A grófné, aki anyaszült meztelenül lovagolt végig a városon, hogy csökkentse a városlakók adóját: Lady Godiva legendája

Lady Godiva története még ma is nagy népszerűségnek örvend, ám felvet néhány kérdést.

lady godiva
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hősies, bátor asszonyokban sosem volt hiány a történelem során, de nem vitás, hogy az utókor leginkább a férfiak nevét és tetteit őrizte meg. A 11. században élő nemesasszony, Lady Godiva személye azonban fennmaradt, igaz, történetében sok a bizonytalanság.

Bár a grófné legendáját számos történész fenntartásokkal kezeli, a festmények és körmenet ihletője, a nő nevét belga csokoládémárka és a Queen egyik dalszövege - Don’t stop me now - is felidézi. 

Meztelen lovaglással a magas adók ellen

A 980 körül született Lady Godiva életéről nem sokat tudni, legendája mellett leginkább az angliai Mercia grófjának, Coventry urának, Leofricnak a feleségeként ismert. A férfi, aki az ország legbefolyásosabb nemese volt, magas adókkal sanyargatta Coventry lakosságát. A történet szerint a grófné számos alkalommal próbálta jobb belátásra bírni férjét, győzködte, hogy enyhítsen az adóterheken, ám az nem állt kötélnek. Mivel a feleség nem tántorított, furcsa alkut ajánlott neki: ha meztelenül lovagol az utcákon, teljesíti a kérését. 

Lady Godiva belement az egyezségbe, és miután elrendelte, hogy a furcsa esemény idején minden városlakó az otthonában tartózkodjon, hosszú hajába burkolózva kilovagolt. A parancsát egyetlen ember próbálta kijátszani. Egy szabó, akit Leselkedő Tamásként őrzött meg az utókor, lyukat fúrt az ajtóba, hogy megleshesse a meztelen nőt. A legenda szerint a sors vaksággal büntette tettéért. Leofric a grófnénak köszönhetően eltörölte az adókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A meztelen lovaglás történetét először a 13. századi Wendoveri Roger jegyezte le krónikájában. Ez a változat néhány részletében még eltért a későbbi, uralkodóvá váló anekdotától, például nem szerepelt benne Leselkedő Tamás személye, ő a 17-18. században bukkant fel benne, és a hosszú haj is későbbi hozzátoldás. A bátor nő legendája felidézheti a bibliai Eszter történetét, egyes kutatók pedig tavaszköszöntő pogány termékenységrítusokat vélnek felfedezni benne.

Mi lehet az igazság? 

A legtöbb történész a meztelen lovaglást merő kitalációnak tartja, az viszont bizonyos, hogy a 11. században valóban élt egy Lady Godiva, vagy ahogyan néhány forrás említi, Godigfu nevű nemes hölgy. Leofrichez hasonlóan az egyház iránti nagylelkűségéről volt híres, a férfival együtt segített többek között Coventry bencés kolostorának megalapításában. Kilenc gyermekük született, az egyik Ælfgar, akinek a lánya II. Harold angol király felesége lett. 

Korabeli források szerint a nő egy tekintélyes és gazdag angliai család lányaként földbirtokokkal rendelkezett, ezért aztán akadnak kutatók, akik szerint ő maga is kivethetett magas adókat. Kérdéseket vet fel, hogy a mélyen vallásos, egyházpártoló hölgy, bármilyen nemes szándék is vezérelte, ruha nélkül mutatkozott az utcán, ami a korban elképzelhetetlen volt. Ujjatlan fehér alsóruhában a bűnbánatot tanúsító személyek vonultak fel nyilvánosan. A Lady Godivát említő 11. és 12. századi források nem jegyezték fel a meztelenkedést. Előfordulhat, hogy inkább arról lehetett szó, hogy rangjának nem megfelelően, ékszerek nélkül jelent meg a településen. Ha kitaláció a meztelen lovaglás, ha nem, versek, festmények őrzik emlékét, verset írt róla Alfred Tennyson, Coventryben pedig körmenettel is megemlékeznek róla. 

Elizabeth Siddal, a gyönyörű, tragikus sorsú múzsa élete

Elizabeth Siddal vonásai sokak számára ismerősek lehetnek, nem véletlenül: csodás képek tették halhatatlanná az egyébként tragikusan korán, 32 éves korában elhunyt nőt.  A leghíresebb alkotás, amelyhez modellt állt, az Ophelia című festmény, amely azon túl, hogy megbetegítette, mintha előre is vetítette volna későbbi sorsát.

(Kiemelt kép: John Collier: Lady Godiva, 1898. Forrása: Wikipédia/Campanito. Cikken belüli képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük