5 romantikus hiedelem, ami tönkreteszi a kapcsolatokat - Nincs valóságalapjuk

Ezek a romantikus hiedelmek irreális elvárásokat eredményeznek, és hosszú távon ellehetetlenítik a boldog kapcsolatokat.

par problema
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mesék, a filmek, a könyvek és a versek már egészen a gyermekkortól kezdve formálják az emberek párkapcsolatokról való elképzeléseit. A túlzottan romantikus történetekben a szerelmet és a kapcsolatokat egészen irreálisan tökéletesnek ábrázolják, és egyáltalán nem tesz jót, ha valaki a való életben is ilyen elvárásokkal indul neki egy viszonynak.

A következő romantikus hiedelmek nagyon gyakoriak, pedig semmi valóságalapjuk nincs. Borzasztóan károsak, hosszú távon folyamatos elégedetlenséghez és csalódottsághoz vezetnek, és teljesen tönkreteszik a kapcsolatokat. Fontos lenne elfelejteni őket.

A legkárosabb romantikus hiedelmek

A szerelem mindent legyőz

A sablonos, csöpögős filmekben akármilyen nehézség elé is állítja az élet a párt, a szerelmük mindent legyőz, és történjék bármi is, együtt maradnak, és ezen az elsöprő érzésen kívül semmi másra nincs is szükségük. Ez viszont igazából nem így van. Tény, hogy egy pár sok akadályt legyőzhet, és nagyon jó is, ha pozitívan tekintenek a jövőre, és az is igaz, hogy a szerelem fontos része a boldog, egészséges és hosszú távú kapcsolatoknak. 

Viszont a valóságban sok más tényező is van, amik hatnak a felekre, amik megingatják a viszonyokat, és azt is tudni kell, hogy egy tartós kapcsolathoz nem elég csupán a szerelem: nélkülözhetetlen hozzá többek közt a kölcsönös tisztelet, a gondoskodás, a kedvesség, a támogatás, a megértés, a kommunikáció, a bizalom vagy épp a barátság is. A szerelem csak a kezdet, és idővel meg is gyengülhet. Ha túl nagy hangsúlyt fektetnek erre a párok, akkor a többi tényezőt könnyen elhanyagolhatják, sőt hajlamosabbak benne ragadni a boldogtalan vagy akár a mérgező kapcsolatokban is.

Egy kapcsolatnak tökéletesnek kell lennie

Az az elképzelés, hogy a partnernek és a kapcsolatnak tökéletesnek kell lennie, nemcsak irreális és kivitelezhetetlen, hanem folyamatos csalódásokat eredményez. Senki sem hibátlan, a szerelmi viszonyok sem azok, az ilyen elvárások pedig ahhoz is vezetnek, hogy figyelmen kívül hagyják az egyébként nagyszerű, boldog, de talán nem romantikus filmbe illő kapcsolatukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mindig a másik az első

Klasszikus, romantikus tévhit, hogy mindig mindenben a partnert kell előtérbe helyezni, mindig az ő érdekeit kell nézni, és ha úgy van, az egyik félnek fel kell áldoznia magát, a céljait vagy az elképzeléseit párja miatt. Persze, a valóságban is szükség van kompromisszumokra, de felesleges és káros, ha valaki mindig csak társa érdekeit nézi, így ugyanis figyelmen kívül hagyja a saját céljait, szükségleteit, alábecsüli az erősségeit. Ha a másik igazán szeret, akkor nem kényszerít arra, hogy óriási áldozatokat hozz érte - és magadat sem szabad erre kényszerítened. 

A féltékenység a rajongás és a szerelem jele

A filmekben a féltékenységet is romantizálják. És bár kismértékben ez normális, és tényleg mutathatja a szerelmet, a túlzott féltékenység valójában mérgező viselkedés, és a bizonytalan, kontrollmániás, erőszakos partnerekre jellemző, akik ki akarják sajátítani párjukat. Egy egészséges kapcsolatban a másik nem kéri számon mindig a társát, hogy hol van, mit csinál, vagy kivel beszélget, nem próbálja meg elszigetelni párját. Az igazán szerető partner megbízik szerelmében.

Egy kapcsolat örökké tart

A romantikus hiedelmek szerint a kapcsolatok örökké tartanak, és bár ez varázslatosan hangzik, a valóságtól távol áll. Az életben a minőség fontosabb, mint a mennyiség, és érdemes inkább évfordulóról évfordulóra megélni és megünnepelni a szerelmet. Az elégedettség, a kiteljesedés fontosabb, mint az eltöltött hónapok vagy évek száma. Ha a minőségre fókuszál a pár, a mennyiség magától növekszik majd. És ami még lényeges: nem szabad egy boldogtalan, helyrehozhatatlan kapcsolatban maradni csak azért, mert a felek felfogása szerint a szerelem nem érhet véget.

A szó, ami lassan, de biztosan teszi tönkre a kapcsolatokat

A szavaknak hatalmas ereje van, hogy az ember tudta, illetve akarata nélkül is képesek tönkretenni a kapcsolatokat. És gyakran olyanok is igazi szerelemgyilkosok, amelyekről senki nem is hinné, hogy károsak lehetnek. Van például egy teljesen ártalmatlannak tűnő kifejezés, ami a pszichológus szerint lassan, de biztosan rombolja szét a viszonyokat. Elárulta, miért olyan veszélyes.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük