Ez az embertípus messze a legempatikusabb - Meglepő kapcsolatot találtak a két tulajdonság között

Sok mindenért lehet szeretni őket - most kiderült, hogy bizonyítottan empatikusabbak is.

Legempatikusabb embertípus
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az empatikus embert nem nehéz felismerni, hiszen számos szituációban megmutatkoznak jó tulajdonságaik. Általában könnyű velük kijönni, így mind a karrierben, mint a magánéletben komoly sikereket érhetnek el. 

Következetes és odafigyelő neveléssel empatikus felnőtté válik az ember. Vannak azonban egyéb tulajdonságok is, amik szorosan összekapcsolódnak az empátiával.

Ez az embertípus a legempatikusabb

Ezt a Creativity Research Journal című folyóiratban megjelent tanulmánysorozat is bizonyítja. A kutatás ugyanis rávilágít, hogy a kreativitás és az empátia nem elszigetelt területek, hanem az emberi megismerés és érzelmek egymással szorosan összefüggő aspektusai.

GettyImages-1359496884
Fotó: urbazon / Getty Images Hungary

A pszichológiában az empátia fogalmának hagyományos megközelítése olyan eredményekre összpontosít, mint az empátiás pontosság, a mások szükségleteivel való törődés és az érzelmi kapcsolódás, érzelemátvitel. Az új kutatás szerzői azonban azzal érvelnek, hogy a hagyományos megközelítés elhanyagolja azokat a különböző utakat, amelyeket az emberek bejárnak a másik gondolkodásának megértésekor. A tanulmány szerint a mások iránt tanúsított empátia nyitott és kreatív folyamatot foglal magában, amely során a mentális állapotok és válaszok megalkotására kerül sor.

Az úgynevezett "kreatív empátia" a másik személy mentális állapotának pontos és helyes reprezentációja. "Empátiakutatóként gyakran érdekel bennünket, hogy az emberek hogyan találják ki, mit éreznek mások" - mondja a tanulmány szerzője, Stephen Anderson, a Pennsylvaniai Állami Egyetem doktorjelöltje. Ennek egyértelmű előnyei vannak: hasznos tudni, hogy valaki szomorú-e, hiszen akkor fel tudod vidítani. De nem szabad elfelejteni, hogy soha nem tudhatod biztosan, mi történik a másik ember fejében.

Az empátia- és kreativitás-szakértőkből álló csapat négy vizsgálatból álló kutatássorozatot készített, amelyben 1074 résztvevőt figyeltek meg. 

Az első és második vizsgálat során a kutatók célja az volt, hogy a kreativitási instrukciók hatását vizsgálják az empátiás válaszokra. Három különböző feltétel volt: kreatív, pontos és kontroll. A kreatív résznél a résztvevőket arra utasították, hogy legyenek fantáziadúsak, és hozzanak létre érdekes vagy szokatlan szavakat. A "pontos" feltételnél a résztvevőket arra kérték, hogy legyenek pontosak és relevánsak. A kontroll feltételben olyan szavakat kellett generálniuk, amelyek először hirtelen eszükbe jutnak.

GettyImages-1424498692
Fotó: Carol Yepes / Getty Images Hungary

A kutatók mindkét vizsgálatban azt találták, hogy azok a résztvevők, akik kreativitási instrukciókat kaptak, kreatívabb válaszokat adtak a feladatban, mint azok, akiknél pontosság és a kontroll volt a feltétel. Ez azt jelezte, hogy a kreativitás empatikus kontextusban fokozható specifikus instrukciókkal. Érdekes módon nem volt szignifikáns kapcsolat a résztvevők önbevallott kreativitása és a tényleges kreatív válaszaik között. Ez arra utal, hogy az önbevallott kreativitás és a kimutatott kreatív viselkedés között nincs kapcsolat.

A harmadik és negyedik vizsgálatban egy másik mérőeszközt alkalmaztak a kutatók. A feladat során a résztvevőknek különböző rövid írásos forgatókönyveket mutattak be, amik különböző negatív élményeket és szituációkat tartalmaztak. A résztvevőket ezután arra utasították, hogy olyan válaszokat hozzanak létre, amik szerintük az adott forgatókönyvekben szereplő személyek gondolatait és érzéseit tükrözik.

GettyImages-1267079105
Fotó: Cecilie_Arcurs / Getty Images Hungary

Az eredmények alapján a kutatók arra következtettek, hogy az empatikusabb emberek hajlamosabbak kreatívabban gondolkodni a másik elméjéről, azonban mikor aktívan együttéreznek valakivel, a kreativitás kevésbé empatikussá teszi őket. Ezt azzal magyarázzák, hogy a kreatív gondolkodás eltereli az ember figyelmét arról, mire van a másik embernek szüksége igazából.

Ez azt is jelenti, hogy a kreativitás és az empátia közötti kapcsolat nem teljesen egyértelmű: bizonyos esetekben az empátia elősegítheti a kreativitást, míg más esetekben pont, hogy kizárja egymást. A tanulmány szerzője szerint a kreativitás fontos része annak, hogy az emberek hogyan gondolkodnak mások elméjéről, és mennyire értik meg azt. Amikor elképzelik, hogy mit érez egy másik, az emberek különböző utakat járhatnak be, némelyik egyszerűbb és egyenesebb (például "ez a személy szomorúnak és depressziósnak érzi magát"), mások pedig változatosabbak és kreatívabbak (például "ez a személy keserédesnek és nosztalgikusnak érzi magát").

Miért káros a túl erős empátiaérzet? - Olvass tovább!

Az empatikus emberektől messze áll a kegyetlenség és a kizsákmányolás. Az altruizmus, az önfeláldozás és a szeretet gyökere - mondja Steve Taylor a Leeds Beckett University pszichológia karának adjunktusa. Azonban lehetséges, hogy valaki túlzottan empatikus? A beleérzés közben tényleg magával húzhatnak mások érzései, főleg a negatívak?

Miért káros a túl erős empátia? Súlyos lelki problémákat okozhat a nagyon mély együttérzés

A negatív empátia, azaz a túlzott beleérző képesség létező probléma, amit nem szabad félvállról venni - súlyos következményei lehetnek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük