Így mutathatod meg a cicádnak, hogy szereted: az sem mindegy, hol simogatod

A cicák több jelből is érzik, ha szeretik őket, de ez a simogatás mikéntjén is múlik.

cica simogatás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cicák önérzetes lények, de ugyanúgy tudnak szeretni és ragaszkodni, mint a kutyák, feltéve persze, ha ők is szeretve érzik magukat. Különös kételyeket lehet elültetni a cicusok szívében, hogyha nem a számukra megfelelő módon bánnak velük.

Természetes, hogy a cicagazdik oda-vissza vannak szeretett kis szőrmókjaikért, de az már egyáltalán nem biztos, hogy ezzel a macskák is tisztában vannak. Meglepően könnyű kikerülni a bizalom köréből, ha valaki nem figyel oda.

Hogyan simogasd a cicát, hogy kedvére való legyen?

A cicák puha szőrét az ember legszívesebben egész nap simogatná, de érdemes minél előbb tudatosítani magunkban, hogy ezt nem a gazdi dönti el, hanem a macskája. 

GettyImages-1169232848
Fotó: rustycanuck / Getty Images Hungary

Ha valaki erőszakosan dögönyözi kedvencét, annak ellenére, hogy ez a cicát látványosan zavarja, az állandóan menekülni fog előle, mivel a macskák szeretik eldönteni, hogy akarják-e a kedveskedést, vagy inkább mennének a dolgukra. Éppen ezért javasolt mellette és nem szemben állni vele, miközben simogatod, teret hagyva neki az esetleges elvonulásokra. Erőszakosan soha ne próbáld magad mellett tartani vagy követni őt, amikor láthatóan kicsit szabadulna a kezed elől.

Ha engedi, akkor főleg a feje tájékán dörzsölgesd finoman, a legtöbb macska kifejezetten szereti a füle mögötti részen és a nyaka körül a cirógatást. Ám az áll alatti résznél és a mellkasnál érdemes kicsit visszafogni a szeretetet, mert azt nem mindegyikük díjazza. A hátnál is főleg a farok tövénél esik jól a cicáknak egy kis vakargatás, de azt kifejezetten utálják, ha a farkukhoz érnek.

Garfield, a híres képregényhős odavolt a pocakvakargatásért, de jellemzően ezt a területet is érdemes inkább békén hagyni, mert a legvédtelenebb részük, és frusztrálhatja őket a kéretlen fogdosás. Ugyanígy vannak a lábaikkal is - el a kezekkel!

Fontos a kommunikáció

A macska nyávogással, farka és füle mozgatásával és különböző hangok kiadásával kommunikál gazdája felé. Nem lehet mindig kitalálni, pontosan milyen információt szeretne közölni, de azért legtöbbször kiderül: figyelemre vágyik, unatkozik, éhes, koszos az alomtálcája, vagy valami más frusztrálja, esetleg épp ellenkezőleg, valamitől feldobódott, és azt szeretné világgá kürtölni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Akárhogy is, megjegyzik a cicusok, ha valaki nem figyel rájuk - elvégre az embernek sem esik jól, amikor rájön, hogy végig a falnak beszélt. Úgy fejezheted ki a szeretetedet, ha lágy, nyugodt hangon szólsz a macskához, vagy láthatóan próbálod megoldani, amit az esetleges nyávogás forrásának vélsz.

Pislogás

A macskák lassú pislogással, hunyorgással jelzik, ha nyugodtak, vagy örülnek valaminek, például a gazdi látványának. Ezt a nagyon kedves gesztust illik viszonozni, hogyha így pislog rád a cicád, akkor pislogj neki ugyanúgy vissza, hogy tudatosítsd benne: te is úgy érzel, ahogy ő.

Tisztálkodás

Időnként úgy tűnhet, hogy a macskák nem is csinálnak semmit egész álló nap, csak nyalakodnak. Ez tényleg így is van, az egyik kedvenc elfoglaltságuk tisztogatni bundácskájukat.

GettyImages-1143549147
Fotó: lisegagne / Getty Images Hungary

A szeretet jeleként veszik, hogyha ebben segítesz nekik, és időnként megfésülgeted őket cicafésűvel vagy -kefével, amit minden bizonnyal hálás dorombolással fognak jutalmazni. Egyes macskák viszont nincsenek oda a fésülgetésért, ezért ha azt tapasztalod, hogy kedvenced fél vagy tart az eszköztől, ne erőltesd a dolgot, amennyiben nem muszáj.

Játék

A közös játék is erős köteléket alakíthat ki. Főleg, ha leguggolsz vagy térdelsz a cica mellé, és úgy feledkeztek bele együtt az örömteli szórakozásba. Érdemes kipróbálni, melyik a kedvenc fajtája: a tollasvégű, a csörgős, a pálca vagy gömb alakú, a madzagokból álló, a kicsi vagy nagyobb cicajátékok mind-mind különböző reakciót válthatnak ki, amikből lehet következtetni a favorizáltra.

GettyImages-1136626333
Fotó: CasarsaGuru / Getty Images Hungary

Az evés, mint szeretetnyelv

A cicák könnyen lekenyerezhetőek finomságokkal. Mindegyikük egyedi ízlésvilággal rendelkezik, valamelyikük kifejezetten szereti a halasat, a másik inkább a bárányos tápért van oda. Akárhogy is legyen, a szeretet jeleként veszik, ha kedvencüket kapják a tálkájukba. Persze arra oda kell figyelni, hogy ne etesd túl kedvencedet, hiszen a túlsúly problémája őket is fenyegeti.

Egy biztos: nincs két ugyanolyan macska, egytől egyig külön személyiséggel rendelkező szeretetcsomagok változó elvárásokkal és igényekkel. Megfelelő bánásmód mellett viszont tűzbe mennének a gazdájukért.

Ideges macskák, akik ölni tudnának tekintetükkel - A legjobb pillanatban kapták le őket

A macskáknak tényleg az arcukra van írva, ha valami idegesíti őket. Lelkes gazdik mutatták meg stresszes cicáikat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük