20 éve költözött a sivatagba a házaspár, eddig 70 ezer fát ültettek: nyugdíjba vonulásuk után váltottak életet

Nem véletlenül telepedett le a sivatagban az idős pár, az évek során több tízezer fát ültettek, amik rendkívül hasznos funkciókat látnak el.

faültetés a sivatagban
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hetvenéves Tububatu feleségével, Taoshengchagannal együtt közel húsz évvel ezelőtt elképesztő dologba vágott bele. Amikor nyugdíjazták őket, fogták magukat, és átköltöztek városukból egy közeli sivatagba, ami Belső-Mongóliában, az Alxa League területén fekszik.

Kínában több sivatag is található, köztük a sokak által ismert Góbi, melynek egy része Mongóliába is átnyúlik, ezenkívül még a Lop-sivatag, a Takla-Makán és a Patain-Dzsaran homoksivataga alakult ki. Ez utóbbi a harmadik legnagyobb az egész országban, és az idős házaspár itt telepedett le egy kis faluban, Ejina Banner környékén, ami száz kilométerre fekszik a legközelebbi várostól.

A sivatagi küldetés

Az összetartó páros 2002 óta minden egyes nap különböző sivatagi, magas szárazságtűrő növényeket, szakszaul fákat ültetett, és az elmúlt két évtized alatt kész oázist hoztak létre közös erővel. 

Tububatu és felesége, Taoshengchagan az ültetés közben.
Tububatu és felesége, Taoshengchagan az ültetés közben.
Fotó: agkooznecov / Twitter

- Mindennap öt lyukat ások - nyilatkozta Taoshengchagan a South China Morning Postnak. - A szakszaul fákat nagy odafigyeléssel szabad csak palántázni. Miután elültettem őket, két vödör vizet locsolok rájuk, hogy a homok összeálljon alattuk, kialakuljon egy természetes megdermedt réteg, ami megtartja a nedvességet. 

Egészen 2017-ig Tububatu motorbiciklijével szállította a vizet a fákhoz. Egy út alatt mindössze nyolc műanyag kanna vizet tudott felpakolni a járművére, ami négy fa megöntözésére volt elegendő. A férfi mindennap legalább száz növényt locsolt meg, így egy nap 25-30-szor kellett felrakodni a nehéz palackokat a motorjára. 2020-ban egy négykerekű járműre váltott, amire már 48 kanna víz fért fel, így megnyílt előttük a világ.

A cikk az ajánló után folytatódik

A növényültetés lényege

De miért is akarna valaki a sivatagban növényt ültetni? Nem pusztán szórakozásról vagy a természet szeretetéről van szó, bár utóbbi is biztosan átitatja életüket. A szakszaul fák nagyon fontos szerepet játszanak a homokviharok és az elsivatagosodás megelőzésében. A klímaváltozás hatása Kínában is érződik, egyre nagyobb, kitartóbb homokviharokkal küzdenek ebben az Észak-Kínában, pontosabban Belső-Mongóliában található államban is. Évtizedek óta nem volt olyan hatalmas vihar, mint idén márciusban.

A kitartó páros serény munkájának köszönhetően eddig 266 hektárnyi területet ültettek be a sivatagban szárazságkedvelő növényekkel, amikből már több mint 70 ezer éldegél a területen.

GettyImages-1138933287

A negyven éve házas pár annak ellenére végzi ezt az emberfeletti feladatot, hogy gyermekeik próbálták őket rávenni arra, hogy valami élhetőbb területre költözzenek. Még a saját közösségük is kinevette őket, úgy tartották, hogy eleve kudarca ítélt vállalkozás a sivataggal való harc - de még ez sem tántorította el őket a missziójuktól. Úgy gondolták, talán elbuknak, de mindent megtesznek a siker érdekében. Több mint 154 ezer dollárt, tehát közel 46 millió forintot költöttek eddig facsemetékre.

A zord körülmények nyomot hagytak az egészségükön is, koruknál idősebbnek néznek ki, és betegségektől szenvednek, mégsem adják fel a küzdelmet a homoksivatag ellen. Tububatu és Taoshengchagan munkásságára idővel egyre többen figyeltek fel, és különböző kitüntetésekkel is jutalmazták őket az évek alatt. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és a környezetvédők is példaképként tekintenek rájuk.

70 éve boldog házasok, és egy napot sem töltöttek még egymás nélkül 

Talán nincsenek is manapság olyan szerelmesek, akik mindennap együtt vannak, és soha nem mozdulnak ki hosszabb időre a másik nélkül. Kivéve egy idős házaspárt, Albert és Phyllis Twinley-t.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, agkooznecov / Twitter, borító-, és ajánlókép: Getty Images Hungary, a kép illusztráció)

Ezt is szeretjük