4 kérdés, amit eszedbe ne jusson feltenni karácsonykor, hiába érdekel: károsak, akár sértőek is lehetnek
Sokan szembesülnek ezekkel a kellemetlen szituációkat eredményező kérdésekkel a családi összejövetelek során. A legjobb lenne, ha senki nem tenné fel őket.

csalad karacson cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak számára az ünnepek egyet jelentenek a családi összejövetelekkel, melyeknek alapvetően a minőségi, örömteli együtt töltött időről kellene szólniuk. Igen gyakori azonban, hogy a közös percekbe belerondítanak a rokonok kellemetlen megjegyzései.

Gyakran előfordul, hogy a közelebbi vagy a távolabbi családtagok olyan kérdéseket szegeznek a másik felé, amelyekkel úgy tűnik, mintha aggodalmukat, érdeklődésüket fejeznék ki, valójában viszont ezek inkább nyaggatásnak, szurkálódásnak vagy sértőnek hatnak, esetleg túl intimek, és nemcsak zavaróak, de igen kínos helyzetet is teremtenek. A következőket senkinek nem szabadna feltennie egy rokonának sem - és nemcsak karácsonykor, hanem az év többi részében sem.

Terveztek gyereket?/Nálatok mikor érkezik a baba?

Talán a leggyakoribb, amikkel a párban élők szembesülnek, az a babatéma. Tracey Dalgleish párterapeuta szerint, ha az embernek tartós kapcsolata van, sokan rögtön azt a következtetést vonják le, hogy hamarosan érkeznie kellene az utódnak is. Az állandó kérdezősködéssel azonban igen kellemetlen helyzetbe hozzák a másikat, és magyarázkodásra kényszerítik, ez pedig több szempontból is káros. Egyrészt ugyanis ez egy intim téma, ami csak a párra tartozik, másrészt pedig a rokonok, ismerősök nem tudhatják, hol járnak éppen a gyermek felé vezető úton: lehet, hogy soha nem is szeretnének, de az is lehet, hogy nem jön össze a baba - ebben az esetben pedig még fájdalmasabb lehet a kérdés.

Persze nem arról van szó, hogy például az anyós vagy az após soha ne hozhatná szóba a dolgot, vagy egyáltalán ne tudhatná, hogy áll a pár a témához. Csupán arról, hogy ha egyszer már megvitatták, rákérdeztek, akkor ne kelljen újra és újra válaszolniuk rá, és magyarázkodniuk azzal kapcsolatban, hogy szeretnének-e gyereket, és ha igen, mikor. A legjobb az lenne, ha senkinek nem kellene emiatt mentegetőznie a családjának, és senkire nem próbálnának meg nyomást gyakorolni a családalapítást illetően, hiszen ez csakis a kettejük ügye.

Na, és van valakid? Miért nincsen?

Azok sem ússzák meg kellemetlen faggatózás nélkül, akik nem élnek tartós kapcsolatban. Az ő esetükben a rokonok részéről sokszor elmaradhatatlan kérdés az, hogy van-e valaki a láthatáron, ha pedig nincs, akkor miért. Ezután következnek a randitanácsok vagy a nyaggatás, hogy járjanak el szórakozni, mert otthon biztosan nem találják majd meg az igazit. És van, hogy a téma itt még mindig nem ér véget: egyesek ugyanis ezután hozakodnak elő azzal, hogy bizony ennyi idősen már nem ártana egy komoly kapcsolat, hiszen már ketyeg az a bizonyos biológiai óra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Abba általában bele sem gondolnak, hogy mindez mennyire sértő lehet a másiknak, és abba sem, hogy valójában fogalmuk sincs, mi zajlik a háttérben. Lehet, hogy olyan szerelmi csalódásokat, traumákat idéznek fel, melyekből borzasztóan nehéz volt kilábalni, de az is lehet, hogy a már meglévő kétségeket erősítik fel, vagy éppen így hajszolják bele az illetőt az olyan kapcsolatokba, amelyeket valójában nem is akart volna. Samantha Heuwagen családterapeuta szerint a téma szintén túl intim, és senki másra nem tartozik. Ráadásul attól, hogy valakinek nincs párja, még ugyanúgy élhet boldog, kiegyensúlyozott és teljes életet.

Milyen az új munka, ez tetszik végre?

Az nem baj, ha a munka felől érdeklődnek a családtagok, hiszen teljesen természetes, ha tudni szeretnék, hogy érzi magát a másik az új helyen. Az viszont igen, ha ehhez hozzátesznek egy olyan odaszúrást is, amivel megkérdőjelezik a döntését, vagy arra utalnak, hogy szégyellhetné magát amiatt, hogy az elmúlt időszakban egyszer vagy többször váltott. Fontos, hogy mindenki megtalálja azt a munkahelyet, ahol valóban jól érzi magát, és ahol tényleg megbecsülik, megfizetik. És ez nem sokaknak sikerül elsőre. 

A legtöbb embernek időbe telik, mire rátalál arra, amit évtizedeken keresztül szeretne csinálni, de az sem ritka, hogy valaki hosszú évek után kezd valami teljesen újba. Az pedig nem jó, ha a rokonok azt érzékeltetik vele, hogy rossz döntést hozott, vagy a hasonló megjegyzésekkel túlságosan kritikusnak, esetleg semmirekellőnek, túlzottan válogatósnak titulálják. Így letörhetik a lelkesedését, hátráltathatják a céljai megvalósításában amellett, hogy kellemetlen magyarázkodásra kényszerítik. Ehelyett a legjobb lenne, ha lelkesítenék, támogatnák a döntésben, vagy egyszerűen csak azt kérdeznék meg, milyen az új munka.

Szépen kikerekedtél. Már nem diétázol, ugye?

Mindenki tudja, hogy a karácsony nem a diéták időszaka, mégis sokan tesznek szurkálódó, néha dicséretbe burkolt bántó megjegyzéseket a másik alakjára ilyenkor, vagy éppen arra, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban felszedett néhány kilót. A hasonló kérdések célja egyértelműen a kritizálás, de károsabbak, mint azt bárki hinné. Lehet, hogy az illető már régóta küzd a fogyókúrával, de az is lehet, hogy lelki vagy fizikai problémák miatt kúszott fel rá néhány pluszkiló. Sőt, megeshet, hogy ő igazából észre sem vette, hogy hízott egy picit, és teljesen jól érezte magát a bőrében - egészen addig, amíg fel nem tették neki ezt a kérdést.

Az alakra tett megjegyzések nemcsak kínos helyzetbe hozzák a másikat, de komoly önértékelési problémákat és önbizalomvesztést eredményezhetnek. Hacsak nem valódi, őszinte dicséretről van szó, senkinek nem szabadna hasonló mondatokat kiejtenie a száján a családi összejövetelek során.

Vicces családi, karácsonyi fotók

A családok sokszor igyekeznek ötletes fotókat készíteni a közös ünnepről, amit aztán online képeslapként elküldenek a távolabb élő rokonoknak. Vannak ezek közt nagyon kedvesek, de születnek kínosak is, melyeket a legtöbbször viccesnek szánnak, de nem biztos, hogy őszinte mosolyt csalnak az arcokra.

Ezt is szeretjük