6 hatalmas félreértés a mentálhigiénével kapcsolatban, amit ideje tisztázni - Még mindig a legtöbben így gondolják

Magyarország sajnos előkelő helyen szerepel az öngyilkosságok számát tekintve. Ennek egyik oka, hogy még mindig rengetegen bagatellizálják el a lelki egészség fontosságát.

GettyImages-1436807309

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mentális egészség fontosságának megértése és annak gondozása elengedhetetlen egy egészséges társadalom számára.

A testi egészség mellett a lelki jóllét legalább annyira fontos, mégis sokkal kevesebbet foglalkozunk vele, és még mindig rengeteg mentálhigiénével kapcsolatos tévhit kering.

Még mindig sokan így gondolják

A mentális betegség gyengeség

Az egyik gyakori tévhit, hogy a mentális betegség gyengeség. Pedig ahogyan a fizikai betegség nem jelent gyengeséget, úgy a mentális egészséggel kapcsolatos kihívások sem. A mentális betegség olyan összetett állapot, amely genetikai, biológiai, környezeti és pszichológiai tényezők kombinációjából ered. A segítségkéréshez és a betegség felismeréséhez ellenben kifejezetten bátornak kell lenni.

GettyImages-1457662313
Fotó: Juan Algar / Getty Images Hungary

Csak felnőtteket érinthet

Sokan elbagatellizálják a tinédzserek mentális problémáit, betegségeit, mondván, az csak felnőtteknél alakulhat ki. Pedig az igazság nem is lehetne ennél távolabb. A fiatalok is küzdhetnek mentális egészségi problémákkal, és nagyon fontos, hogy a jeleket már korán felismerje és kezelje az ember. A szorongástól és a depressziótól kezdve a figyelemzavarokig a mentális egészségi problémák gyermek- és serdülőkorban is jelentkezhetnek. A bajok jeleinek felismerése és az időben történő támogatás kiemelkedő fontosságú, a szülőknek, tanároknak pedig kulcsfontosságú szerepe van ebben. 

A terápia pénzkidobás

Hazánkban még mindig nagyon megosztó a pszichológushoz járás témája. Sokan úri murinak tartják, mások felesleges pénzkidobásnak. A legtöbb ember csak akkor fordul szakemberhez, amikor már nagy a baj. Pedig terápiára szinte mindenkinek szüksége lenne, hiszen ez egy személyre szabott utazás az önfelfedezés és a fejlődés felé. A képzett mentálhigiénés szakemberek biztonságos teret biztosítanak ahhoz, hogy a vendég gondolatait, érzéseit és aggodalmait ítélkezés nélkül feltárja. Ez a folyamat segíthet kibogozni a csomókat.

GettyImages-1428787474
Fotó: Fiordaliso / Getty Images Hungary

"Csak engedd el"

Nagyon sokan nem értik, hogy a mentális betegségben szenvedők miért nem tudnak egyszerűen csak túllépni azon. A mentális egészségi állapot természetesen nem akaraterő vagy döntés kérdése, ráadásul a külső nyomás még nagyobb terhet rakhat az emberre. Míg fizikai betegségnél senki nem várja, hogy csak úgy meggyógyulj, ez lelki problémáknál sem történhet meg. Ahelyett, hogy azt mondanád a másiknak, hogy "csak tedd túl magad rajta", bátorítsd a beteget a nyílt beszélgetésekre, hallgasd meg őt, és mutass türelmet. Ha megérted, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos kihívás nem egyszerűen akaraterő kérdése, együttérzőbb és befogadóbb társadalom alakulhat ki.

Mentálhigiéné ≠ Mentális betegség

Sokan összekeverik a mentálhigiénét a mentális betegségekkel. Bár hasonlóak, azonban lelki jólétünk különböző aspektusaira utalnak. A mentálhigiéné magában foglalja az elme általános állapotát és szociális jóllétét - egyfajta pszichológiai prevenció, ami segít, hogy ne alakuljanak ki komolyabb problémák. Ahogyan a fizikai egészséget testmozgással és a helyes táplálkozással tartod fenn, úgy a mentális egészséget is aktívan ápolni kell a tudatosság, az öngondoskodás és az egészséges társas kapcsolatok keresése révén. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A mentális betegség ezzel szemben konkrét állapotra utal, ami befolyásolja az ember gondolatait, érzéseit és viselkedését. Ilyen állapot lehet a depresszió, a szorongás vagy a bipoláris zavar. A mentális betegségek felismerése kulcsfontosságú, mivel megfelelő diagnózist és kezelést igényelnek mentális egészségügyi szakemberek által.

GettyImages-1440471293
Fotó: Malte Mueller / Getty Images Hungary

A mentális betegség látható

A közhiedelemmel ellentétben a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmek gyakran nem járnak látható jellel. A lelki kihívások számos módon jelentkezhetnek, amelyek közül néhány nem feltétlenül tűnik fel azonnal. Míg egyeseknél látható tünetek, például viselkedésváltozás, hangulatingadozás látható, addig mások tökéletesen tudnak álarc mögött élni. A mentális betegségben szenvedő emberek ügyesen alkalmazkodnak, és rejtik el érzéseiket, gyakran a megbélyegzés vagy az ítélkezéstől való félelem miatt. Sajnos ők még veszélyeztetettebbek, mint a látható tünetekkel küzdő társaik, ezért az időben történő segítségnyújtás elkerülhetetlen.

Ingyen pszichológus: hogyan lehet igénybe venni? Olvass tovább!

A pszichológusok nagy hányada a privát szférában dolgozik, és borsos árat kérnek egy-egy ülésért, amit nem mindenki engedhet meg magának.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük