Megalázva mások előtt: ezt kell tenni a pszichológus szerint, hogy te kerekedj felül
Így lehet kihozni a legjobbat a borzasztóan kellemetlen helyzetből.

megalazo helyzet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos az életben mindenkinek rengeteg konfliktussal, kínos helyzettel kell szembesülnie, hiszen nem lehet minden tökéletes, és olyan sincs, hogy valakit a környezetében lévő összes ember kedvelne. Talán nem is létezik olyan, aki ne került volna még megalázó szituációba, azonban ezeken sokszor nem könnyű túllendülni.

Egy ilyen esetben a legtöbben nem tudják, mit reagáljanak, hogyan viselkedjenek, hogy a lehető legjobban jöjjenek ki belőle. Érdemes visszaszólni, vagy jobb hallgatni? Mi a leghasznosabb reakció? Pszichológusok meséltek a helyes cselekvésről a Psychology Today oldalán.

Így kezeld a megalázó helyzetet!

Az első és legfontosabb dolog, hogy nem ajánlott azonnal, hirtelen haragból vagy sértődésből válaszolni. Az agy ilyenkor lefagy, és nem biztos, hogy rögtön a megfelelő tettre ösztönöz, ezért érdemes egy pici szünetet tartani, és gyorsan átgondolni, hogy biztosan azt szeretnéd-e tenni, ami épp eszedbe jutott. A hallgatás vagy a higgadt viselkedés sokszor hasznosabb, mint a mérges visszaszólás. A szakértők szerint a megalázás áldozatai sokszor még kellemetlenebb helyzetbe kerülnek, ha veszekedésbe és szópárbajba bonyolódnak a másikkal.

kinos helyzet

Azt is érdemes tudatosítani, hogy az illető lehet, hogy nem is szándékosan akart ilyen szituációba hozni, és előfordulhat, hogy nem a személyed ellen indult a támadás, csupán rossz napja van. Ha így gondolod, akkor a legjobb megoldás vagy ignorálni a sértő megjegyzést, vagy pedig azt kérni, hogy beszéljetek kettesben, majd elmondani neki azt, hogy ez mennyire nem volt fair, és mennyire rosszulesett.

A legjobb reakciók a szakértők szerint

Az idegtudósok szerint egy érzelmekkel teli szituáció, beszélgetés esetében 20 perc van arra, hogy irányt váltson a helyzet, ezért ennyi idő alatt tudod a megalázó helyzetet is semlegesíteni. A legegyszerűbb megoldás, ha csak gyorsan témát váltasz. Úgy kell csinálnod, mintha nem is hallottad volna, és nem vetted volna magadra a megalázó szavakat, majd rögtön egy konfliktusmentes, átlagos kérdéskörre terelni a társalgást.

Az is jó lehet, ha egy vicces mondattal oldod fel a szituációt, de ebben az esetben figyelj arra, hogy ne legyen sértő, és ne gerjesszen még több problémát. Lehet egy frappáns visszaszólás, egy humoros témaelterelés, de a lényeg, hogy ne adódjon belőle még nagyobb gond. Ha egy ilyen mondatot bedobsz, nemcsak, hogy megleped a másikat, de még a körülötted lévők is gyorsabban el fogják felejteni a dolgot, és teljesen másképp állnak majd hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kérdezz vissza, és legyél kedves!

Szintén beválhat, ha visszakérdezéssel reagálsz. A szakértők szerint leginkább azok hasznosak, amelyek elbizonytalanítják a másikat a tettét illetően. „Rossz napod van?”, „Szerinted ez megoldja a problémát?”, „Mit is mondtál?” - ezek a mondatok a másikra terelik a figyelmet, ezáltal elbizonytalanítják, és arra késztetik, hogy átgondolja, finomítsa az előző mondandóját. Sok esetben előfordul, hogy ezek után nyoma sem marad a megalázó szituációnak.

Megzavarhatja a másikat az is, ha igen kedvesen és bájosan reagálsz, mert azt látja majd, hogy nem érte el a célját. Ilyenkor a legtöbben visszavonulnak, és abbahagyják a bántó, megalázó viselkedést. Ráadásul mások is csak azt fogják látni a helyzetből, hogy nem te vagy kínos helyzetben, hanem az ellenfél tette, szavai voltak kellemetlenek.

megalazas

Természetesen előfordul az is, hogy a visszaszólás és a szópárbaj a legjobb megoldás, azonban sok esetben érdemes ezt elkerülni. Ha viszont úgy érzed, muszáj visszavágnod, légy benne biztos, hogy te kerülsz majd ki győztesen a helyzetből. És, ami a legfontosabb: tudatosítsd magadban, hogy a megalázó szituációk elkerülése lehetetlen, ezért ahelyett, hogy napokig, hetekig ezen rágódsz, próbáld meg elfelejteni őket, és úgy viselkedni, mintha mi sem történt volna.

Ezt is szeretjük