7 intő jel, ami a kapcsolat végét jelzi a párterapeuta szerint: a kritizálástól az elszigetelődésig

A párterapeuta elárulta, melyek azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy a legjobb döntés a szakítás lehet.

Jelek, amik a kapcsolat végét jelzik
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A veszekedések teljesen természetesek minden szerelemben, azonban vannak olyan más, intő jelek, amelyek azt jelzik, hogy a végéhez közeledik a viszony, és a legjobb lenne lezárni a kapcsolatot. Ezeket sok pár figyelmen kívül hagyja, és a fejüket a homokba dugva élik tovább az életüket egyre boldogtalanabbul.

Janis Roszler párterapeuta elárulta, mi az, amire nagyon oda kell figyelni: ha a következőket tapasztalja az ember, érdemes átgondolni a közös jövőt. Néhány esetben, ha időben cselekednek a felek, még visszafordítható a helyzet, és megelőzhető a szakítás.

Kritizálás és a tisztelet hiánya

Amikor a felek elveszítik egymás iránti tiszteletüket, a kapcsolat gyorsan kudarcba fullad, és elkezdődik az állandó kritizálás. Ha a pár tagjai folyamatosan csak a negatív dolgokra koncentrálnak, és bántó, sértő megjegyzéseket tesznek a másikra, akkor egyre inkább eltávolodnak egymástól, és egyre jobban elmérgesedik köztük a viszony. Persze, mindenkinek vannak problémái, de egy egészséges szerelemben a partnerek megvitatják ezeket, nem egymásra mutogatnak, és nem támadnak mindenért a másikra.

A felsőbbrendűség érzete

Egy hosszú távú párkapcsolat akkor működhet csak igazán jól, ha a felek egyenrangúként tekintenek egymásra, és érzik, hogy együtt, egy csapatot alkotva sokkal erősebbek. Ha azonban az egyikük felsőbbrendűnek, fontosabbnak tartja magát, akkor nagy rá az esély, hogy lenézi, kigúnyolja társát, és semmibe veszi panaszait, igényeit, érzéseit. Egy viszony így nem lehet igazán erős, és könnyen katasztrófába torkollhat. Mindenkinél vannak nehezebb, megterhelőbb időszakok, de ezek során is nélkülözhetetlen, hogy a szerelmesek tiszteljék egymást, és igazi csapattársként tekintsenek partnerükre.

Eltérő, nem teljesülő igények

Minden ember más, mindenkinek mások az igényei, de egy kapcsolatban fontos, hogy ezek egy része megegyezzen, vagy ha nem is, akkor kompromisszumokat kössenek a felek, és teljesítsék egymás kívánságainak legalább egy részét. Ha úgy érzik, ez nem történik meg, akkor pedig tudniuk kell megnyílni a másik előtt, és megbeszélni a problémákat. A baj ott kezdődik, ha az egyik partner nem hajlandó engedni, erőfeszítéseket tenni társa kedvéért – amennyiben ez állandó problémává válik, nem biztos, hogy érdemes folytatni a viszonyt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feláldozott értékek és egyéniség

Az ember értékrendje meghatározza azt, hogy ki is valójában. Ha pedig ezt és az egyéniségét is fel kell áldoznia azért, hogy működjön a kapcsolata, az hatalmas probléma. Egyik félnek sem szabad elveszítenie önmagát, egyéniségét, és ha a partner mégis megkövetelné ezt, az súlyos intő jel. A kapcsolatok jó esetben fejlesztik a pár tagjait, azok személyiségét, nem pedig elvesznek belőlük, vagy rombolják őket.

Eltűnt a szexuális vágy

Persze, a szex nem minden, de nagyon fontos a kapcsolatokban, és az intimitás, a bensőséges viszony kialakításához, megtartásához is hozzájárul. Ha azonban az egyik fél már a másik fizikai közelségére sem vágyik, akkor valószínűleg nem élvezi azt, hogy vele van. Ez pedig azt jelenti, hogy valami nagyon nincs rendben kettejük között.

Már egy éve nem javul semmi

Általában érdemes időt adni a kapcsolatnak, hiszen mindenkinél vannak jobb és rosszabb időszakok, de a szakértő szerint a viszony megmentésére egy évnél többet nem ajánlott adni. Ha már több mint ennyi ideje dolgoznak a felek a viszony helyrehozásán, még sincs változás, javulás, és még mindig elégedetlenek, akkor véleménye szerint a legtöbb esetben a szakítás a legjobb döntés.

Megváltozik a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A szerelem elmúlása miatt tudattalanul is átalakulnak az emberek gesztusai, teljesen máshogy bánnak a párjukkal, mint azelőtt. Ezeknek a figyelmeztető jeleknek azonban kevesen tulajdonítanak jelentőséget, pedig igen hamar képesek felfedni a problémákat.

Így változik meg a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem - 9 mozdulat, ami a szakítást jelzi előre

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük