Csak a DNS őrzi a nyomukat: szőrén-szálán eltűnt az ősi embercsoport

Érdekes dologra lettek figyelmesek az emberi DNS-t kutató szakemberek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

DNS-kutatás rendkívül érdekes területe a tudománynak, mely által az emberiség múltjáról, történetének alakulásáról is rengeteg információ kiderülhet. Újabb tanulmányok arra mutattak rá, hogy 440 ezer éve élt egy emberféle, melynek nyomai ma is megtalálhatók a DNS-ben, ám semmilyen megfogható nyomot nem hagyott maga után a Földön.

Története során az ember más hominid fajokkal érintkezett és szaporodott, aminek a nyoma a mai napig kimutatható az emberi DNS-ben. A fejlett technológiának köszönhetően a kutatók megbecsülték, hány százalékos a hominidek nyoma a ma élő ember DNS-ében.

Ismeretlen rokonok

Európai és ázsiai emberek DNS-ének vizsgálata során megállapították, hogy az ősi emberek Neander-völgyiekkel és gyeniszovai emberekkel szaporodtak, ám meglepődve tapasztalták, hogy egy harmadik, mindeddig ismeretlen, nyomtalanul kihalt embercsoport nyomai is felfedezhetők a DNS-ben.

Ez a szőrén-szálán eltűnt emberféle feltehetőleg 440 ezer évvel ezelőtt létezett Délkelet-Ázsiában, tehát ugyanabban az időben, mint amikor a Neander-völgyiek, a gyeniszovai emberek és persze a mai emberek ősei.

A rejtély

Noha a DNS egyértelműen mutatja, hogy volt egy ilyen, harmadik emberféle, semmilyen megfogható, sem tárgyi, sem más nyomot nem hagytak maguk után, ami rendkívül érdekes, szokatlan jelenség a tudomány emberei számára. Mind a Neander-völgyiek, mind a gyeniszovaiak hagytak maguk után nyomokat, de ez a harmadik rokonunk egyszerűen eltűnt a Föld színéről.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók egyelőre annyit tudnak, létezett egy ilyen fantom emberféle, de egyebet nem, ahogy azt sem, hogyan tud gyakorlatilag köddé válni egy valaha létezett emberféle. Bármennyire is misztikus azonban a DNS-ben látható, de nyom nélkül felszívódott emberféle múltja, már az is óriási lépés a kutatók számára, hogy kimutatták, egy harmadik rokonunk is élt az ősidőkben. Reményeik szerint idővel sikerül többet is megtudni a rejtélyes fantom embercsoport kilétéről.

Ezt is szeretjük