Erősebb kémia, szorosabb kapcsolat és intimitás: néhány üzenettel is elérhető a változás a szakértő szerint
Pár apró szokás is újra felerősítheti a kémiát, ha ellaposodott a kapcsolat.

boldog par
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, és a legtöbb párnál előfordul, hogy néha meggyengül a viszonyuk, kissé eltávolodnak egymástól, vagy a szexuális életükben merülnek fel gondok. Amennyiben azonban ez megtörténik, nem szabad annyiban hagyni a dolgot, és minél hamarabb tenni kell ellene, mielőtt súlyosabbá válnak a problémák. Ám a szakértők szerint nem mindig hatalmas változtatásokra van szükség: a nehézségeket ugyanis az elején apró szokások is helyrehozhatják.

Jennifer Guttman pszichológus szerint, ha elhalványul két ember között a kémia, akkor érdemes beiktatni pár szokást, ami már rövid idő alatt újra felerősítheti. Egészen egyszerű módszerek is igen hatásosak lehetnek ilyenkor. 

Így erősíthető fel újra a kémia

A szakértő szerint az úgynevezett érzelmi előjáték igen hatékony tud lenni ebben az esetben. Ez ugyanis nemcsak a kémiát, hanem a kapcsolatot is szorosabbá teszi, valamint közelebb viszi egymáshoz a feleket, és feléleszti köztük a tüzet. Úgy véli, már néhány napközben elküldött, kissé kacér üzenet is rengeteget segíthet. Ezekben leginkább vagy a korábban együtt töltött percekre vagy az estére érdemes célozni, mivel így akkor is fokozhatják az intimitást, amikor nincsenek együtt. Ráadásul nemcsak a vágyat korbácsolják fel velük, de a kettejük közti köteléket is erősebbé tehetik.

Persze nem kell belemenni a részletekbe, elég csupán annyi, ha arra utal az egyik fél, hogy mennyire jó volt a tegnap vagy éppen, hogy aznap estére milyen tervei vannak: felületesen, játékosan érintve a témát is könnyen meghozható a hangulat, és feléleszthető a tűz. A legjobb, ha a pár tagjai rendszeresítik ezt a szokást, és heti egy-két alkalommal meglepik egymást néhány hasonló üzenettel. Bár apróságnak tűnik, a pszichológus szerint nagyon is hatékony módszer.

Nyilvános kacérkodás

Minden kapcsolatba színt és izgalmat visz a szakértő szerint, ha a szerelmesek nem otthon, a négy fal között flörtölnek. Legyen szó egy apró kacsintásról, egy huncut összemosolygásról vagy pár kacér, egymás fülébe súgott mondatról, mindegyik segít feléleszteni a szikrát. Ezek kicsit visszarepítik őket a szerelmük elejére, visszaidézik azt, milyen volt akkor a viszonyuk, és segítenek is abban, hogy újra megidézzék, felélénkítsék az akkori érzéseiket. Nem beszélve arról, hogy szinte garantálják a forró hangulatot estére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Apró gesztusok és elismerések

A szakértő szerint sokan alábecsülik a hálát, valamint az elismerést, és elfeledkeznek ezek kimutatásáról. Pedig nemcsak abban játszanak nagy szerepet, hogy mennyire lesznek elégedettek, boldogok a felek, hanem abban is, hogy mennyire lesz szoros a kapcsolatuk, vagy mennyire lesz erős köztük a vonzalom. A hasonló apró gesztusok közelebb viszik egymáshoz a pár tagjait, azt éreztetik velük, hogy a másik valóban értékeli és szereti őket, így nem félnek majd megnyílni neki és sebezhetőnek mutatni magukat. Ezek pedig nélkülözhetetlenek a vágyhoz és az egészséges szexualitáshoz.

A randit kell előre eltervezni, nem a szexet

Néhány szakértő azt javasolja, hogy ha ritkulnak a szeretkezések, akkor csináljanak a felek szigorú beosztást, és mindig szeretkezzenek azokon a napokon, amikor előre megbeszélték. Jennifer Guttmann azonban úgy gondolja, ez túlságosan erőltetetté teszi a szexet, és szorongást, nézeteltérést is eredményezhet, így ő mást javasol. Szerinte a randevúkat kell eltervezni, mert ezek egy idő után a szerelmeskedéseket is magukkal hozzák. Arra kell koncentrálni, hogy legalább hetente egyszer töltsenek néhány romantikus órát kettesben a felek. Lehet ez egy vacsora, egy séta az első találkák helyszínére vagy bármi, amit mindketten szeretnének, és ami alatt tudnak őszintén, felszabadultan beszélgetni, kikapcsolódni és csak önmagukra koncentrálni.

Miről árulkodik a férfi ölelése?

Az, hogy a legtöbbször hogy öleli meg a párját a férfi, rengeteg mindent elárul a kapcsolatról. Sejtetheti, hogy erős a szerelem, de azt is, hogy kezdenek eltávolodni a felek, sőt, a közelgő szakításra is figyelmeztethet. Persze nem minden esetben üzenik ugyanazt a különböző mozdulatok, de érdemes odafigyelni rájuk, és még időben észrevenni a problémákat.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük