Honnan tudhatja valaki, hogy mérgező volt az előző kapcsolata? A toxikus viszony a szakítás után is kihat az emberre

A mérgező kapcsolatok nyomokat hagynak az emberben, amik negatív viselkedésbeli változásokat is magukkal hozhatnak.

GettyImages-564727285
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mérgező kapcsolatok szemmel ugyan nem látható, de érezhető nyomokat hagynak. Ezek a lelki sebek nemcsak a magadba vetett hitedet, az érzéseidet befolyásolhatják, hanem a jövőbeli párkapcsolatok iránt is másképp viszonyulhatsz.

A nem ritkán éveken át tartó érzelmi vagy fizikai bántalmazások traumát okozhatnak, és az egykori partnerhez társított félelmek, szorongásérzet még jóval a szakítás után is fennmaradhatnak, mintegy flashbackként újra és újra átélve a régi sérelmeket.

Poszttraumás kapcsolat szindróma

A párkapcsolatok után kialakulhat egyfajta PTSD, ami mégsem teljesen azonos a poszttraumás stressz szindrómával, de nagyon hasonlítanak egymásra. Szakértők helyette a PTRS kifejezést használják, ez a poszttraumás kapcsolat szindróma.

GettyImages-1005495636

Jellemző tünetei nemcsak pszichés, hanem fizikai síkon is megjelenhetnek, tehát a szorongást vagy félelmet keltő flashbackek és rémálmok mellé heves szívdobogás, remegés, fokozott izzadás is társulhat. Ezeken kívül más figyelmeztető jelek is árulkodhatnak a lelki zavarról.

Bizalmatlanság

A PTSR-ben szenvedő emberek gyakran sztereotipizálnak, szerintük semmilyen férfiben vagy nőben nem lehet megbízni. Új partnereikkel is sokkal bizalmatlanabbak, állandóan ellenőrzik őket, és gyakran kérdőjelezik meg igazmondásukat is. Végső soron az egész egy szélmalomharc, hiszen párjuk bármit tesz, vagy épp nem tesz, mind-mind bizonyítékai arra, hogy valami baj van a párkapcsolatban.

Fájdalmas emlékek

Megszólal egy közös dal a rádióban, és sírásra ingerel. Ideges, ingerült leszel, hogyha a jelenlegi párod valami olyasmit mond vagy tesz, ami rá emlékeztet. Kerülöd az olyan érzéseket, amiket vele is átéltél, ami nemritkán a libidó jelentős csökkenését okozza.

GettyImages-869673380

Olykor annyira fájdalmas lehet az emléke, hogy inkább megpróbálsz közömbös maradni. Ha valakinek mesélsz róla, teljesen érzelemmentesen teszed, pedig nyilvánvalóan belül bánt a dolog. A teljes tompaság elérése érdekében rendszeressé válhat a bódítószerek használata, az alkoholfogyasztás is.

Dühkitörések

Látszólag teljesen indokolatlanul dühkitörések gyötörhetik az illetőt, és még maga sem tudja, miért. Az új társ értetlenül áll a számára pusztán túlreagált konfliktushelyzetek előtt, mindeközben sértve érezheti magát, mivel a támadások nagy része felé irányul. Jellemzőek a gyakori veszekedések, kritikus hangvételű beszélgetések.

Minden mindegy

A másik verzió, hogy az ember elkezdi saját igényeit teljes mértékben háttérbe szorítani, így kizárja azokat a triggereket, amik szélsőséges reakciókat váltanának ki belőle. Inkább már nem is száll vitába, nem törődik az érzéseivel, hanem teljesen átengedi magát az élet folyásának, és átadja az irányítást aktuális partnerének is. Mindeközben kerüli a mély érzelmekkel kapcsolatos témákat, kommunikációja felszínessé válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Kiút a PTRS-ből

Az öngyógyítás és felépülés folyamata nem egyszerű. Ijesztő lehet a gondolata annak, hogy megnyíljunk valakinek, még akkor is, ha egyedül nem sikerül leküzdeni a belső démonokat. A pszichoterápia segíthet az érintetteknek, megkönnyíthetik a traumatikus helyzetek feldolgozását. Segíthet:

  • leküzdeni az önvád és a bűntudat érzését,
  • elfogadtatni, hogy nem te vagy a hibás,
  • feldolgozni a harag és a félelem érzését,
  • kezelni a szorongásos, depressziós tüneteket,
  • leküzdeni a bizalmi problémákat és a bizonytalanságot,
  • kialakítani egy egészséges életfelfogást.

9 kérdés, ami segít időben felismerni a bántalmazó partnert

A szakértő sorra vette azokat a kérdéseket, amelyek segítenek felismerni a bántalmazó partnert. Fontos feltenni őket magadnak a kapcsolat elején.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük