Miért hat igen súlyosan a munkahelyi kiégés a párkapcsolatra? Nem csak a szex lesz kevesebb a pszichológus szerint

A pszichológus szerint a kiégés a párkapcsolatokat is tönkreteheti. Ezek a jelek utalnak rá, hogy problémát okoz a szerelmi viszonyban.

Kiégés hatása a párkapcsolatra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkahelyi kiégés igen gyakori probléma a 21. században. A burnout általában súlyos, mély, hosszan tartó stressz, valamint érzelmi és fizikai megterhelés eredménye, de hozzájárulhat az elégedetlenség, a mérgező munkahelyi környezet, a visszajelzések hiánya, valamint a túl nagy felelősséggel járó feladatok is.

Borzasztóan megviseli az ember mentális egészségét, és az ebből fakadó szorongás, depresszió, valamint az elszigetelődés érzése a párkapcsolatokra is rányomja a bélyegét. Nicole K. McNichols pszichológus a Psychology Today oldalán árulta el, hogyan.

Könnyen felbosszantja a másik

A szakértő szerint jellemző ilyenkor, hogy az olyan apróságok, melyek alapvetően egyáltalán nem jelentenének gondot a kapcsolatra, sokkal bosszantóbbak a kiégéssel küzdő fél szemében. Könnyen felhergeli magát, hamar ideges lesz például azon is, ha párja nem tette rá a fogkrémre a kupakot, a padlón hagyta a törölközőjét, vagy hangosan rág étkezés közben. Egyszerűen képtelen figyelmen kívül hagyni ezeket, valamint partnere kisebb hiányosságait.

Eltűnik az izgatottság

A burnout szindrómás fél kevésbé érzi magát izgatottnak, feldobottnak még akkor is, ha olyan dolgot csinál a társával, amit korábban mindketten élveztek. A közös rituálék hirtelen kevésbé tűnnek vonzónak számára, és túlságosan is kimerült ahhoz, hogy ezekben részt vegyen. De előfordulhat, hogy azért utasítja őket vissza, mert a kiégés hatására már értelmetlennek találja őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Érzelmi eltávolodás

A pszichológus elárulta, hogy a problémával küzdők érzelmileg elszigetelődnek, nem tudnak kapcsolódni párjukhoz. Úgy érzik, nincs értelme megosztani érzéseiket, gondolataikat a másikkal, és már nem gondolják, hogy az ötleteik hasznosak lehetnének. Úgy vélik, hogy társuk nem fogja őket megérteni, nem törődik velük eléggé, vagy egyszerűen csak nem éri meg energiát befektetni egy ilyen beszélgetésbe.

Kevesebb szex

Mivel az életben minden iránt, a szex iránt is egyre kevésbé érdeklődnek, nem foglalkoztatja őket a szeretkezés, sem az intimitás. A munkahelyi gondok és a kiégés miatt növekszik a stresszhormon, azaz a kortizol szintje, ami pedig csökkenti a szexuális vágyat. A depresszió szintén libidócsökkentő hatású, így több tényező is közrejátszik abban, hogy egy burnout szindrómával küzdő párkapcsolatában kevesebb lesz a szex.

par problema cover
Fotó: Hiraman / Getty Images Hungary

A szakértő azt tanácsolja, hogy ha valaki ezeket a jeleket veszi észre saját magán vagy partnerén, próbálja megfigyelni, hogy valóban a kiégés állhat-e a jelenség mögött, és igyekezzen beszélni társával. Érdemes rákérdezni, hogy hozzájárul-e a stressz a változásokhoz, majd pedig tudatosan tenni az ellen, hogy a probléma a kapcsolatot is szétrombolhassa. Időt kell szánni arra, hogy a két fél minden zavaró tényezőt kizárva egymásra koncentrálhasson, és minőségi időt töltsenek együtt. Találkozzanak a barátaikkal, hódoljanak a hobbijuknak, és ne sajnálják maguktól a kényeztetést, mint például a masszázst, a pihenést vagy az utazást. Ha azonban semmi sem segít, érdemes elgondolkodni a munkahelyváltáson vagy pszichológus segítségét kérni.   

A pszichológusok módszerei kiégés ellen

A kiégés egyes fázisait, valamint az ehhez közeli állapotokat szinte minden ember megtapasztalja élete során legalább egy-egy rövidebb időre. Bármilyen szokatlanul is hangzik, de még a terapeutákat sem kerüli el, ám ők jobban tudják, hogyan kezeljék, hogy birkózzanak meg vele. Pszichológusok meséltek arról, milyen jól bevált tippjeik vannak a kiégés ellen, és elárulták, ők mit tesznek, ha ennek a jeleit tapasztalják magukon. A következő módszerek a megelőzés esetében is remekül működnek.

Hogy birkóznak meg a pszichológusok a kiégéssel? A legjobban bevált módszereikről meséltek

A szakértők egyszerű, de szerintük nagyon hatásos kiégés elleni trükköket vettek sorra. Elárulták, számukra mi válik be a legjobban.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük