Férje szeretőjével élt hármasban a hercegné: Georgiana Cavendish botrányos házassága
Georgiana Cavendish a kor ünnepelt szépsége volt, házassága azonban botrányt okozott. Férje szeretője ugyanis közös otthonukban élt, és ő maga is kikacsintgatott a kapcsolatból.

georgiana william cavendish cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 18-19. század nem volt híján titkos viszonyoknak, szerelmi botrányoknak. Az egyik legismertebb ezek közül Georgiana Cavendishé volt, akinek egyébként Diana hercegnő a leszármazottja. Az igazi divatikonná vált hölgyet egy olyan férfihoz adták hozzá, akivel szinte semmi közös nem volt bennük.

William Cavendish már a kezdetektől hűtlen volt feleségéhez, később pedig az egyik nő az otthonukba is költözött, így a hercegné kénytelen volt férje szeretőjével élni.

17 évesen adták férjhez Georgiana Cavendisht

Georgiana Spencer 1757-ben született az angliai Northamptonshire-ben John Spencer és Margaret Georgiana Poyntz lányaként. Családjuk rendkívül előkelőnek számított, apja John Churchill unokája volt. Még csak 14 éves volt, amikor az emberek már azt találgatták, kihez megy majd hozzá, ám anyja nem szerette volna túl korán férjhez adni. Georgiana nagyon jól nevelt, kifinomult, kecses és gyönyörű fiatal hölgy volt, akit mindenhol csodáltak. 

georgiana cavendish 3
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Végül 17. születésnapján adták férjhez az egyik legígéretesebb agglegényhez, a nála nyolc évvel idősebb William Cavendishhez, Devonshire ötödik hercegéhez, aki Anglia egyik legerősebb és leggazdagabb családjából származott. Georgianában és a férfiban azonban nem volt túl sok közös. William visszahúzódó volt, nem élvezte a társasági életet, és a kötődést sem igényelte.

Újdonsült felesége ezzel szemben imádott a középpontban lenni, rajongott a divatért, a ruhákért és az ékszerekért, hamarosan pedig a kor igazi ikonjává vált. Széles körben ismertté vált stílusáról, szépségéről, magas hajkölteményeiről és arról, hogy mennyire jó házigazda. A fiatal asszony ugyanis imádott előkelő, hatalmas partikat és bálokat szervezni befolyásos ismerőseinek. Férje azonban szinte mindig hiányzott ezekről az összejövetelekről, és inkább férfiklubokban, kártyázással töltötte az idejét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Férje szeretőjével hármasban éltek

Házasságuk nem volt felhőtlen, nem fűzte őket szenvedélyes szerelem egymáshoz. A hercegnek az esküvő előtt már született egy törvénytelen gyermeke, akit anyja halála után maga a hercegné nevelt. Georgiana vetélései után pedig még inkább kapcsolatán kívül kereste a boldogságot és a kielégülést. Annak ellenére azonban, hogy a férfi sok szeretőt tartott, felesége kitartott mellette, támogatta őt a politikában, és bár a nők ekkor még nem is szavazhattak, a Whig Párt szószólója lett. Egy idő után már nemcsak William, hanem Georgiana is folytatott házasságon kívüli viszonyokat. 

Volt egy hölgy, aki a párhoz is költözött, és több pletyka keringett róla. Egyesek szerint Lady Elizabeth Fostert először a hercegnéhez fűzték romantikus érzelmek, majd pedig a herceggel folytatott viszonyt, míg mások szerint William szeretője volt, és ő költöztette be otthonukba. Mindenesetre az biztos, hogy Georgianával és férjével lakott, illetve az is, hogy közel 25 éven keresztül volt a férfi szeretője, ami alatt két törvénytelen gyermekük született. A hercegné persze végig tudott mindenről, sőt vannak olyan feltételezések is, melyek szerint mindhármukat szerelmi szálak fűzték össze.

A korban az elfogadott volt, hogy a magasabb rangú férfiak szeretőt tartanak, az azonban egyáltalán nem volt megszokott, hogy a harmadik fél a házaspárral is éljen, így elég nagy botrányt kavart akkoriban. Mindenki róluk beszélt, és az emberek azt találgatták, mi is lehet köztük valójában.

Beleszeretett a későbbi miniszterelnökbe

Boldogtalan házasságuk ellenére Georgiana nem tehette volna meg, hogy szeretőket tartson, azt pedig főleg elvárták tőle, hogy örökösöket szüljön a hercegnek. Így végül két lányuk és egy fiuk született, fiúgyermekük érkezésével az asszony is felszabadult kicsit. 1791-ben viszonyba bonyolódott a későbbi miniszterelnökkel, Charles Greyjel, aki élete nagy szerelme lett. Még abban az évben teherbe esett a férfitól, azonban amikor férje ezt megtudta, ultimátumot adott neki: vagy lemond szeretőjéről és szerelemgyerekéről, vagy soha többé nem láthatja három gyermekét.

A hercegné végül 1792-ben egészséges kislánynak adott életet, akit Eliza Courtney-nek neveztek el, és a Grey család nevelte fel. Georgiana ezután több mint egy évet töltött száműzetésben, majd 1793 őszén tért vissza Angliába. 1806-ban hunyt el májproblémák következtében, és állítólag titokban egészen haláláig tartotta a kapcsolatot törvénytelen lányával. William Cavendish felesége elvesztése után elvette Lady Elizabeth Fostert.

Lady Worsley férje imádta nézni, ahogy felesége mással szexel

A 18. századi Anglia egyik legnagyobb szexbotránya robbant ki Seymour Dorothy Fleming és politikus férje, Sir Richard Worsley között. A fiatal asszony a pletykák szerint 27 szeretőt tartott, ám ez nem volt titok férje előtt sem. A férfit ugyanis az izgatta, ha nézheti feleségét, miközben másokkal szeretkezik.

Képek: WIkipedia, Wikipedia, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük