6 apró jel, hogy valaki manipulálni próbál - Vedd észre őket időben, hogy ellenállhass a befolyásolásnak

Ezek a jelek arra utalnak, hogy valaki észrevétlenül próbál a befolyása alá vonni. Vedd észre időben, ha manipulátorral van dolgod.

A manipuláció apró jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A manipulálásnak számos különböző módja van, ezért gyakran előfordul, hogy az ember észre sem veszi, hogy valaki befolyásolni próbálja. Pedig, ha időben felismered a másik szándékát, sokkal könnyebben tehetsz ellene.

A manipulátorok általában alattomos módon, tudat alatt igyekeznek hatni másokra, és így akarják az orruknál fogva vezetni őket, vagy érvényesíteni saját akaratukat. Ha a következőket tapasztalod, légy óvatos: ezek a jelek arra utalnak, hogy valaki a befolyása alá akar vonni.

Jelek, hogy manipulálni próbálnak

A szádba adja a szavakat

Azt veszed észre, hogy az illető nem mondja ki, mit akar, csak célozgat, utalásokat tesz, és próbál abba az irányba terelni, ami neki a legelőnyösebb? Úgy érzed, mintha a szádba akarná adni a szavakat? Akkor valószínű, hogy a másik manipulálni próbál. Tudja, hogy ha közvetlenül közölné, hogy mit akar, akkor kevesebb eséllyel tudna rávenni a dologra, ezért észrevétlenül próbálja elérni a célját. Ráadásul, mivel konkrétan nem mondott ki semmit, később akár le is tagadhatja az egészet.

Önsajnálat

A manipulátorok hajlamosak mindenben túlzásba esni, és sokszor az önsajnálattal próbálják a hatalmukba keríteni a környezetüket. A bűntudatkeltés és az érzelmi zsarolás gyakori eszközük, érvek hiányában pedig számos alkalommal vetik be ezeket. 

Kínos helyzetbe hoz

Jellemző rájuk, hogy bár kívülről azt mutatják, hogy magabiztosak, valójában önértékelési problémákkal küzdenek. Ezért, ha valakit befolyásolni, elnyomni akarnak, vagy felsőbbrendűnek szeretnék éreztetni magukat, akkor kínos helyzetbe hozzák az illetőt. Ezt általában viccelődésnek álcázzák, például humoros, de bántó megjegyzéseket tesznek, kellemetlen sztorikat mesélnek, méghozzá azért, hogy elbizonytalanítsák a másikat, ennek köszönhetően pedig könnyebben érvényesíthessék akaratukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Apró szívességekkel taktikázik

A manipulátorok sokszor vetik be azt a taktikát, hogy apróbb szívességekkel vezetik rá az embert arra az útra, amire ők szeretnék, hogy rátérjen, és így érik el végső céljukat. A módszer lényege, hogy először kis dolgokat kérnek, amiket szinte senki nem utasít vissza, a kívánságok viszont egyre nagyobbak lesznek, egyre többet akarnak. Az első szívességek teljesítése után azonban sokan már nem tudnak, vagy nem mernek kiszállni a befolyásoló hálójából, így a későbbiekre is rábólintanak.

Ítélkező megjegyzések

Gyakran előfordul, hogy a befolyásoló személy ítélkező megjegyzésekkel próbálja a másikat terelgetni. Megkérdőjelezi a döntéseit, elbizonytalanítja, eléri, hogy kétségei merüljenek fel bizonyos dolgokkal kapcsolatban, és azt érezze, hogy alkalmatlan bizonyos feladatokra, képtelen egyedül jó irányba indulni, helyes döntéseket hozni. 

Hamis aggodalom

A manipulátorok taktikái közé tartozik az is, hogy hamis aggódást tettetnek, hogy így tereljék abba az irányba az embert, ami nekik kedvező. Például megjegyzik, hogy mostanában túl sok időt töltesz valakivel, vagy azt, hogy az új partner rossz hatással van rád, esetleg azt, hogy félnek, nem bírod majd az előléptetéssel járó új feladatokat. Akkor érdemes gyanakodnod, ha indokolatlannak tűnnek a kételyek, vagy korábban sosem vetted észre, hogy aggodalmát fejezte volna ki az illető az irányodba.

Innen ismerheted fel a mérgező embereket

A mérgező emberek hajlamosak különböző módokon zsarolni másokat, lehúzni a hangulatukat, negatív gondolatokat ébreszteni, konfliktusokat szítani, és teljesen a saját befolyásuk alá vonni embereket. Ezért fontos, hogy felismerd őket, és tudd kezelni a viselkedésüket, hiszen hosszú távon rossz hatással vannak rád, sőt, komoly lelki és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Miről ismerheted fel a mérgező embereket? A pszichológus elmondja a jeleket

Szinte mindenki életében vannak mérgező emberek, csak nem ismerik fel őket. Pedig fontos lenne, mert rendkívül rossz hatással vannak másokra.

Elolvasom
Ezt is szeretjük