18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mi történik az agyban szex után? Ezért fokozódik az intimitás és a kötődés az együttléttől

A szex hatalmas hormonlöketet jelent az agynak és a testnek, így az érzéseket is erőteljesen befolyásolja.

par agyban cover

A szex az egész szervezetre, sőt a párkapcsolatokra is hatással van. Az együttlétek igazi hormonbombát jelentenek az agynak, a testnek, így az érzésekre, a gondolatokra és a viselkedésre is hatással vannak.

Nem véletlen, hogy a „barátság extrákkal” viszonyokból gyakran szerelmek lesznek, a tartós kapcsolatokban pedig szorosabbá fűződnek szeretkezés után a szálak. Ezért fokozódik tőle az intimitás és a kötődés.

Ez történik az agyban szex után

Kötődést fokozó oxitocinlöket

Az együttlét során oxitocin, vagyis szeretethormon szabadul fel, ami a kötődést, az elköteleződést, a bizalmat és a hűséget erősíti, ráadásul azt az érzést is, hogy az ember többet akarjon a másiktól még akkor is, ha csak egy kezdődő szerelemről vagy egy egyéjszakás kalandról van szó. Sokakban összebújás, ölelkezés iránti vágyat kelt, és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, így ha szex előtt fejfájás kínoz valakit, annak gyakran nyoma sem marad.

Elszállsz a dopamintól

A szex és az orgazmus során hatalmas dopaminlöket árasztja el az agyat, ami szinte euforikus érzést kelt. Ez az a neurotranszmitter, ami az agy jutalomközpontját ingerli, ami a függőségek kialakulásához is hozzájárul, és amitől még többet akar az ember valamiből. A csúcs elérése után a felek elszállnak a dopamintól, szinte a fellegekben járnak, és még tovább akarják hajszolni a megtapasztalt érzést, gyönyört.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Aktiválódik a kisagy

A kisagy az agy hátsó, alsó része, ami a tudatunktól függetlenül biztosítja az akaratlagos izmok egyenletes összehúzódását, és összehangolja működéseiket. Tehát alapvetően a koordinációhoz, a motoros képességekhez kapcsolódik, de az érzelmek feldolgozásában is szerepet játszik, ami pedig ahhoz járul hozzá, hogy szeretkezés után megváltoztatja az ember hozzáállását a másikhoz, valamint segíti a vele kapcsolatos érzelmek értelmezését, feldolgozását. Ezért is fordul elő az, hogy szex után valaki jobban vagy esetleg akár kevésbé kedveli a partnerét.

Az intimitást erősítő vazopresszin

A vazopresszin nemcsak a szomjúság szabályozásában vesz részt, hanem az intimitás és a kötődés fokozásában is. Szex után nagyobb mennyiség szabadul fel belőle, erősíti az odaadást, a másik személy védelmezése iránti kényszert, valamint monogámiára is sarkall. 

Eddig tart ideálisan a szex a kutatók szerint

Sokaknak megfordult már az a kérdés a fejében, hogy a többi pár mennyi ideig gyűri a lepedőt, vagy éppen az, hogy megfelelő hosszúságú-e az az idő, ameddig ők szeretkeznek. Most azonban nem kell tovább találgatni, mert egy friss kutatás kiderítette, hogy mennyi ideig kellene elméletben tartania az együttlétnek, azonban kiderült, hogy a legtöbb kapcsolatban korántsem kényeztetik egymást ilyen hosszan.

Ennyi perc az ideális szex, mondják a kutatók - A többségnél a fele sincs meg

Hidd el, te sem ennyire számítottál.

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük