontos az illat és az érintés is egyidejűleg ahhoz, hogy izgalomba jöjjenek.

A nők limbikus rendszere az agyban nagyobb a férfiakénál, ezért a nők az érzelmek terén jóval intenzívebben élnek meg mindent, mint a férfiak. A nők empatikusabbak, jobban tudják értelmezni mások érzelmeit, és könnyebben fejezik ki sajátjaikat.

A férfiak számára nehézséget okoz olyan érzelmeket feltérképezni, melyek nincsenek egyértelműen megfogalmazva. Ez sokszor párkapcsolati nehézségekhez is vezethet, ha a nő viszont magából kiindulva elvárja, hogy a férfi ráérezzen, ő mit érez. A nők továbbá hajlamosabbak az érzelmi alapú döntéshozatalra, míg a férfiak inkább a racionalitásra hagyatkoznak ebben is.

Ezt is szeretjük