A macskatartás 6 csodás hatása az emberre - Rengeteg pozitív hatással van rád a cicád

Mi történik a testtel, ha macskád van? A cicatartásnak számos pozitív hatása van a közérzetre, valamint az egészségre is.

A macskatartás hatása az emberre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cicagazdik jól tudják, mennyi örömöt és boldogságot csempésznek az ember életébe a cuki, sokszor önfejű dorombológépek. Kutatások viszont már azt is bizonyították, hogy nem csupán tökéletes társak tudnak lenni a szőrmókok, hanem a macskatartásnak számos pozitív hatása is van az emberre.

A közérzetre, a mentális állapotra, a hangulatra és az egészségre is befolyással bírnak. Eláruljuk, hogyan.

A macskatartás hatásai az emberre

Csökkenti a stresszt és a szorongást

Kutatások szerint, ha macska van körülötted, a jelenléte a szervezetben olyan anyagokat szabadít fel, melyek csökkentik a stresszt. A simogatás leviszi a kortizolszintet, és felpörgeti az oxitocintermelést, ezáltal fokozódik a boldogságérzet, nyugodtabbá válsz, és enyhül a szorongás.

Nincs többé magány

A macska társaságot nyújt az embernek, így akit a cicája várja otthon, az kevésbé érzi magát magányosnak még akkor is, ha egyedül van. A kutatások kimutatták, hogy a macskák amellett, hogy gyakran kezdeményeznek fizikai kontaktot a gazdival, emlékeznek is a velük szemben tanúsított kedvességre, és később viszonozzák azt. 

Kisebb az esélye a szívbetegségek kialakulásának

A kevesebb stressz miatt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is csökken. A macskatulajdonosoknál körülbelül 30 százalékkal kisebb az esélye a különböző szívbetegségek megjelenésének, valamint a stroke-nak is. Emellett pedig a vérnyomásra is pozitív hatással vannak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A dorombolás gyógyít

A cicák dorombolása a világ egyik legmegnyugtatóbb hangja, és amellett, hogy a gazdik szinte azonnal elolvadnak a hallatán, még gyógyító hatással is bír. 20-140 Hz közti rezgéseket kelt, és a tanulmányok kimutatták, hogy a 18-35 Hz-es tartományban lévő frekvenciák jó hatással vannak az ízületek mozgékonyságára, elősegítik a csontok, az inak és az izmok gyógyulását, egészségét.

Jobb alvás

Számos brit kutatás arra is rámutatott, hogy a gazdik, főleg a nők szívesebben alszanak macskáikkal, mint partnereikkel, sőt sokan arról számoltak be, hogy sokkal pihentetőbb is az alvásuk, ha kedvencük szuszog mellettük. A Mayo Clinic Center for Sleep Medicine közelmúltbeli tanulmánya kisállata miatt aludt jobban, míg csak 20 százalékuk mondta azt, hogy a négylábú jelenléte zavarta az ágyban.

Kevesebb allergia

2002-ben a National Institutes of Health vizsgálatában kiderült, hogy azoknál az egy év alatti gyermekeknél, akik szorosabb, közeli kapcsolatban voltak macskákkal, kisebb valószínűséggel alakultak ki különböző allergiák. A háziállatokkal való kontakt a korai életkorban nagyban csökkenti nemcsak a kisállat-allergiákat, hanem például a poratka- és a parlagfű-allergiák megjelenését is. 

Így mondja el a cica, hogy szeret

A macskák számtalan módon kimutatják a szeretetüket a gazdi felé, csak ezekről a szokásokról kevesen tudják, hogy miről árulkodnak. Bár a gondolataikból és a szavaikból nem olvashatsz, a tetteikből nagyon is, hiszen ezekkel próbálnak kommunikálni veled. Ha a következőket gyakran tapasztalod a cicádtól, biztos lehetsz benne, hogy erősen kötődik hozzád, és nagyon szeret.

9 cicaszokás, amivel elmondja, mennyire szeret - Nem mindegyikről sejtenéd, hogy ezt jelenti

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük