Így kezelhetőek a mérgező családtagok az ünnepek alatt - Taktikák, amikkel elkerülheted a konfliktust
Néhány módszerrel megelőzheted a káros hatásukat és a veszekedéseket.

karacsony-vacsora
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A varázslatos ünnep könnyen katasztrófába torkollhat a családi veszekedések miatt, ennek a végkimenetelnek pedig a mérgező rokonok mellett még nagyobb az esélye. Gyakran igen nehéz higgadtan kezelni a viselkedésüket, ezért számtalanszor hatalmas viták, sértődések rontják el az ünnepet.

Ha azonban idén szeretnéd elkerülni a konfliktusokat, és békésen, boldogan tölteni a látogatásokat és a vacsorákat, akkor érdemes alkalmaznod néhány módszert, mellyel könnyen kezelhetőek lesznek a mérgező családtagok is.

Mérgező családtagok az ünnepek alatt

MaryBeth Hyland coach szerint a mérgező rokonok közé tartoznak azok a személyek, akik bármilyen módon károsak a másik érzelmeire, mentális állapotára, illetve nyomasztó, feszült légkört teremtenek maguk köré. Ez az ünnepek alatt még kellemetlenebb, zavaróbb és veszélyesebb lehet: viselkedésükkel gyakran tönkreteszik a családi összejöveteleket, melyek sokszor veszekedésekkel végződnek. A következő taktikák viszont megelőzik vagy megmentik a feszült helyzeteket, és segítenek, hogy kellemesebb legyen a karácsonyi vacsora.

Készülj mentőtémákkal!

Ha tudod, hogy gyakran kellemetlen, kínos vagy vitaindító irányba torkollnak a beszélgetések, gondolj ki előre néhány témát, mellyel elterelheted a szót, és mentheted a helyzetet. A legjobb, ha semlegesek, például kérdezz egy utazásról, érdeklődj egy rég látott rokonról, vagy faggasd őket arról, mit csináltak az elmúlt időszakban. Így gyorsan elfelejtik majd azt, amibe belekezdtek, és szívesen válaszolnak majd hosszan, békésen a kérdésre.

Maradj semleges, és ne vegyél semmit magadra!

Egy kibontakozó nézeteltérés vagy a kellemetlen, néha gonosz megjegyzések mellett nehéz semlegesnek és higgadtnak maradni, pedig ez a kulcsa annak, hogy a lehető legjobbat hozd ki az ünnepből. Sajnos nem várhatod, hogy megváltozzanak, így a legjobb, ha kikerülöd a vitás kérdéseket, témákat, és semleges maradsz minden esetben. Ne foglalj állást, ne ellenkezz, hiszen úgysincs értelme: a mérgező emberek a legtöbbször önfejűek, makacsak, és nem hajlandóak elfogadni más véleményét. 

Fontos, hogy mentálisan készülj fel a látogatásra. Tudatosítsd magadban, hogy nem veled van a probléma, és akármilyen nehéz is, túl leszel rajta. Ha ezt megtetted, utána sokkal könnyebb lesz elengedni a füled mellett azt, ami nem tetszik - és ez a nyugodt karácsony egyik titka.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne félj nemet mondani!

Ha valami olyanra kérnének, amit nem akarsz, vagy olyanba akarnak belevonni, ami neked kellemetlen, mondj nyugodtan és határozottan nemet. Igyekezz elszántan, mégis kedvesen válaszolni, és ne legyen bűntudatod azért, hogy visszautasítod őket. Ha nyaggatnának, ragaszkodj szilárdan az elhatározásodhoz, és észérvekkel magyarázd, ha muszáj. Ne engedj abból, amit nem akarsz, ha pedig mégsem hagynának békén, vesd be a fentebb említett témaelterelést.

Legyen kéznél a segítség!

Ha a pároddal mész, beszéld át vele a helyzetet, és kérd, hogy legyen mindig melletted, és néha-néha legyetek kettesben, hogy megölelhessen, megnyugtathasson. Elég, ha behoztok valamit a konyhából, vagy kimentek pár percre. A lényeg, hogy segítsen a nehezebb pillanatokban, és tudd, hogy ő mindig ott van neked, rá mindig számíthatsz.

Ha viszont egyedül látogatsz el a családtagokhoz, az ott töltött idő alatt tartsd egy kicsit a kapcsolatot a legjobb barátoddal, barátnőddel. Persze, ne folyamatosan a mobilodon lógj, de egy-egy üzenet vagy öt perc telefonálás bőven belefér. Így kapsz egy kis érzelmi támogatás, pár tanácsot, és kipanaszkodhatod magad, amitől megkönnyebbülsz és megnyugszol majd.

Ne maradj, ha nem akarsz!

Ha tényleg nem érzed jól magad, és úgy gondolod, nagyon káros a mérgező családtagok jelenléte, ne maradj sokáig. Nem muszáj ott töltened az egész napot és az éjszakát, ha nem akarod. Sőt, jó ötlet lehet előre megemlíteni, hogy lehet, hogy el kell majd indulnod korábban, vagy nem tudsz maradni végig. Így örömöt okozol nekik azzal, hogy ott voltál, de nem engeded, hogy teljesen leszívják az energiáidat, vagy elrontsák az ünnepi hangulatot. A lényeg, hogy úgy cselekedj, ahogy neked a legjobb, és próbáld ne megbántani őket.

Ilyenek a párok, amikor senki nem látja

Egy férfi humoros ábrákon mutatja meg, milyen lesz több év után a párkapcsolat: a kezdődő és a tartós kapcsolatok közötti különbségeket rajzolja le, méghozzá nagyon találóan. Ezek a változások sokaknak ismerősek lesznek.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük