6 kritikus pont egy kapcsolatban, amikor meginog a szerelem: így oldhatók meg a legnagyobb krízisek

Minden kapcsolatban előfordulnak kisebb-nagyobb válságok, amiket az őszinte kommunikáció segíthet megoldani.

Kritikus pontok egy párkapcsolatban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden hosszú távú kapcsolatban lehetnek nehezebb időszakok, amik általában hat tipikus eseményhez köthetők. Nézzük, melyek ezek, és hogyan lehet őket a legegyszerűbben megoldani.  

6 kritikus pont egy kapcsolatban, amikor meginog a szerelem

Egy kapcsolat akár a gyermekneveléshez is hasonlítható, hiszen másképp kell nevelni egy 2 hónapos, egy 8 éves vagy egy 18 éves gyereket. Hasonlóan a párunkhoz, akivel más a kapcsolatunk 2 hónap, 5 év vagy 25 év után. Minden korszaknak megvannak a maga kihívásai és veszélyei, de minden probléma orvosolható egy kis türelemmel, és ha őszinték vagyunk a másikkal. 

párkapcsolat problémák
Fotó: izusek / Getty Images Hungary

Első év

Egy elkötelezett párkapcsolat elején a legnagyobb kihívás az egymáshoz csiszolódás, a napi rutin kialakítása anélkül, hogy az a másik fél életének rovására menne. Fontos a kompromisszumkészség, és hogy mindenki engedjen kicsit a másiknak. Hiszen itt már nem csak randizásról, hanem együttélésről van szó. 

Az első gyerek

A gyerek megérkezése sok mindent felborít egy pár kialakított életén, a legnehezebb kihívás persze az alvás hiánya. De ilyenkor törhetnek elő a munka és a szülői lét közötti egyensúly megtalálásának nehézségei, az anyagi gondok és a gyermek neveléséről alkotott eltérő nézetek. Sokan ilyenkor magukba fordulnak, és elveszítik a köteléket a másikkal, amit az intim pillanatok hiánya csak tovább fokoz. 

A 7. év

A mágikus vagy inkább szerencsétlen hetedik év sok kapcsolatban hozza el a mélypontot. Ilyenkor derülhet ki, hogy mindkét fél megváltozott az eltelt évek során, egyre kevesebb a közös pont, ugyanakkor egyre több a veszekedés. Ennek oka, hogy az életstílus és rutin, ami a kapcsolat elején kialakult, már nem egyezik a mostani elvárásaitokkal. A legfontosabb feladat a jelenlegi személyiségeteknek megfelelő rutin kialakítása a pároddal. 

unatkozó pár
Fotó: praetorianphoto / Getty Images Hungary

Középkor

A gyerek kirepülése a családi fészekből újabb problémákat hozhat, hiszen ilyenkor a legtöbben ismét a párjukra, magánéletükre koncentrálnak. Kiderülhet viszont, hogy már csak szülőként ismered a másikat, és felszínre törhetnek az eddig a szőnyeg alá söpört problémák is. Lehet, hogy valamelyikőtök már beleunt a sok teher viselésébe vagy az állandó megalkuvásba, és valami újra vágyik. A legtöbb válás is ilyenkor történik, de ha képesek vagytok megújulni, tovább élhet a kapcsolat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyugdíj

A nyugdíjba vonulás egyik félnek sem könnyű, hiszen hamar rá lehet unni a szabadságra, különösen új hobbik, érdeklődési kör nélkül. A nagyszülői feladatok persze segítenek, de még ilyenkor is nagy a veszélye a depressziónak, a válásnak vagy a csendes, de unalmas egymás mellett élésnek. Új célok, közös élmények segíthetnek abban, hogy ilyenkor is közel maradjatok egymáshoz.

unatkozó idős pár
Fotó: Jamie Grill / Getty Images Hungary

Öregkor

Régen az idősebb kor együttes elérése szinte garantálta az együtt maradást, de ma már ez nem így van. Ebben az időszakban is sok nehézség várhat egy párra, a fizikai és szellemi betegségek, hogy el tudjátok-e látni magatokat, vagy szükségetek van segítségre. Előfordulhat, hogy az egyik fél gondozza a másikat, ami hatalmas terhet róhat rá, de a szorongás és a gyásztól való félelem is rányomhatja a bélyegét a mindennapokra. 

Minden kritikus pont esetében fontos, hogy időben észrevegyétek a problémákat, és nyíltan beszéljétek meg őket a pároddal. Hogy aztán ketten, közösen tudjátok a helyzethez igazítani a kapcsolatotokat, amiben mindketten érvényesülni tudtok. 

Sok pár kudarcnak éli meg, pedig megmentheti a kapcsolatot - Így lesz valójában hatásos a párterápia

Számos tévhit kering a párterápiákkal kapcsolatban. Egy jó időben, jókor elkezdett, megfelelő szakemberrel lefolytatott terápia sokat segíthet, még akkor is, ha előzetesen kissé tartanak tőle a felek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük