5 jel, hogy kihasználható vagy: ismerd fel időben, és tanulj meg visszautasítani dolgokat
Ne hagyd, hogy kiszipolyozzanak mások: ismerd fel, ha kihasználható vagy, és változtass rajta!

baratok beszelgetes cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A saját lelki, mentális és fizikai egészsége megőrzéséhez mindenkinek szüksége van arra, hogy képes legyen meghúzni a határokat, és visszautasítani másokat, vagy nemet mondani egyes kérésekre. Ha ugyanis valaki ezt nem tudja megtenni, annak önmaga látja kárát.

A legtöbben észre sem veszik, hogy mindenre engedik magukat rábeszélni, és hagyják, hogy kihasználják őket mások. Figyelj a következő jelekre, hogy időben felismerd a problémát, és minél hamarabb változtathass rajta! Ehhez csak egy kis tudatosságra, határozottságra és elszántságra van szükség.

Többet adsz, mint kapsz

Ha azt veszed észre, hogy mások mindig szívességet, segítséget kérnek tőled, de sosem hajlandóak viszonozni, vagy te ezt sosem várod, akkor valószínűleg arról van szó, hogy kihasználnak. Ebben az esetben az ember általában úgy érzi, sokkal többet ad, mint amennyit a többiektől visszakap, és bár néha-néha várna valamit cserébe, ezt sosem kapja meg. Ilyen esetben fontos, hogy meghúzd a határokat, és ne próbálj mindig mindenkinek megfelelni, minden elvárást teljesíteni! Koncentrálj arra, hogy neked mi a legjobb, és inkább magadra, valamint az őszinte, valódi, kölcsönös kapcsolatokra szánj időt!

Szinte sosem mondasz nemet

Intő jel az is, ha borzasztóan nehezedre esik nemet mondani. Akármit is kérnek mások, rábólintasz, hogy elkerüld a kellemetlenséget? Kínosnak érzed, hogy visszautasíts valakit? Úgy érzed, meg kell felelned másoknak, és ezt csak így teheted meg? Ez a probléma sokaknál jelen van, és csak akkor tudsz rajta változtatni, ha tudatosan megtanulsz nemet mondani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokszor kellemetlen helyzetekben találod magad

Ebben az esetben gyakran előfordul, hogy az ember számára kellemetlen szituációban találja magát, méghozzá a legtöbbször a fenti okok miatt. Megengedi, hogy mások átlépjék a határt, mindenki igényét ki akarja elégíteni, mindenkinek segíteni akar, így olyan dolgokat vállal be, amit ő valójában nagyon nem szeretne.

Várod, hogy mások változzanak

Az illető ilyenkor általában nem szól azért, ami rosszul esik neki, vagy amiből elege van, és azt sem hozza szóba, ha teljesen betelt nála a pohár. Azt várja, hogy mások változzanak, és amíg ez nem történik meg, addig ugyanúgy engedi tovább, hogy kihasználják. Ha ezt tapasztalod, állj a sarkadra, vedd észre a valódi gondot, és állj ki nyugodtan magadért!

nok beszelgetes
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Nem mersz beszélni az érzéseidről, problémáidról

Ha valakiről úgy gondolod, hogy kihasznál, valaki megbántott, vagy valaki olyat vár el tőled, amit nem szeretnél, nem mered elmondani a valódi érzéseidet? Nem mersz arról beszélni, hogy te mit akarsz, neked mi lenne a jó, vagy neked mire van szükséged? Ha ez így van, sokkal könnyebben kiszipolyoznak mások. Próbálj meg őszintén beszélni az igényeidről, különben sosem érvényesítheted majd őket!

A mérgező barátság jelei

Tévhit, hogy a régi barátságok, melyek már akár tíz évet is kibírtak, örökké tartanak. Nem szükségszerű a szakítás, de hiba azt gondolni, hogy azzal, hogy az ember jelleme és környezete - amúgy teljesen természetes módon - változik, nem befolyásolja a kapcsolatokat, beleértve a barátiakat is. Sokan szinte kötelezőnek veszik, hogy ne engedjék el maguktól a régi ismerősöket, de attól még, hogy valakivel sok minden összeköt, nem szükségszerű együtt lógnotok az idők végezetéig.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük