Az önszeretet is lehet mérgező - Könnyen kárt tehet mások lelkében

Bár az önszeretetre szinte mindenki jó dologként tekint, itt is a mértékletesség a fontos, mert könnyen toxikussá válhat.

onszeretet cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az önszeretet valóban rendkívül fontos, csak akkor lehet ugyanis igazán boldog valaki, ha elfogadja és megszereti önmagát.

Az interneten és a könyvekben is rengeteg tanácsot, ötletet kaphat az ember arra, hogyan teheti ezt meg, arról viszont kevesebb szó esik, hogy bizony a túlzott mértékű önszeretet is lehet mérgező. Főleg akkor, ha visszaélnek vele, kifogásként használják, és megbántják vele a környezetükben élőket. Előfordul ugyanis, hogy tönkreteszi a kapcsolatokat, és kárt tesz másokban. A következő néhány esetben egyértelműen toxikus hatással bír.

Amikor megbántanak vele másokat

Ha valaki azzal indokolja a durva, bántó cselekedeteit, hogy a másiknak a legrosszabb énjét is el kell fogadnia, nem csak a legjobbat, akkor kétségkívül mérgező önszeretetről van szó. Néhányan annyira elégedettek önmagukkal, hogy azt gondolják, bármit megtehetnek, sőt gyakran úgy érzik, ítélkezhetnek, gyűlölködhetnek, és megbánthatják a környezetükben élőket, hiszen mindenkinél jobbak, felsőbbrendűek. Az ilyen viselkedés azonban az egyik legtoxikusabb forma.

Amikor konfliktuskerülésre használják

Az sem ritka, hogy a túlzott önszeretet konfliktuskerülés formájában is megnyilvánul. Az illető gyakran azzal indokolja ezt, hogy saját érdekében ki akar maradni a konfrontálódásból, a negativitásból, ő ugyanis nem azt érdemli, hogy ilyenekkel kelljen terhelnie magát. De az is lehet, hogy egyszerűen csak úgy gondolja, mindenben igaza van, így nincs is értelme vitatkozni. A nézeteltérések minden kapcsolat alapvető, egészséges részei, és azt is el kell ismerni, hogy mindenki követ el hibákat - ezek nélkül semmilyen viszony nem működhet. Természetesen a határok meghúzására szükség van, de az önszeretet, az önmagunkhoz való pozitív, elfogadó hozzáállás nem lehet mindig kifogás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Amikor kifogás az egészségtelen viselkedésre

Sokan azt gondolják, hogy az önszeretet egyenlő azzal, hogy bármit megtehetnek, azt csinálhatják, amit jónak látnak. Ez viszont egyáltalán nem igaz. Ezzel a felfogással nemcsak az önmagukra, hanem a másokra káros viselkedéseket is igazolni próbálják. Semmit sem szabad túlzásba vinni, muszáj határokat szabni, és a saját, valamint a környezet érdekeit egyaránt figyelembe kell venni.

Amikor mérgező pozitivitást eredményez

Az önmagukat imádó személyek hajlamosak a toxikus pozitivitásra, és arra, hogy azt hangsúlyozzák, ők csakis jó dolgokkal hajlandóak körbevenni magukat, csakis ezekkel foglalkoznak. Ilyenkor általában elutasítják a rossz történéseket, és azt is, ha az emberek hasonlóról beszélnek, esetleg panasszal fordulnak hozzájuk. Elfojtják a problémákat, nem törődnek mások gondjaival, nem veszik őket komolyan.

Amikor önzőséggé alakul

Azok, akik igazán szeretik magukat, az egyensúlyra, a harmóniára, a tiszteletteljes viselkedésre koncentrálnak. Elfogadják saját tökéletlenségeiket, de igyekeznek fejlődni is, emellett pedig kapcsolataikban is a kölcsönösségre törekednek. A mérgezővé vált forma esetén azonban az illető önzővé, tiszteletlenné válik, figyelmen kívül hagyja mások érzéseit, és nárcisztikus jegyek is megfigyelhetőek nála. Ezzel nemcsak a viszonyokat teszi tönkre, de a környezetében élőkben egyaránt kárt okoz.

A nárcisztikus személyiségek jellemzői

Már a korai felnőtt években felbukkannak a nárcisztikus személyiség első jelei, a manipulációra való hajlam, a figyeleméhség és az empátia hiánya a legjellemzőbbek. Az emberek általában fiatalabb korukban nárcisztikusabbak, de ez idővel átalakul. Az alább felsorolt tünetek közül, ha legalább öt megjelenik, akkor erős a gyanú, hogy nárcisztikus személyiségű emberről van szó.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük