Erre az apróságra mindennap időt kéne szánni: a mentális egészség szempontjából kulcsfontosságú

A mentális egészség szempontjából már napi egyetlen baráti beszélgetés is számíthat.

telefonál
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mentális egészség megőrzése napjainkban nem könnyű feladat. A felgyorsult élet velejárója a krónikussá váló stressz, ami jócskán befolyásolja az ember érzelmi és szociális jóllétét, megnehezíti az öngondoskodást.

A világban zajló történések szintén veszélyeztetik a lelki békét, egzisztenciális szorongáshoz vezetnek. A pandémia miatti korlátozások fokozták az emberek elszigeteltségét, ám éppen emiatt sokakban tudatosult, hogy mennyire fontos a kapcsolatok ápolása - olyannyira, hogy a mentális egészség megőrzésének kulcsa is éppen ez lehet, derült ki egy friss kutatásból. 

Napi egy baráti beszélgetés fontossága

Az ember társas lény, a legalapvetőbb szükségleteink közé tartozik a másokkal való kapcsolódás igénye. A mentális egészség szempontjából sem mindegy, hogy milyen a szociális életünk. Egy 2023 januárjában publikált kutatás is a társas érintkezés, kapcsolattartás fontosságára hívja fel a figyelmet. A kutatók nem kevesebbet állítanak, mint hogy már napi egyetlen baráti beszélgetés jelentős hatással lehet a mentális egészségre és az általános jóllét érzésére.

A vizsgálatban, ami három különálló, a pandémia előtti, alatti és utáni részből állt, összesen 900 fő vett részt. Az alanyokat arra utasították, hogy egy nap vegyenek részt az előre meghatározott hét kommunikációs aktus egyikében, majd még aznap este számoljanak be a jóllétükről, stressz- és szorongásszintjükről, a magányosság érzéséről. A kommunikációs formákba a következők tartoztak például: érdeklődés a másik életének aktuális történéseiről, tartalmas, mély beszélgetés, viccelődés vagy hallgatás. A kutatók megállapították, hogy nem számít, melyik viselkedést gyakorolták a résztvevők, mindegyik hasznosnak bizonyult a jóllét javításának szempontjából. A valódi különbséget az jelentheti, hogy az ember a kommunikáció szándékával felkeresi egy barátját. Bár a kutatás szerint egyetlen beszélgetés is elég a pozitív hatáshoz, minél több van belőle, annál jobb. Azok, akik több minőségi beszélgetésben vettek részt, jobb napokról számoltak be. 

- Ez azt jelenti, hogy minél többet hallgattad a barátaidat, törődtél velük, minél több időt szántál mások véleményének értékelésére, annál jobban érezted magad a nap végén - foglalta össze Jeffrey A. Hall, a tanulmány egyik szerzője. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatás tanulsága az is, hogy a beszélgetéseknek nem feltétlenül kell mélyrehatónak vagy hosszúnak lenniük, érdemes kihasználni az időt a kapcsolattartásra, a másik keresésére akkor is, ha csak néhány percünk van a társalgásra.

Mentális egészség 

A mentális egészség fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Már csak azért sem, mert elválaszthatatlan a fizikai állapotunktól. A pandémia idején becslések szerint világszerte 25 százalékkal nőtt a depresszió és a szorongás előfordulása. Az egyik legfőbb ok az elszigeteltség, a magányosság, amit a fertőzéstől, illetve a munkahely elvesztésétől való félelem kísért. A társas kapcsolatok ápolása védelmet jelenthet a szorongással szemben, de a mentális betegségek kialakulásában biológiai, genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. 

A mentális egészség felborulását jelezheti többek között, ha állandóan fáradtnak érzed magad, túl sokat vagy épp túl keveset alszol és eszel, szélsőséges hangulatingadozásokat tapasztalsz, amelyek a kapcsolataidat is befolyásolják, gyakran szembesülsz a reménytelenség vagy a fásultság érzésével, vissza-visszatérsz bizonyos gondolatokhoz és emlékekhez, amiket nem tudsz kiverni a fejedből. Fontos, hogy a jeleket felismerve szakember segítségét kell kérni, a probléma ritkán oldódik meg magától!

10 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy megtudd, jól vagy-e

Amennyiben a következők bármelyikére igennel válaszolsz, érdemes átgondolnod a helyzetedet, illetve segítségért folyamodnod, ha szükséges.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük