Így lehet megelőzni a krónikus betegségek kialakulását: az életmód-terápia sokat segíthet
Az életmódorvoslás három hónap alatt látványos fordulatot hozhat az életvitelben, testsúlyban és az egészségi állapotban is.

GettyImages-1145831163
beauty and style
Top olvasott cikkek

A WHO szerint amennyiben testtömegindex meghaladja a 25 kg/m2-t, a súly 10%-ától ajánlott megszabadulni ahhoz, hogy ne alakuljon ki valamilyen krónikus betegség, illetve a meglévők súlyosbodása elkerülhetővé váljon.

Szakemberek szerint legtöbb esetben már a szerény mértékű fogyás is pozitív hatással van az egészségre. Az életmódváltás nagyfokú tudatosságot és kitartást igényel, a siker múlhat a szakembereken is, akik támogatnak a változásban.

Az életmód és a krónikus betegségek kapcsolata

Életmód-beavatkozások hosszú távú hatásait vizsgálva az látható, hogy a programok jelentős hatással vannak a súlyvesztésre, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit is csökkentik.

Egy 12 hónapos utánkövetéses vizsgálatban például 55-75 éves metabolikus szindrómában szenvedő pácienseket vizsgáltak. A metabolikus szindróma egy anyagcserezavar, amelyben egyszerre van jelen a vércukorszint-emelkedés, a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint. A tünetegyüttesben érintett 626 beteget két csoportra osztották: az egyik csoport mediterrán étrend szerint táplálkozott, rendszeres testmozgást végzett, és viselkedésterápiában vett részt, míg a kontrollcsoport nem kapott ilyen jellegű támogatást. Azok, akik az intenzív életmódváltó programban vettek részt 2,5 kilogrammal többet fogytak a kontrollcsoportban lévő társaikhoz képest, és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőik is számottevően javultak.

Az életmód-terápia

Az átfogó életmód-terápiák jellemzően heti rendszerességű egyéni, illetve étkezési és mozgási szokások módosítására tervezett csoportos kezeléseket biztosítanak. Az életmódváltás három fő összetevője a diéta, a testmozgás és a mentálhigiénés tanácsadás - ezeken a területeken összehangolt tanácsadásban részesül a kliens.

A szakmai team vezetője az orvos, aki felállítja a diagnózist, meghatározza a kezelés irányát, és felügyeli a paraméterek változását. A páciens kezelésébe bevont szakemberek, a mozgásterapeuta, a dietetikus és a mentálhigiénés szakember - a saját szakterületükön belül részletes és egyénre szabott kezelési tervet dolgoznak ki a páciens részére, és folyamatos kommunikációval támogatják a gyógyulást.

- Az utóbbi évtizedekben rohamosan nő a civilizációs betegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos tudásunk. Már nem csak külföldi kutatások, hanem a hazai szakmai tapasztalatunk is igazolja az életmód-terápiák eredményességét, és egyre pontosabban látjuk a módszer hátterében álló élettani folyamatokat. Különböző krónikus állapotok esetén például nagyon fontos a mozgásterápia „dózisának” pontos meghatározása, ugyanúgy, mint a klasszikus orvoslásban a gyógyszerek beállítása - jelezte Dvorák Márton, a YourPower Med Health Center mozgásterápia szakmai vezetője.

- Nagy különbségek lehetnek egyes állapotok és a javasolt mozgásformák között, ezért a mozgásterapeuták az életmódorvossal együttműködve a beteg egészségparamétereinek pontos ismeretében dolgozzák ki az egyéni vagy a csoportos mozgásformákból álló fejlesztési tervet. A krónikus betegségek gyógyításában a legfontosabbak a kardiotípusú edzések, mint a gyaloglás, a kerékpározás és az úszás, de nagyon fontos, hogy a beteg könnyen elérhető és az általa kedvelt mozgást végezhessen - mondta a mozgásterapeuta szakorvos.

Személyre szabott tanácsok

- Táplálkozási tanáccsal, diétával, receptekkel eláraszt minket a közösségi média, az internetes források szinte megszámlálhatatlan egymásnak ellentmondó információt közölnek, ami azt eredményezi, hogy emberek tömegei el sem kezdik, vagy gyorsan feladják a diétát. Előfordul, hogy már a diéta kiválasztásánál kudarcra ítéljük magunkat, és ez örökre elveszi a kedvünket a tudatos táplálkozástól. A siker a személyre szabott, az egyéni életmódot és egészségi állapotot figyelembe vevő diétában rejlik. Ezért van minden életmódorvosi csapatban dietetikus, aki segít a páciensnek kiigazodni a táplálkozás útvesztőjében, és megbízható útmutatással látja el saját állapotával kapcsolatban, majd folyamatosan követi a változást - magyarázza Varga Dóra, aki vezető dietetikusként erősíti a csapatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az étrend megválasztása során figyelembe kell venni az egyéni preferenciákat is, hiszen ahhoz, hogy a kezdeti súlyunk 5-10%-át le lehessen küzdeni, hosszú távú változásokra kell berendezkednünk, ami alatt nem szabad, hogy az evés sóvárgássá és folyamatos küzdelemmé váljon. Tudásra, tudatosságra és önfegyelemre van szükség.

Mentális probléma

A mentálhigiénés életvezetési tanácsadás talán az életmódorvoslás legkevésbé ismert területe, feltehetően azért, mert a klasszikus orvoslásban a lelki egészséggel való munka teljesen elkülönül a testi tünetek gyógyításától. A mentálhigiénés szakember az aktuális életproblémák megoldásában segíti a klienst.

- A holisztikus megközelítés azt jelenti, hogy az emberi egészség teljességéből kiindulva gyógyítunk, ebbe beletartozik az is, hogy feltárjuk a testi és a lelki okokat egyaránt. Az életmódkezeléshez elengedhetetlen a mindennapi szokások megváltoztatása, ami nem könnyű feladat, gondoljunk például a dohányzás elhagyására. Mentálhigiénés szakemberként abban segítem a pácienseke, hogy ha nehézséggel, problémával, konfliktus- vagy stresszhelyzettel találkoznak, tudjanak reflektálni az élményeikre, felismerjék a viselkedésük hátterében álló hatóerőket, és képesek legyenek az egészségtelen berögződéseket önerőből megváltoztatni. Az életmódváltásra mentálisan is fel kell készülnünk - mondja Révay Edit, mentálhigiéné szakmai vezető.

Az életmódorvoslás bizonyítékokon alapuló megközelítés, amely a betegség kiváltó okát kezeli, nem csupán a tüneteket, amelyekre a gyógyszeres terápiák hatnak. A beteg visszanyeri az erejét, és ezzel egy időben képes megspórolni magának a krónikus betegségével járó egészségügyi költségeket is.

Mit jelentenek a furcsa színű foltok a bőrön? Komoly betegség tünetei lehetnek

A bőr a legnagyobb szervünk, így a rajta megjelenő változásokat nem árt figyelemmel követni - korai diagnózissal a legtöbb betegség hatékonyan kezelhető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük