5 jel, ami arra utal, hogy a másik csak kihasznál: innen tudhatod, hogy ideje véget vetni a barátságnak

Ha a másik csak kihasznál, a legjobb lezárni a mérgező, egyoldalú barátságot.

baratok beszelgetes cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy barátság csakis akkor lehet igazi, őszinte és mély, ha mindkét fél részéről egyforma az elköteleződés, és mindketten ugyanúgy kiveszik a részüket a kapcsolatból. Gyakran előfordul azonban, hogy valaki csak a saját érdekeit tartja szem előtt, és kihasználja társát.

Az egyoldalú barátságok felismerése fájdalmas lehet, ám fontos, hogy időben fény derüljön a mérgező kapcsolatra. Nem mindig egyértelműek az erre utaló jelek, hiszen nem feltétlenül csak abban nyilvánul meg a hasonló viszony, hogy mindig az egyik fél keresi a másikat. A következő jelek esetén viszont mindenképpen erre kell gyanakodni: ha ezeket tapasztalod, ideje véget vetni a barátságnak.

Folyton csak kifogásokat keres

Találkozni szeretnél vele, de ő sosem ér rá? Kértél tőle valamit, de csak kifogásokkal áll elő, és azt magyarázza, miért nem tud segíteni? Csak akkor beszéltek, ha szüksége van rád? Ha ezekre a kérdésekre igennel felelsz, valószínűleg az illető csak kihasznál. Az igazán jó barátok egymás mellett állnak jóban-rosszban, igyekeznek kölcsönösen segíteni társuknak, és rendszeresen keresik egymást - nem csak szükség esetén. 

Mintha sosem gondolna rád

Aki kihasználja a másikat, az szinte sosem gondol rá egészen addig, amíg eszébe nem jut, hogy kellene neki valami tőle. Például nem hívja fel a születésnapján, és nem kérdez rá a családi vagy az egészségügyi problémákra még akkor sem, ha a barátja már mesélt neki előtte a nehézségekről. Ha valaki sosem mutat érdeklődést, és sosem fordít figyelmet a másik számára fontos témákra, akkor valószínűleg egyoldalú a viszony.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Alig tud rólad valamit

Akkor is érdemes elgondolkodni, ha rájössz, hogy bár te mindent tudsz róla, ő alig tud rólad valamit. Például, ha valójában nincs tisztában azzal, hogy milyen filmeket, ételeket szeretsz, szinte nem is emlékszik semmire abból, amit a családodról meséltél, vagy még a legfontosabb dolgokat is elfelejti, akkor valójában nem is törődik veled. Aki ugyanis kihasznál valakit, nem fektet túl sok energiát a kapcsolatba, és nem fordít elég figyelmet a másikra, hiszen úgy véli, nincs rá szükség.

Mindig csak róla eshet szó

Ebben az esetben a beszélgetések nagyon eltérnek egy normális, egészséges baráti csevegéstől, ugyanis általában az illető alig engedi beszélni társát. Gyakran félbeszakítja őt, néha kifejezett érdektelenséget mutat, és pár mondat után általában önmagára, a saját problémáira tereli a figyelmet. Ha észreveszed, hogy a te ügyeidet szinte sosem tárgyaljátok meg, semmiben nem tudod kikérni a véleményét, vagy éppen hogy meg sem hallgat, az szintén elgondolkozásra ad okot.

Zseniálisan manipulál

Szintén jellemző, hogy ha valamit nem kap meg, akkor zseniálisan manipulálja a másikat. Bár nem ismeri igazán jól, a gyenge pontjait remekül megfigyelte, és mindig ezekre tapint rá, ha el szeretne érni valamit. Akik kihasználnak valakit, gyakran alkalmaznak érzelmi zsarolást, bűntudatkeltést azért, hogy rávegyék ismerősüket arra, amit szeretnének.

Ha a fenti jeleket tapasztalod, nagyon valószínű, hogy nem kölcsönös, őszinte barátságról van szó, hanem arról, hogy a másik kihasznál. Ebben az esetben sokszor a legjobb döntés az, ha a saját érdekedben véget vetsz a kapcsolatnak.

Innen ismerheted fel a mérgező embereket

Leginkább akkor beszélhetünk mérgező személyről, ha valaki rosszindulatú, romboló és káros hatással van azokra, akikkel kapcsolatba kerül, illetve mentálisan veszélyes a többi emberre nézve. Hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani, és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Ezt is szeretjük