Érzelmi játszmák, bűntudatkeltés és hibáztatás: a bizonytalan partner mérgező szokásai, és ami mögötte van

A bizonytalan emberek sokszor toxikus szokásokat vesznek fel egy kapcsolatban. Ezek a leggyakoribbak.

par problema cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bizonytalan emberek sokszor másokra vetítik ki kétségeiket, aggodalmaikat és szorongásukat. Egy kapcsolatban gyakran játszmáznak, legfőképpen azért, hogy táplálják saját egójukat, növeljék az önbizalmukat, állandó megerősítést, visszajelzést kapjanak, és elérjék, hogy partnerük csakis rájuk számíthasson, csakis őket akarja. Az egyenrangúság helyett hatalomra van szükségük egy viszonyban, hogy erősnek érezhessék magukat. 

Gyakran alkalmaznak különböző taktikákat, hogy elérjék ezt az állapotot, viselkedésük azonban mérgező a társuk számára. Jobb minél hamarabb felismerni a problémát: a következő jelek utalnak rá.

Érzelmi játszmák: bűntudatkeltés, hibáztatás, zsarolás

Hogy még jobban a markukban tartsák párjukat, sokszor bevetik a bűntudatkeltést. Elérik, hogy egy teljesen alapvető dolog miatt rosszul érezze magát, vagy sokszor apróságokat nagyítanak fel. Eljátsszák a sértődöttet, a megbántottat, méghozzá azzal a céllal, hogy előnyre, fölényre tegyenek szert, és társuk mindent megtegyen a kiengesztelésükért. 

Szintén jellemző érzelmi játszma az ő esetükben a hibáztatás is. Egy vita esetén biztos, hogy a másikra fogják az egészet, és ha bármilyen kellemetlen helyzetbe kerülnek, azt is társuk számlájára írják. Sőt, gyakran saját hibáikért is őt okolják. Ebben az esetben általában tudják, hogy ők a hibásak, de nem hajlandóak ezt tudomásul venni és elismerni, hiszen akkor gyengének tűnnének - azt pedig egy egyébként is bizonytalan ember nem viseli el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ilyen társ szeret a másik érzelmeivel játszmázni, és az érzelmi zsarolás sem áll tőle távol. Általában akkor kezdenek bele, amikor úgy érzik, párjuk már teljesen beléjük szeretett, ilyenkor ugyanis biztonságban érzik magukat. Ezután előfordul, hogy semmibe veszik őt, azt éreztetik vele, hogy nincs rá szükségük, vagy sokkal ridegebben állnak hozzá, mint korábban. Mindezt leginkább azért teszik, hogy partnerük is bizonytalanná váljon, aggódjon, elgondolkodjon a problémán, majd pedig mindent megtegyen szerelméért.

Kritizálás és elszigetelés

Előfordul, hogy hirtelen gonosszá válnak, és kritizálni kezdik partnerüket. Néha a külsejüket, az öltözködésüket illetik sértő megjegyzésekkel, néha pedig a viselkedésüket. Ezzel azt akarják elérni, hogy lenyomják az önbizalmát, az önértékelését, és náluk legyen a fölény, a kontroll.

Úgy érzik, a párjához közel állók, például a barátok veszélyt, fenyegetést jelenthetnek, ezért megpróbálják elszakítani őket társuktól. Vagy saját tetteivel üldözi el őket, vagy társát győzi meg arról, hogy nem jó emberek, nem őszinték vele, és az is lehet, hogy érzelmi zsarolással távolítja el őket. Utóbbi esetben többek közt megsértődik, ha partnere találkozik az ismerőseivel, vitákat generál, vagy épp féltékenykedni kezd.

A fenti jelekre fontos odafigyelni, és ha valaki párjára ismer a felsorolt szokásokban, mindenképpen át kell gondolnia, érdemes-e folytatni a kapcsolatot. Egy őszinte beszélgetés és a tudatos változtatás néha segíthet, sokszor viszont a szakítás a legjobb megoldás.

A mérgező barát felismerése

Tévhit, hogy a régi barátságok, melyek már akár tíz évet is kibírtak, örökké tartanak. Nem szükségszerű a szakítás, de hiba azt gondolni, hogy azzal, hogy az ember jelleme és környezete - amúgy teljesen természetes módon - változik, nem befolyásolja a kapcsolatokat, beleértve a barátiakat is. Sokan szinte kötelezőnek veszik, hogy ne engedjék el maguktól a régi ismerősöket, de attól még, hogy valakivel sok minden összeköt, nem szükségszerű együtt lógnotok az idők végezetéig.

Ezt is szeretjük