A legtöbb gazdi csinálja, pedig a macska nem szereti: 5 szokás, amitől stresszes és ideges lesz

A gazdiknak általában meg sem fordul a fejükben, hogy zavarja a cicát, amit tesznek.

Macskákat zavaró emberi szokások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A macskák rendkívül érzékenyek tudnak lenni még a legapróbb dolgokra is. Sokukat egy halk nesz vagy egy vendég látogatása is teljesen kiakasztja, sőt az sem ritka, hogy a gazdik viselkedésétől borulnak ki a kis kedvencek.

A legtöbb ember jót akar a cicájának, és mindent megtesz, hogy a szőrmók boldog, elégedett és kiegyensúlyozott legyen. Ám az az igazság, hogy néhány ártalmatlannak, természetesnek hitt viselkedés is képes stresszelni az állatokat. A következők szorongást okoznak a macskának, pedig a gazdi nem is sejti.

Túlzásba vitt ölelgetés

Az emberek általában öleléssel és puszival fejezik ki a szeretetüket, azonban sok cica számára ez feszültséget okoz. A legtöbb kedvenc ugyanis rosszul viseli a túlzott, erőltetett fizikai kontaktust, az öleléseket pedig előfordul, hogy nem csupán kényelmetlen, hanem veszélyes helyzetnek élik át, hiszen nehezen tudnak szabadulni belőlük. Éppen ezért fontos, hogy mindig figyeld a reakcióikat. Előfordulhat, hogy egyes macskák kifejezetten szeretik a babusgatást, de ha úgy érzed, feszeng, elhúzza magát, vagy ki akar mászni a kezeid közül, akkor az ő érdekében jobb, ha ezt nem erőlteted.

A szakértők szerint a legelőnyösebb, ha úgy veszed fel a cicát, hogy az egyik kezeddel a mellső mancsai mögé nyúlsz, majd miután a mellkasodhoz vetted, a másik karoddal megtámasztod a hátsó felét. 

Erőltetett ismerkedés

Ha egy cicakedvelő barát vagy családtag megy vendégségbe, a gazdik nagy része be szeretné mutatni neki a kedvencét, ez viszont nem mindig jó ötlet. A macskák gyakran félősek és távolságtartóak, ha ismeretlen emberekről van szó, az ő szeretetüket, bizalmukat ugyanis ki kell érdemelni. Így ha rájuk erőltetik az ismerkedést vagy azt, hogy valaki megsimogathassa őket, könnyen feszültté, idegessé vagy agresszívvé is válhatnak. Ezért a legjobb ilyenkor hagyni, hogy menedéket kereshessen egy csendes helyen, és akkor nyithasson mások felé, amikor ő úgy érzi, hogy valóban itt az ideje.

A cica tárgyainak áthelyezése

Marilyn Krieger régóta vizsgálja a macskák viselkedését, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a legkisebb változtatások is nagy stresszt okozhatnak nekik. Számukra a megszokott környezet jelenti a biztonságot, és rendkívül makacs módon tudnak ragaszkodni hozzá, ezért a legjobb, ha a gazdi nem helyezi át gyakran a cica tárgyait. Ha mégis szükség lenne rá, érdemes apránként, kisebb lépésekkel tenni ezt, például, minden héten 20 centivel arrébb rakni az almot, míg el nem kerül az új helyére. Így elkerülhető, hogy a macska szorongjon a hirtelen változásoktól, és esetleg emiatt rossz helyre végezze a dolgát.

Hosszú szemkontaktus

Nemcsak a kutyák, de a macskák is feszengnek a túl hosszú szemkontaktustól, mivel ez számukra a dominanciaharc és az agresszió jelképe. Ha a gazdi túl sokáig néz mereven a szemükbe, attól úgy érzik, uralkodni akar rajtuk, így feszültté, idegessé vagy agresszívvé is válhatnak. Ha ilyen előfordulna, érdemes közben hosszút pislantani, hogy a cica érezze, nincs veszélyben, és megbízhat az emberben.

Pocaksimogatás

Bár becsapósak lehetnek, amikor a hátukon hemperegnek, és megvillantják pocakjukat, valójában nem szeretik, ha itt simogatja őket a gazdi. Dennis C. Turner macskaviselkedés-szakértő kiemelte, a legtöbb cicát zavarja itt az érintés, mivel ez az egyik legérzékenyebb pontjuk. Sokan közülük harapnak, támadnak vagy karmolnak akkor, ha az ember mégis hozzáérne a hasukhoz, ezért érdemes inkább a nyakukat, a fejüket és a hátukat simogatni.

Így mutatja meg a macska, hogy szeret

Általában az emberek a dorombolásból vonják le azt a következtetést, hogy kedvencük jól érzi magát, boldog, és ragaszkodik a gazdijához, ám nem ez az egyetlen viselkedés, ami erről árulkodik. A macskák számtalan egyéb módon is kimutatják a szeretetüket, csak ezekről a szokásokról kevesen tudják, hogy miről árulkodnak. Bár a gondolataikból és a szavaikból nem olvashatsz, a tetteikből nagyon is, hiszen ezekkel próbálnak kommunikálni veled. Ha a következőket gyakran tapasztalod a cicádtól, biztos lehetsz benne, hogy erősen kötődik hozzád, és nagyon szeret.

9 cicaszokás, amivel elmondja, mennyire szeret - Nem mindegyikről sejtenéd, hogy ezt jelenti

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük