Megcsaltak!
7 tipp, hogy túléld, és visszahódítsd
Nem csoda, ha az első gondolatod az lesz, hogy elhagyod. Aztán jobban belegondolsz, és már nem biztos, hogy így döntesz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Becsúszó harmadik

Míg a legtöbben előbb-utóbb klasszikus együttélésre vágynak, a kapcsolatok nagy részébe mégis becsúszik egy-egy félrelépés, ami vagy kiderül, vagy nem. A kikacsintás szólhat egy éjszakára, lehet futó viszony és hosszabb, akár évekig titkolt szerelem is. A megcsalás persze mindhárom résztvevőnek többé-kevésbé kellemetlen lehet, mégis a megcsalt partner az, akinek igazán fájdalmas megtudnia, hogy párja másnál kereste az érzéki örömöket, az izgalmat vagy a boldogságot.

Hogyan jöhetsz rá, hogy párod megcsal? Milyen jelei vannak? Olvasd el!

Megbocsátás és bizalomrendezés

A legtöbb férfi és nő nagyon zokon veszi, ha megcsalják. Gyakran felbomlanak emiatt együttélések, még a gyermekek érdeke és a közös vagyon sem mindig tartja össze a kapcsolatot. Amennyiben mégis meg tud bocsátani a megcsalt a hűtlen félnek, kezdődhet a bizalom újbóli megerősítése, hogy tartós lelki sérülések nélkül ússzák meg a nehéz időszakot, és helyreállítsák a kapcsolatot!

Beszéljétek ki többször is!

Ahhoz, hogy fel tudjátok dolgozni a titeket ért traumát, a legelső lépés az, hogy agyonhallgatás helyett alaposan, akár többször is át kell beszélni a történteket, természetesen nem vájkáló jelleggel. A beszélgetésbe belefér némi vitatkozás, hiszen érzelmileg felkavaró kérdésekről esik szó, amelyekről nem lehet mindig tárgyilagosan értekezni. Ha átmenetileg kellemetlennek is tűnik, mégis szükséges rossz a szócsata, mert feloldja a konfliktusokat, és csillapítja a kedélyeket. Ilyenkor ki kell derülnie a hűtlenséghez vezető okoknak is. A párkapcsolati problémák ugyanis nem a megcsalással kezdődnek. A félrelépés általában nem csak a csalfa fél hibája, a megcsalt fél is ludas abban, hogy így alakultak a dolgok.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy miben is szenvedhetett hiányt olyannyira a kapcsolat, hogy párod máshol kereste a szeretetet, a szexuális örömöt vagy egyszerűen a megértést.

A harag rossz tanácsadó

Ha rájöttél, hogy a párod félrelépett, ügyelj arra, hogy ne a sértődöttség irányítsa tetteidet! Annak is megvan az ideje, de a döntést tiszta fejjel hozd! Ne csak szíveddel, de eszeddel is próbálj úrrá lenni a helyzeten! A sértődöttség, a bosszúvágy a legrosszabb tanácsadó! Ha komolyan gondolod, hogy adsz még egy lehetőséget, akkor következetesen ennek megfelelően kell viselkedned. A félrelépő csalfasága ellenére is érezze azt, hogy van módja jóvátenni hibáját! A menthető kapcsolatot is tönkreteszi, ha szemrehányóan érezteted újra és újra, hogy megbocsátottál, de nem felejtettél. Az elkövetkezendő időszak nem szólhat arról, hogy jónéhányszor a fejéhez vágod, amit tett.

Visszatér az intimitás?

Párod más karjában kereste a szerelmet, mást ölelt. Ezek után vissza tudod-e fogadni a hitvesi ágyba? Nem könnyű kérdés, talán a bizalomvesztés itt mutatkozik meg a leginkább. Természetes, ha vonakodsz rövid időn belül újra intim közelségbe kerülni azzal, aki annyira megbántott téged. Gondolj azonban arra, hogy ha már úgy döntöttél, hogy a másik megérdemel még egy esélyt, akkor előbb-utóbb kell a folytatás a szexben is! Sokszor abból adódik a félrelépés, hogy a stabil partnerek szexuális igénye, libidója eltér.

Az emberek döntő többsége hosszú évek után is szégyelli bevallani a párjának, hogy mire vágyik igazából az ágyban. Ha mégis elmeséli vágyait, akkor is elutasításban részesül. A kibékülés mit sem ér, ha ezen a téren nem közelednek a partnerek igényei.

Ne féltékenykedj!

Eljutottál oda, hogy szemet hunysz a kilengés felett? Ha úgy is döntöttél, hogy hajlandó vagy nagyvonalúan elnézni párodnak egy megbotlást, még mindig megmérgezheti a kapcsolatot a féltékenység. A félrelépést követően még évekig kísérthet a trauma emléke.

A kételkedés, az állandó gyanakvás megmérgezi a közös életet. A büszkeségében megsértett fél gyakran ellenőrzi párját, bele-belenéz telefonjába, leveleibe, bizonyosságot keres arra, hogy nem történik meg újra a kikacsintás. Ha ennyire nem tudsz valakiben megbízni, vajon érdemes-e egyáltalán folytatni a kapcsolatot?

Újulj meg kívül-belül!

Milyen jó lenne, ha a nők és a férfiak sosem kényelmesednének bele annyira egy párkapcsolatba, hogy elhanyagolják a külsejüket! Szerencsés, ha az újrakezdést nemcsak belső, hanem ezzel párhuzamosan külső megújulás is kíséri. A felfrissült külső önbizalmat kölcsönöz, segít, hogy újra izgalmasnak, vonzónak tűnj, olyan partnernek, akihez érdemes ragaszkodni.

Bár ilyenkor nagy a kísértés, téved, aki azt gondolja, hogy a legjobb önbizalom-erősítő, ha visszacsalja a párját! A legfontosabb a kölcsönös bizalom kiépítése és életben tartása. Békülésnél erre koncentráljunk, és ne arra, hogy visszaadjuk a kölcsönt!

Persze a megcsalás nem azért következik be, mert nem borotváltad le a lábadról a szőrt. Általában súlyosabb okok vannak a háttérben, amiket szintén ki kell derítened!

Ha úgy döntesz, hogy megpróbálod túlélni ezt a nehéz időszakot a pároddal, akkor tudd, hogy nem lesz könnyű. Készülj fel lélekben, és légy erős!

Ezt is szeretjük