„Te ehhez úgysem értesz, majd én megcsinálom” – 4 mondat, ami szétrombolja a legszebb kapcsolatot is

Ezeket a mondatokat senkinek nem szabadna mondania a párjának. Nemcsak sértőek és megalázóak, de az önbizalmat és a szerelmet is tönkreteszik.

szomoru par

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden kapcsolatban vannak kisebb-nagyobb nézeteltérések. Ezek során pedig sajnos az is mindenkivel előfordul, hogy egy hevesebb szituációban olyan csúszik ki a száján, amit utólag megbán, és ami borzasztóan rosszul esik a partnerének. Ám nemcsak a szándékos, egyértelműen bántó szavak okozhatnak fájdalmat, hanem az olyan elszólások is, melyekről sokan észre sem veszik, mennyire erős negatív hatással bírnak, és mennyire sértőek.

A következő mondatokat pontosan ezért senkinek nem szabadna mondania a párjának. Nemcsak bántóak, de az önbizalmat és az önértékelést is rombolják, valamint deszexualizálóan hatnak a másikra. Hosszú távon elérik, hogy a partner ne érezze magát elég értékesnek, vonzónak, és mérgezőek az önértékelésre, a kapcsolatra nézve is. Még a legboldogabb viszonyokat is könnyedén szétrombolják.

„Te ehhez úgysem értesz, majd én megcsinálom.”

Egy egészséges kapcsolatban fontos, hogy egyenlőként kezeljék egymást a felek, és igyekezzenek kerülni a lealacsonyító kifejezéseket. Mégis gyakran előfordul az, hogy az egyikük azzal a felütéssel vesz át a másiktól egy feladatot, hogy inkább ő csinálja meg helyette, mivel társa úgysem ért hozzá. Persze nem azzal van a baj, hogy átvállalja, hanem azzal, hogy a hasonló mondatok bántóan, lekezelően hatnak mindkét nem szájából. Ha a nő mondja, azzal csorbát ejt partnere férfiasságán, magabiztosságán, a férfi pedig szintén azt üzeni vele, hogy párja semmire sem képes, és csakis ő tud mindent jól megoldani.

Nem arról van szó, hogy ne lehetne átvenni egy-egy teendőt, sőt! Rengetegszer szükség van erre, ám egyáltalán nem mindegy, hogyan történik a dolog. A fenti szavak ugyanis sértőek és károsak, ellenben ha az illető csak kedvesen felajánlja a segítségét, az igen pozitívan hat a viszonyukra. 

„Az exem ezt másképp/jobban csinálta.”

Az ex felemlegetése csak akkor indokolt, ha a szerelmesek egymás előző kapcsolatairól, múltjáról beszélnek. Davondra Brown párkapcsolati és szexcoach szerint azonban összehasonlításképpen tilos a volt partnert megemlíteni, ugyanis ez igen megalázó a másik számára. Hangsúlyozta, teljesen mindegy, milyen ártalmatlannak tűnő hasonlítgatásról van szó, mindegyik földbe döngöli a másik egóját, és azt érzékelteti vele, hogy nem elég jó, vagy azt, hogy a párja még mindig a volt partnerére vágyik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

El kell fogadni, hogy minden ember és minden kapcsolat más, ha pedig bármilyen reális, indokolt kérése lenne az egyiküknek a társa felé, vagy bármilyen változtatásra vágyik, akkor sem szabad az exet belekeverni az ügybe. Egyszerűen csak kedvesen, nem támadó szavakkal kell kifejtenie az illetőnek, hogy mit szeretne.

„Öltözhetnél egy kicsit csinosabban/szexibben”

Szintén ártalmas, ha a férfi megjegyzéseket tesz arra, hogy párja nem öltözik elég csinosan, szexin. Ezzel azt üzeni neki, hogy nem tartja már elég vonzónak, nőiesnek, így csorbát ejt az önbizalmán, ráadásul a hasonló mondatok egy idő után az ágyban is gondokat okozhatnak. Ha ugyanis egy nő nem érzi magát csábítónak, akkor az egy idő után a libidójára is kihat. Az ilyen szavakat ezért mindenkinek kerülnie kellene, és sokkal érzékenyebben, óvatosabban megközelíteni a témát. 

 „Pont olyan vagy, mint az anyád/apád!”

Alexandra H. Solomon pszichológus szerint sokak szájából csúszik ki mérgükben olyan mondat, melyben negatív környezetben hasonlítják a párjukat a szüleihez. Ez azonban borzasztóan rossz üzenetet közvetíthet, és káros hatással lehet a viszonyra. Így nemcsak az apa vagy az anya természetét, tulajdonságait bélyegzik rossznak, de azt üzenik a társuknak, hogy az egyik szülőjét látják benne. Ez pedig a szerelemre, az önbizalomra és a szexuális életre nézve is veszélyes: a hasonló szidalmak hosszú távon nemcsak a kapcsolatot, de a szerelmet és a vonzalmat is tönkreteszik.

Jelzi a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Nem mindegy, hogyan beszél a párjához, hogyan ér hozzá, vagy éppen milyen testtartást vesz fel a közelében. Ezek ugyanis mind megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek.

Ezt is szeretjük