Mi történik a testeddel, ha kutyát tartasz? Meglepő, mire jött rá egy új kutatás
A kutyatartás nemcsak a boldogságot fokozza, hanem a hormonrendszerre is hatással van, méghozzá nem is akárhogyan.

kutya gazdi cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutyatartás amellett, hogy egy hűséges társat és rengeteg örömteli pillanatot ad az embernek, még az egészségre is pozitívan hat. Vizsgálatok kimutatták, hogy a négylábúakkal élők esetében ritkábban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, valamint kisebb a kockázata a hirtelen elhalálozásnak is.

Egy új kutatás pedig rávilágított, hogy nemcsak ilyen mellékhatásai vannak annak, ha valaki kiskedvencet tart otthon. Azt vizsgálták, hogyan hatnak az agyra és a testre a kutyák, és igencsak meglepő eredményre jutottak.

Így hat a kutyatartás a szervezetre

A Maryland Egyetem és a Karolinska Intézet tudósa, Meg Olmert azt állapította meg, hogy a négylábúak megölelése olyan hatalmas oxitocinlöketet vált ki a szervezetből, mint amikor egy anya öleli át a gyermekét. Ez az a boldogsághormon, ami a szülés közben és után is nagy mennyiségben termelődik, hogy erősítse a szülő és a baba közötti kötődést. Tehát, mint kiderült, a kutyák ebből a szempontból hasonló hatást gyakorolnak a testre, mint a gyerekek. Ráadásul az érintés és a szemkontaktus hatására a dopamin-, az adrenalin- és a szerotoninszint is megemelkedik, ezek együttes működésbe lendülése pedig még több pozitív hatást gyakorol a szervezetre.

A hormonok nemcsak a kutyus és a gazdi közötti kapcsolatot teszik szorosabbá, hanem csökkentik a stresszt, javítják a memóriát és a hangulatot, boldogabbá teszik az embereket, sőt, még a szívverést is lassítják. Emellett normalizálják a vérnyomást, és javítják a szervezet stresszre adott reakcióit. Összességében tehát hangsúlyozták, hogy a kutyatartás nemcsak, hogy hasonlóan pozitív hatással van az agyra és a testre, mint az anyákra a kisbabájuk, de még számos egészségügyi előnnyel egyaránt jár. Azt is kiemelték viszont, hogy ez fajtáktól függően eltérhet.

Van különbség a fajták hatásai között?

Minden kutya egy kicsit másképp befolyásolja a hormonműködést. A legerősebb hatást a golden retrieverek és a labradorok gyakorolják: ők ugyanis a legemberközpontúbb, leginkább testközelséget, simogatást igénylő fajták a tudományos álláspont szerint, így ők váltják ki a legnagyobb hormonlöketet a szervezetből. Míg a függetlenebb, önállóbb típusú négylábúak egy kicsit kevésbé ösztönzik az oxitocintermelést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Persze, valójában már az számít a legkevésbé, hogy milyen fajtához tartozik valakinek a kedvence, hiszen, bár lehet, hogy egy kicsit eltérő mértékben, de mindenképpen javítja az egészséget, csökkenti az egyedüllét érzetét, és boldogabbá teszi az ember életét.

Védi és nyugtatja a kisbabát a család kutyája

Az emberek és a kutyák között igen szoros kapcsolat alakulhat ki. A négylábúak gyakran már a születésüktől kezdve próbálják óvni a kis gazdijaikat. Nora, a mentett kedvenc egy percre sem téveszti szem elől a kicsi Archie-t: az anyuka imádni való képeket osztott meg róluk, melyekért az egész net rajong.

Ezt is szeretjük