10 mondat, amit a legboldogabb emberek rendszeresen használnak - 10 éves kutatás eredménye

Ezek a mondatok nemcsak a saját boldogságodat fokozzák, de a környezetedben élőkét is a szakértő szerint.

A legboldogabb emberek mondatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Stephanie Harrison író, szakértő, illetve a The New Happy nevű, a boldogság új filozófiáját hirdető szervezet alapítója az elmúlt évtizedek során a boldogságot tanulmányozta, valamint azt, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki igazán boldog legyen. Megállapította, hogy a legfőbb tényező, ami hozzájárul a jóléthez nem más, mint az emberi kapcsolatok.

Tapasztalatai alapján két fő probléma akadályozza a boldogságot. Az egyik, hogy soha nem tanítanak meg minket arra, hogyan építsünk ki egészséges és támogató kapcsolatokat, a másik pedig, hogy olyan világban élünk, amely megnehezíti azt, hogy időt fektessünk e készség fejlesztésére és a kapcsolatok kialakítására. A szakértő szerint a szavaknak óriási szerepe van ebben, ugyanis boldogságot teremthetsz velük önmagadnak és másoknak is. Stephanie Harrison szerint a következő tíz mondat a legalkalmasabb erre a célra: ő is ezeket használja.

A legboldogabb emberek mondatai

„Hogy érzed magad valójában?”

Még a legszorosabb kapcsolatokban sem mindig képesek megosztani egymással az emberek azt, hogy hogyan is érzik magukat valójában, mert túlságosan aggódnak amiatt, hogy teherré válnak. Ha azonban felteszed ezt a kérdést másoknak, tudni fogják, hogy tényleg fontosak számodra, és tényleg hallani szeretnél mindent, amin átmentek, amit éreznek.

Kutatások kimutatták, hogy az érzéseid szavakba öntése - például, ha azt mondod, hogy „nagyon feszült vagyok” vagy „ma egy kicsit lehangoltnak érzem magam” – hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben megbirkózz ezekkel.

„Mesélsz még erről?”

A Harvard kutatói szerint négyféle kérdést használunk beszélgetéseink során. A legerősebbek a nyitott, pontosítást kérő kérdések, amelyek mélyebbre ásnak, és több információt kérnek. Ha megkérsz valakit, hogy fejtse ki gondolatait vagy érzéseit, megmutatod neki, hogy valóban törődsz vele.

„Hálás vagyok érted/neked.”

Ha köszönetet mondasz valakinek, attól nemcsak ő érzi jobban magát, hanem te is. A szakértő kiemelte: kutatások kimutatták, hogy a hála egyfajta védőpajzsként működik a stresszel szemben. Ha egy pillanatra köszönetet mondunk valakinek, akkor nem csupán ő érzi majd jól magát, hanem neked is segít. Például egy tanulmány olyan párokat vizsgált, akik pénzügyi nehézségekkel küzdöttek: a hálás párokat kevésbé érintették rosszul ezek a kihívások, és elégedettebbnek érezték magukat kapcsolataikkal.

A körülötted élő emberek különböző módokon járulnak hozzá a jólétedhez. Egy kolléga, mondjuk, segít egy projektben, vagy egy barát jól megfontolt tanácsokat ad. Legyen az a célod, hogy észrevedd erőfeszítéseiket, és megköszönd őket nekik.

„Szuper/nagyszerű vagy.”

Nagyon alábecsüljük egy bók hatásait. Valójában, ha bókot kapsz, az agyad ugyanazon része aktiválódik, mintha pénzt kapnál. Igyekezz egy személy belső tulajdonságaira fókuszálni, például a türelmére, a kedvességére, a bátorságára. Ezek a bókok jelentik ugyanis általában a legtöbbet, és hozzájárulnak a kapcsolati elégedettség fokozásához.

„Megbocsátok neked.”

Az emberek hajlamosak mások hibáit sokkal szigorúbban megítélni, mint a sajátjaikat. Például amikor a házastárs elfelejti elvégezni a házimunkát, egy kolléga hibázik valamiben, vagy egy barát megígéri, hogy felhív, de nem teszi. Igyekezz együttérző lenni, és bocsáss meg nekik, légy képes elismerni, hogy a hibázás az emberi lét szerves, természetes része. A megbocsátás javítja a pszichológiai jólétet, és jobb munkahelyi teljesítményt eredményez.

„Folytasd/Csak így tovább!”

Mindenki igyekszik elérni a számára fontos célokat, közben azonban nehézségekkel és kudarcokkal néznek szembe. A bátorító szavak viszont kitartásra ösztönözhetik őket. Például egy tanulmányban a tanácsadók bátorító megjegyzéseket írtak, olyan mondatokat használva, mint: „Szeretném, ha tudnád, hogy teljes mértékben megbízom benned.” Egy hónappal később az alanyok pozitívabbnak érezték a köztük lévő kapcsolatot, motiváltabbak voltak a kutatásaikkal kapcsolatban, és jobban érdeklődtek az iránt, hogy a tudományos életben folytassák karrierjüket.

„Mire van szükséged?”

A szakértő szerint körülbelül hétéves korban jön el a gyermekeknél az az időszak, amikor elkezdenek tartani a segítségkéréstől, mert attól félnek, hogy emiatt alkalmatlannak tűnnek mások szemében. Pedig fontos lenne nemcsak a kicsiknek, hanem a felnőtteknek is segíteni, és megkérdezni, mire van valójában szükségük.

„Teljesen rendben van, ha ez nehéznek tűnik.”

Kultúránk arra tanít bennünket, hogy a fájdalom szégyenletes és kínos. Ezért ha valaki, akit szeretsz, szenved, a legtöbben azt mondják neki, hogy nézze a dolgok jó oldalát, és legyen vidámabb. Ezek az alapvetően jó szándékú megjegyzések azonban azt érik el, hogy az illető még jobban egyedül érzi magát a problémájával. A fenti mondat azonban érvényesnek, jogosnak érezteti az érzéseit, támogatást ad, és nagyobb együttérzést fejezhetsz ki vele.

„Számítasz nekem.”

Túl könnyű természetesnek venni a legfontosabb kapcsolatainkat. Ez a hedonikus adaptációnak nevezett jelenség eredménye, amely nagyjából azt takarja, hogy az agyunk arra van szálazva, hogy hozzászokjon az életünk jó dolgaihoz. Ennek legyőzéséhez szánj egy pillanatot arra, hogy elképzeled, milyen lenne az életed e személy nélkül. Valószínűleg újra rájössz majd, hogy mennyire fontos számodra - és ezt ne is felejtsd el elmondani neki. 

„Szeretlek.”

A fent felsorolt mondatok fokozzák a boldogságot, és alapvetően különböző módon fejezik ki szeretetünket - de a legegyszerűbb kijelentést semmi sem pótolja. Minden pillanatnak nagy jelentősége van, amit két szeretetben, szerelemben élő ember együtt tölt el. A tanulmányok szerint ezek növelik a kapcsolati elégedettséget, a jóllétet, és azt az érzést is erősítik, hogy van értelme az életnek.

6 mondat, ami arra utal, hogy mentálisan erősebb vagy az átlagnál - Te gyakran használod őket?

A mentálisan erős emberek sokszor mondják ezeket a mondatokat, vagy teszik fel ezeket a kérdéseket önmaguknak. Nagyon hasznosak és fontosak.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük