18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

A hercegnő, aki műtéteket is bevállalt az orgazmusért - Marie Bonaparte megdöbbentő története

Napóleon ükunokahúga, Marie Bonaparte a női orgazmust kutatta, és szinte megszállottan meg akarta tapasztalni a vaginális gyönyört.

marie bonaparte cover

A 19. században szinte teljes közömbösség mutatkozott a női orgazmus iránt. Az ifjú, felső középosztálybeli hölgyek semmit nem tudtak a szexről a házasság előtt, a maszturbálást pedig súlyos bűnnek, veszélyes tevékenységnek tartották. Az 1800-as évek végén kezdte nagyobb érdeklődés övezni magát a csiklót, és a hisztéria, valamint annak vibrátorral való „gyógyítása” is ekkor kezdte foglalkoztatni az orvosokat.

Freud munkássága hozzájárult ahhoz, hogy a női szexualitás kevésbé számítson tabunak, de elméletei és állításai jócskán hagytak kivetnivalót maguk után. A pszichoanalitikushoz sokan fordultak problémáikkal, köztük Napóleon ükunokahúga, Marie Bonaparte hercegnő is, aki akármennyire is igyekezett, sehogy sem tudott elélvezni.

Marie Bonaparte nem tudott a csúcsra jutni

1882-ben született Roland Bonaparte és Marie Félix Blanc egyetlen lányaként a franciaországi Saint-Cloudban. Apai dédapja Lucien Bonaparte, I. Napóleon császár fivére volt. Édesanyja nem sokkal gyermeke világra jötte után elhunyt embóliában, Marie pedig fóbiákkal küzdő gyermekké cseperedett. Félt a vírusfertőzésektől és attól, hogy anyja betegsége okozza majd a halálát. Részben ezért is fordult az orvostudományi tanulmányok felé, ám apja nem támogatta őt a tanulásban.

marie bonaparte 2
Fotó: Wikipedia

25 évesen hozzáment György görög királyi herceghez, és bár két közös gyermekük született, intim viszonyuk rideg volt, és Marie számára egyáltalán nem kielégítő. Ahogy arról Budai Lotti is említést tesz Rizsporos hétköznapok - A női szexualitás története című könyvében, a férfi valószínűleg homoszexuális volt, és teljes érdektelenséggel fordult feleségéhez. Az asszony szeretőkkel vigasztalta magát, de legnagyobb fájdalmára és szomorúságára képtelen volt elélvezni. 

Az orgazmus megszállottja lett

Frigiditást diagnosztizált önmagán, majd problémái miatt 1925-ben felkereste Freudot, akinek munkásságát már jó ideje csodálattal figyelte. A híres pszichiáter, valamint pszichoanalitikus páciense lett, és később ő is kutatásokba kezdett. 250 nő bevonásával készített vizsgálatot, és megállapította, hogy azok az alanyok, akiknek közelebb van a klitoriszuk a vagina nyílásához, könnyebben érnek el vaginális orgazmust, mint azok, akiknek 2,5 centiméterre, vagy annál távolabb helyezkedik el. Eredményeit A. E. Narjani álnéven publikálta. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Marie szinte megszállottja lett a vaginális orgazmusnak, úgy vélte, ez az igazi kielégülés, és kényszeresen üldözte azt. Mindent megtett, hogy megtapasztalhassa, még műtéteknek is alávetette magát. Kísérleti beavatkozások során ötből két nő a csúcsra jutott, miután egy sebész közelebb műtötte a csiklójukat a hüvelynyíláshoz, ezért Freud tiltakozása ellenére a hercegnő is bevállalta a beavatkozást. 1927-ben feküdt sebészkés alá, de ez nem hozta meg a várt sikert, ezért 1930-ban és 1931-ben is megismételték a műtétet. Az asszony mindezek után sem volt képes a csúcsra jutni, de ezután is egész életét a tudománynak és a pszichoanalitikának szentelte. 

Pszichoanalitikai előadásokat tartott

Freuddal szoros baráti kapcsolat alakult ki köztük. Amikor a nácik megszállták Ausztriát, fizetett, hogy a férfi és családja elhagyhassa az országot. Marie, férje és gyermekeik a megszállás után Görögországba menekültek, de laktak Krétán, Egyiptomban és Dél-Afrikában is. 1945-ben költöztek haza Franciaországba, az asszony viszont ezután is sokat utazott, mert számos országban tartott előadást. A hercegnő végül 1962. szeptember 21-én hunyt el leukémiában Saint-Tropez-ban.

marie bonaparte 1
Fotó: Wikipedia

Annak ellenére, hogy szinte betegesen üldözte a gyönyört, és megalapozatlan elméletek miatt vállalt be több veszélyes, értelmetlen beavatkozást, még mindig a női orgazmus úttörőjének tekinthető. Ő ugyanis a női gyönyörre összpontosított, ami akkoriban nagyon is ritkának számított. A szexet nem csupán olyan kötelességnek tekintette, amit az asszonyok csak férjük kedvéért vállalnak be, hanem egy olyan tevékenységnek, ami mindkét fél élvezetén alapul. Marie kutatásai után a női orgazmussal kapcsolatos vizsgálatok száma szép lassan gyarapodott.

Furcsa szexszokások a viktoriánus korból

A szexualitást korábban szigorú szabályok és furcsa hiedelmek övezték. Így volt ez a 19. században, a viktoriánus korban is, ahol a könyvek, az orvosok, a vallási vezetők és a nagy tudásúnak vélt emberek még azt is megmondták a pároknak, hogy milyen pózban, mikor szeretkezhetnek.

Képek: Wikipedia, commons.wikimedia.org, commons.wikimedia.org.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük