Ezért alszik rajtad a macskád: több ok is állhat a cuki szokás hátterében
A gazdik nagy örömére sok cica imád az emberek ölében pihenni. Azt viszont kevesen tudják, miért.

macska olben
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy macskagazdinak a világ egyik legboldogabb érzése, amikor cicája dorombolva bújik oda hozzá, és letelepedik az ölébe egy kis szunyókáláshoz. Ilyenkor az ember még megmozdulni sem mer, nehogy véletlenül is megzavarja a szőrmók álmát.

Aki gondolkodott már azon, hogy miért is alszik rajta a kedvence, az valószínűleg rögtön arra gondolt, hogy így akarja kifejezni a szeretetét. Persze ez is nagyban közrejátszik a cuki szokásban, de más okok is húzódnak a háttérben.

Szeretetkifejezés és a kötődés erősítése

A szeretet kimutatása tehát a bújás alapvető indítéka lehet, ám a kötődés erősítése is gyakran célja a hasonló viselkedésnek. Mikel Delgado macskaviselkedés-szakértő elárulta, a macskák a tévhitekkel ellentétben társaságkedvelő állatok, és egymás között is a dagasztással, összebújással szilárdítják meg a köteléket. Ha pedig nincs másik cica a háznál, a tulajdonosukkal teszik ugyanezt. Időt akarnak tölteni az emberrel, és „elmondani”, hogy szeretik őt, megbíznak benne. 

Területjelölés és meleg pihenőhely keresése

A macskák nagyon érzékenyek a saját területükre, éppen ezért is jelölgetnek az illatukkal. Sokszor például hozzádörzsölik fejüket a tárgyakhoz, de gazdijaikat is kisajátítják: ha rád fekszik a kedvenced, akkor az is szerepet játszhat a dologban, hogy kijelölt téged mint a saját tulajdonát, alvóhelyét. Nem kérdés, mekkora megtiszteltetés ez egy ember számára.

A macskák emellett természetüktől fogva imádják a meleget, gyakran pihennek például radiátorokon vagy azok közelében, és az sem ritka, hogy a plédek, paplanok alá bújva szunyókálnak. Néha gazdijaikra is azért fekszenek, hogy kiélvezzék testhőmérsékletét, valamint az összebújásból keletkező meleget: ezért is részesítik előnyben a mellkast, az öledet vagy az arc környékét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Biztonságra vágyik

A vadonban a macskafélék igyekeznek megtalálni a lehető legbiztonságosabb helyet az alváshoz, ez az ösztön pedig valamennyire a házi kedvencekben is megmaradt. Kicsi korukban anyjuk biztosítja számukra a nyugalmat, felnőtt korukban pedig a gazdi. Bár tudják, hogy otthon nem esik bajuk, mégis próbálják kerülni a veszélyt, és biztonságos zugot keresnek, ami sokszor nem más, mint kedvenc emberük öle.

A fentiek közül tehát bármelyik ok állhat a háttérben, de akármi miatt is döntenek a cicák a gazdin alvás mellett, biztosan örömöt szereznek neki.

Így mondja el a cica, hogy mennyire szeret

A macskák számtalan különböző módon kimutatják a szeretetüket, csak ezekről a szokásokról kevesen tudják, hogy miről árulkodnak. Bár a gondolataikból és a szavaikból nem olvashatsz, a tetteikből nagyon is, hiszen ezekkel próbálnak kommunikálni veled. Ha a következőket gyakran tapasztalod a cicádtól, biztos lehetsz benne, hogy erősen kötődik hozzád, és nagyon szeret.

Ezt is szeretjük