Így reagálj a pszichológusok szerint, ha kiabálnak veled: lenyugtatod a másikat vele
Könnyen elsajátítható indulatkezelési módok, melyek jó eséllyel nem bizonyulnak olajként a tűzre.

kiabalas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ezer és egy oka lehet annak, ha kiabálnak veled, többnyire viszont rajtad múlik, végül hogyan kerülsz ki a szituációból. Egy valamiben ugyanakkor biztos lehetsz: a visszakiabálás nem sok jóra vezet.

Mindenekelőtt fontos, hogy tudatosítsd magadban: talán pár kivételtől eltekintve a kiabálás valójában nem rólad szól. Sokkal inkább az indulatos fél érzelmi bizonytalanságának kivetülése, vagyis a kontroll elvesztése a beszélgetés felett állhat a kiabálás hátterében. A következő, pszichológusok által javasolt trükkökkel tökélyre fejlesztheted az indulatkezelő képességed.

Ne válaszolj!

Dr. Magdalena Battles, pszichológus egy korábbi blogbejegyzésében leírja, hogy a legjobb, amit ilyen helyzetben tehetsz, ha nem mondasz semmit, illetve megpróbálsz nyugodt maradni. Ne feledd, a probléma nem veled van! A szakértő úgy véli, hatásos lehet, ha mélyen belenézel a partnered szemébe - esetleg le is ülhetsz -, anélkül, hogy egy szót is szólnál. Amikor pedig azt látod, hogy a másik fél kifogyott a mondandójából, ugyancsak békés hangnemben próbáld megértetni vele, számodra nagyon rosszul esett a viselkedése.

Kerüld a személyeskedést!

"Mindig ezt csinálod!", "Miért nem bírsz normálisan beszélni velem?" - Ryan Martin a Wisconsin-Green Bay Egyetem pszichológiai tanszékének vezető haragkutatója szerint az előbbi két mondat a legrosszabb reakció, amit egy kiabálásra adhatsz. Martin a Psychology Today magazinban többek között kifejti, hogy a személyeskedés csak még több haragot és indulatot szül, mivel a partnered sarokba szorítva érezheti magát. A szakértő meglátása, hogy a nyugodt hangnem ebben az esetben is célravezető lehet, valamint sokat segíthet, ha a fenti kérdések helyett így reagálsz: "Kérlek, ne kiabálj." "Megpróbálnál türelmesebb lenni, kérlek?"

A cikk az ajánló után folytatódik

Tudd, hogy mikor kell elengedni a helyzetet

Nyilván a főnököddel szemben nem teheted meg, hogy egyszerűen faképnél hagynod, valahányszor kiabálni kezd veled. Ettől függetlenül, ha már csillapodtak a kedélyek, udvariasian felvetheted neki a témát, és elmondhatod neki a sérelmeidet. A sikered kulcsa a kedvesség és a nyugodt hangszín lehet. Amennyiben egy barátodról van szó, megkérheted, hogy térjetek vissza erre, ha már lehiggadt, ha pedig a szóban forgó személy számodra idegen, egyszerűen kérj elnézést, és sétálj el!

Maradj kedves!

Hihetetlenül hangzik, de sok embernek még csak fel sem tűnik, hogy kiabál, ezért rendkívül fontos, hogy ne az ő módszerével próbáld meggyőzni az igazadról. A legjobb, ha semmiről sem akarod meggyőzni, csak finoman jelzed, hogy számodra nem kívánatos a viselkedése.

Ezt is szeretjük