Négyféle kínos dolgot élnek át az emberek életük során: így kezeld profin a pszichológusok szerint
Ezekkel a megoldásokkal könnyedén tovább léphetsz az arcpirító szituációkon.

kinos helyzet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden pillanatot vagy eseményt tönkre tud tenni egy-egy hirtelen bekövetkező, kínos helyzet. A legtöbbek rémálma, hogy például egy randin vagy egy fontos találkozón, esetleg egy új munkahelyen történik meg egy ilyen, hiszen szinte senki nem tudja, hogy keveredjen ki jól egy hasonló esetből.

A bevett módszer általában csak a pirulás és aztán a láthatatlannak tűnés, de vannak ennél sokkal jobb trükkök is, amik segítségével a lehető legjobban jössz majd ki a kínos szituációkból. A pszichológusok szerint négyféle kellemetlen helyzet létezik, és mindegyikre vannak általánosan bevált tippjeik.

Az önirónia jó fegyver

Sok emberrel előfordult már, hogy olyan pillanatban látták meg mások, amit nagyon nem szeretett volna. Például rád nyitottak öltözködés közben, vagy megláttak egy olyan dolgot a lakásodban, amit nem kellett volna. Ilyenkor a legtöbbször sokáig nem oldódik fel a helyzet, hanem hosszú időn keresztül csak kellemetlen pironkodás és zavart beszélgetések követik a kínos helyzetet. Ahhoz azonban, hogy ezt elkerüld, a leghatásosabb trükk, ha egy vicces mondattal könnyíted meg a helyzetet, de az is jó, ha érzékelteted például, hogy nem zavar a dolog és te gyorsan tovább is léptél rajta. Mondjuk, ha ruhacsere közben nyitnak rád, nyugodtan mondj valami olyasmit, hogy ennyit a strandon is majdnem látnak belőled, de persze lehet bármi más is, a lényeg, hogy humorral könnyen elfelejtetheted magaddal és a másikkal is az esetet.

A másik tudásának elismerése

Az is gyakori, hogy valaki rosszul tud valamit, vagy csak el akarja játszani, hogy tisztában van a dologgal, de lebukik. Például állásinterjúk mindennapi szituációja az, hogy a jelentkező kicsit füllent a tapasztalataival vagy az eddigi munkáival kapcsolatban. Ha viszont a főnök rájön, következik a kínos csend, a pirulás, na és persze a magyarázkodás.  Az ilyen helyzetekre pedig több helyes válasz is létezik, a konkrét esettől függően: beismerheted, hogy valóban nem értesz hozzá, és elnézést kérhetsz, de ha ezt semmiképpen nem szeretnéd, akkor mondhatod, hogy ezt te így tudtad, de természetesen a másik tudja jól, és megköszönheted a plusz információt. Az is kiút lehet, ha gyorsan eltereled a témát, de ne teljesen más irányba vidd a beszélgetést, hanem mondjuk, érdeklődj, vagy kérdezz vissza valamit, és kezdjetek arról beszélgetni, így elfeledtetheted a másikkal azt, amit szeretnél.

Kezeld természetesnek a helyzetet

Sokan igen kínosnak élik meg azt is, ha mások előtt történik olyan eset, amiben őket valamilyen formában visszautasítják. Az ilyen dolgokat bár kellemetlennek érezheted, valójában egyáltalán nem azok, és nem szabad magyarázkodással kivágni magad a helyzetből, és a viccet is jobb kerülni. Ha tehát a boltban fizetnél, de a végén nincs nálad elég pénz, vagy nem működik a bankkártyád, akkor kezeld teljes természetességgel a helyzetet, és csak simán mondj annyit, hogy elfelejtettél pénzt hozni, és sajnálod, de gyorsan hazaugrasz, aztán majd visszajössz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen mindenkivel előfordul, egyáltalán nincs szükség arra, hogy kínosan érezd magad. Ha pedig közvetlenül téged utasítanak vissza, mondjuk közlik az állásinterjún, hogy nem vagy megfelelő a posztra, akkor csak köszönd meg a lehetőséget, és távozz udvariasan. Azzal csak rontasz a helyzeten, ha vissza akarsz vágni, vagy éppen elkezdesz magyarázkodni, illetve viccelődni.

Vedd lazán

Botlottál már meg az utcán, vagy előfordult már, hogy rossz felé próbáltad kinyitni az ajtót, esetleg leöntötted magadat valamivel mindenki előtt? Ne aggódj, szinte nincs olyan ember, akivel ne történt volna már hasonló. Szintén nem szabad rosszul érezned maga miattuk, a pszichológusok szerint tekints az egészre vicces dologként, és kezeld is úgy. Egy-egy laza mondattal ugyanis simán lerázhatod magadról a ciki érzést. Az is elég, ha csak megjegyzed, hogy jelölhetnék jobban azt az ajtót, vagy, éppen ,hogy "na jó, akkor azt hiszem újra előkét kellene viselnem", ha leetted vagy leöntötted magad.

Ha viszont konkrétan nem figyelt rád ilyenkor senki, ne is mondj semmit, csak lendülj tovább a dolgon. És minden egyes kínos helyzetnél tudatosítsd magadban, hogy mindenkivel előfordul ilyen, sokszor pedig valószínűleg életedben nem is fogsz többet találkozni azokkal, akik látták. Ne rágódj, ne aggódj rajtuk, inkább csak nevess egy jót.

Ezt is szeretjük