Együtt szökött el a két szerelmes nő, kapcsolatukra egész Nagy-Britannia felfigyelt - A llangolleni hölgyek története

Eleanor Butler és Sarah Ponsonby a llangolleni hölgyekként váltak ismertté. Kapcsolatuk és életük mindenki figyelmét felkeltette.

A llangolleni hölgyek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 18. században két szerelmes, ír nő keltette fel Nagy-Britannia figyelmét: a llangolleni hölgyekként ismert párra mindenki kíváncsi volt.

Eleanor és Sarah igazi hírességek lettek, életstílusukkal, öltözködésükkel és persze kapcsolatukkal is kivívták az emberek érdeklődését. Rengeteg előkelő látogatót fogadtak otthonukban, és ötven éven át éltek együtt boldogan.

Együtt szökött el a két szerelmes nő

Eleanor Butler 1739-ben született Írországban, Sarah Ponsonby pedig 1755-ben ugyanitt. Eleanor előkelő családból származott, igazi könyvmoly volt, és mivel egy franciaországi kolostorban tanult, franciául is beszélt. Sarah, azaz Sally árva gyermek volt, akit apja unokatestvére nevelt. Családjaik nagyjából 25 kilométer távolságra éltek egymástól. 

Portrait of The Rt. Honble. Lady Eleanor Butler & Miss Ponsonby
Fotó: Wikipedia

1768-ban ismerkedtek meg, a 29 éves Eleanor pedig nagy hatással volt a nála 16 évvel fiatalabb lányra, hamar különleges, erős érzelmi kapcsolat alakult ki köztük. Nem akarták, hogy nemkívánatos házasságokba kényszerítsék őket, ezért 1778-ban együtt szöktek el, hátrahagyva egész addigi életüket. Családtagjaik rájuk találtak, és megpróbálták őket erőszakkal hazavinni, ám sikertelenül. A két nő ezután Walesbe költözött. Először egy bérelt házban laktak a Llangollen nevű faluban, majd 1780-ban egy kis házba költöztek, közvetlenül a falu mellett, amelyet Plas Newyddnek neveztek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Mindenki kíváncsi volt a llangolleni hölgyekre

Otthonukat gótikus stílusban rendezték be, a házat tölgyfa lambériák és ólomüveg ablakok díszítették, sőt nagy könyvtárral is büszkélkedhettek. Idilli életet éltek, igazi festői környezetbe vonultak vissza, idejük nagy részét az olvasás, a nyelvtanulás, a kertészkedés vagy épp a jótékonysági munkák tették ki. Öltözködésük egyáltalán nem volt hagyományos, általában maszkulin darabokat, fekete öltönyöket és cilindereket hordtak. Bár csendes, visszafogott életre vágytak, egyre inkább felkeltették az emberek figyelmét.

Környezetük felfigyelt ruháikra, életstílusukra, és persze romantikus kapcsolatuk is közbeszéd tárgya lett. A hölgyek egy idő után sorra fogadták a látogatókat, szinte mindenki kíváncsi volt rájuk és az otthonukra. Hamarosan már bárki, aki csak áthaladt a városon, be akart nézni hozzájuk. A legnagyobb előkelőségek is meglátogatták őket, Wellington hercege is járt náluk, illetve olyan neves költők, mint Percy Shelley, Lord Byron vagy Sir Walter Scott. Sőt maga Zsófia Sarolta brit királyné is tervezett odautazni, de őt végül lebeszélték róla. 

GettyImages-1397982839
Fotó: Buyenlarge / Getty Images Hungary

A llangolleni hölgyek igazi hírességek lettek, egész Nagy-Britanniában ismerték őket, és nemcsak életstílusuk, hanem kapcsolatuk is érdekelte az embereket annak ellenére, hogy a hasonló „romantikus női barátságok” - ahogyan akkoriban nevezték - igencsak gyakoriak voltak. Persze a legtöbbször nem verték őket nagy dobra, hogy elkerüljék a botrányt és a megbélyegzést a korban, ahol ráadásul a homoszexualitás illegálisnak számított. Sarah-ról és Eleanorról is sokat pletykáltak, sőt 1791-ben egy magazin leírta, hogy szexuális kapcsolat van köztük, ám ezt ők tagadták és kifogásolták. Valójában azonban sok bizonyíték alátámasztja, hogy igaz szerelem volt köztük, és párként éltek együtt.

50 éven keresztül éltek boldogan

Sarah Ponsonby és Eleanor Butler mindent feladtak a szerelmükért és azért, hogy együtt lehessenek, majd ötven éven keresztül éltek boldogan. Eleanor 1829-ben, 90 évesen, Sarah pedig két évvel később, 76 évesen hunyt el, a szerelmeseket egy sírba temették el Llangollenben. Híres otthonuk, a Plas Newydd ma múzeumként működik.

A hercegné botrányos házassága

A 18-19. század nem volt híján titkos viszonyoknak, szerelmi botrányoknak. Az egyik legismertebb ezek közül Georgiana Cavendishé volt, akinek egyébként Diana hercegnő a leszármazottja. Az igazi divatikonná vált hölgyet egy olyan férfihoz adták hozzá, akivel szinte semmi közös nem volt bennük. 

Férje szeretőjével élt hármasban a hercegné: Georgiana Cavendish botrányos házassága

Georgiana Cavendish a kor ünnepelt szépsége volt, házassága azonban botrányt okozott. Férje szeretője ugyanis közös otthonukban élt, és ő maga is kikacsintgatott a kapcsolatból.

Elolvasom
Ezt is szeretjük