Ha ezt hallod valakitől, manipulátorral van dolgod - 6 mondat, amikkel a befolyásuk alá akarnak vonni

Vannak olyan jellemző mondatok, amiket a manipulátorok rendszeresen bevetnek, hogy a befolyásuk alá vonják az embereket. Ezeket alkalmazzák a leggyakrabban.

A manipulátorok mondatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő szavakkal, mondatokkal erőteljesen lehet hatni más emberekre - és ezt a manipulátorok nemcsak jól tudják, hanem nagyon jól ki is használják. A pszichológiában a manipulációt úgy definiálják, mint egy olyan cselszövést, amelynek célja egy másik befolyásolása vagy irányítása, általában olyan visszafogott módon, amely elősegíti az egyén személyes céljait.

A manipulátorok első látásra kedves, lehengerlő, sőt kifejezetten elbűvölő személyeknek tűnnek, ezért is tudnak közel kerülni a környezetükben élőkhöz, és ezért is tudnak erőteljesen hatni rájuk. Különböző taktikákat vetnek be, hogy elérjék a céljaikat, így különösen fontos, hogy felismerd őket, és elkerüld, hogy a befolyásuk alá vonjanak. A következő mondatok csak rájuk jellemzőek.

A manipulátorok leggyakoribb mondatai

„Senki nem ért meg úgy, mint én.”

Ha elhitetik veled, hogy csak ők értenek meg, csak ők állnak a pártodon, könnyebben elérik, hogy hallgass rájuk. Megpróbálnak elszigetelni a többiektől, és ellenük fordítani, mindezt persze a saját javukra teszik.

„Én mindig melletted állok, nem úgy, mint mások.”

Ez a mondat szintén arra szolgál, hogy, úgymond, kisajátítsanak, és elérjék, hogy elfordulj másoktól, illetve csak bennük bízz meg. Ha elhitetik veled, hogy csak ők vannak ott veled, amikor kell, és csak rájuk számíthatsz, könnyebben irányítanak úgy, ahogy az nekik jó.

„Ne reagáld már ennyire túl.”

Ezzel a mondattal megpróbálnak elbizonytalanítani, és azt éreztetni veled, hogy nem érezheted, gondolhatod azt, amit, mert csak túlreagálod az adott szituációt. Elérik, hogy úgy véld, túl érzékeny vagy, túlagyalsz mindent, és nem neked, hanem nekik van igazuk azzal, hogy érvénytelennek, jogtalannak titulálják a véleményedet.

„Minden maradjon köztünk, amit mondtam.”

Ha csak nem valódi magánéleti vagy céges titkokról van szó, ez a mondat óriási intő jel. A manipulátorok általában akkor használják ezt, ha pletykálnak, vagy mások háta mögött próbálnak szervezkedni, kavarni, és ebbe téged is bele akarnak vonni. Van, hogy komolyan gondolják, de van, hogy pontosan tudják, ki az, aki tovább fogja adni a „titkos” információkat, és ezzel balhét kavar majd - amiből persze ők jönnek ki nyertesként.

„Egyáltalán nem is úgy történt, ahogy mondod.”

Jellemző rájuk, hogy megkérdőjelezik az emlékezetedet, és megpróbálják a saját előnyükre csavarni a történteket - főleg akkor, ha valami konfliktus volt köztetek. Igyekeznek elhitetni, hogy rosszul emlékszel, és semmi nem úgy volt, ahogy mondod. Mindezt azért, hogy hárítsák a felelősséget, és elérjék, hogy te érezd magad hibásnak.

„Szerintem én segíthetnék neked, de te is nekem…”

Ha valaki felajánlja a segítségét, majd hozzáteszi, hogy vár is valamit cserébe, az már alapvetően gyanús kell hogy legyen. A manipulátorok ilyenkor azért ígérnek valamit, mert valójában ők szeretnének tőled szívességet, és úgy állítják be, mintha mindkettőtöknek jövedelmező lenne az üzlet, amit felajánl, de valójában csak ő jár majd jól.

Testbeszédkvíz: felismered a testtartás alapján, mikor manipulálnak?

A testbeszéd képes lebuktatni még a manipulátorokat és a hazug embereket is.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük