18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mi a legjobb megoldás, ha az egyik fél kívánja a szexet, a másik viszont nem? A kutatás szerint így kezelhető a helyzet

Egy 229 fő részvételével készült kutatás kiderítette, melyek a leggyakoribb, leghasznosabb megoldások arra az esetre, ha csak az egyik fél kívánja a szexet.

beszelgeto par agyban

Nagyon ritka, hogy egy párnak teljesen egyforma mértékű a libidója, és még ebben az esetben is előfordulhat, hogy néha csak az egyikük kívánja a szexet. Abban minden szakértő egyetért, hogy teljesen normális, ha vannak olyan alkalmak, amikor nem vágynak mindketten az együttlétre, és az is természetes, ha valamelyikük nemet mond a kezdeményezésre. Az azonban a kapcsolat érdekében egyáltalán nem mindegy, hogyan is kezelik ezt a helyzetet.

A visszautasítás a pár mindkét tagjának kellemetlen lehet, ezért ha nem jól kommunikálják, vagy nem jól reagálnak rá, sértődöttséget, szomorúságot vagy eltávolodást szülhet. Egy kutatás most azt vizsgálta, hogy a legtöbben mit is tesznek ilyenkor, illetve mi szerintük a legjobb megoldás a szerelem érdekében.

Mit lehet tenni, ha csak az egyik fél kívánja a szexet?

Sarah Hunter Murray pszichológus a Psychology Today oldalán részletezte és elemezte az Archives of Sexual Behavior nevű kiadványban publikált vizsgálat eredményeit. A tanulmányban 229 olyan személy vett részt, akik átlagosan nyolc éve éltek párkapcsolatban. Arról kérdezték őket, mit tesznek általában, ha eltérő a libidójuk a partnerükével, vannak-e stratégiáik erre az esetre, illetve hogy ezeket mennyire tartják hatásosnak. A kutatás vezetői az adatok összehasonlítása során megállapították, hogy ötféle módszert alkalmaznak ilyenkor a legtöbben, majd sorrendbe rakták őket az alapján, hogy a válaszadók mennyire vélték őket hasznosnak, működőképesnek.

A kommunikáció a kulcs

A legtöbben úgy gondolják, a nyílt kommunikáció bizonyul ilyenkor a leghatékonyabbnak, ez az, ami segít abban, hogy ne távolodjanak el egymástól még akkor sem, ha visszautasítják a másikat. A megkérdezettek nagy része úgy véli, a nemet mondó félnek érdemes ilyenkor picit megindokolnia, miért nincs kedve az együttléthez. Ha ugyanis elmondja, hogy fáradt, túl stresszes, vagy épp a munkán járnak a gondolatai, akkor a másik könnyebben megérti a helyzetet, és nem érzi majd úgy, hogy baj van, vagy már egyáltalán nem vágyik rá a párja. Sokak szerint beválik még az is, ha ilyenkor megegyeznek egy másik napban, időpontban, amikor bepótolják az elmaradt együttlétet. Fontos, hogy a megértés és a tisztelet minden esetben kölcsönös legyen.

Más közös tevékenységek

A második leghatékonyabbnak az bizonyult, ha a pár a közösülés helyett csinál valamit közösen. Lehet ez más szexuális tevékenység, például orális kényeztetés, egy kis előjáték vagy egyszerűen csak csókolózás, de lehet bármi más is, aminek köze sincs a szeretkezéshez, például ölelkezés, összebújás, kézfogás vagy egymás cirógatása. A kutatás szerint mindegy, melyiket vetik be éppen a felek, mindegyik segít megelőzni az eltávolodást és erősíteni a kapcsolatot. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Kapcsolatépítő szex

A megkérdezettek közül sokan elárulták, nem ritka az sem, hogy bár kezdetben nincs kedvük, mégis belemennek a szeretkezésbe, ha a párjuk kezdeményezi. A legtöbben azért, mert észrevették, hogy az előjáték során megnő a libidójuk, megváltozik a hozzáállásuk, és egyre jobban vágynak a másikra. Egyesek pedig azért döntenek így, mert tudják, hogy a szex fontos része a párkapcsolatnak, és szükség van rá ahhoz, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak legyenek. Azt azonban fontos leszögezni, hogy mindenki nyugodtan, bármilyen okból kifolyólag mondhat nemet a partnerének bűntudat nélkül, és semmibe sem kötelező belemennie csak azért, mert a párja azt akarja. 

Maszturbálás és figyelemelterelés

A leggyakrabban alkalmazott, de csak a negyedik leghatékonyabbnak megjelölt módszer a maszturbálás volt. A válaszadók egy része, ha nemet mond a társuk, akkor egy másik szobában, egyedül elégíti ki a vágyait, ám olyanok is voltak, akik párjuk mellett végeznek önkielégítést ebben az eseten. Az örömszerzésre gyors technikaként szolgálhat, azonban hosszú távon a kapcsolatnak kevésbé tesz jót, mint a fentebb felsoroltak.

Az ötödik legnépszerűbb, ám a kapcsolat szempontjából a legkevésbé előnyös módszer a figyelem-, illetve témaelterelés volt a kutatásban. Ez azt jelenti, hogy a felek valami olyanba kezdenek bele külön, aminek semmi köze a szexhez, például ilyen a főzés, az edzés vagy az otthoni teendők. A válaszadók 72%-a azonban úgy vélte, ez a taktika nem túlságosan hasznos, ezért nem is érdemes gyakran bevetni.

Sarah Hunter Murray kihangsúlyozta, nem volt olyan ember, aki a kommunikációt ne tartotta volna hatékonynak, és ez nem is véletlen: az őszinte beszélgetések mindig sokat segítenek, és hozzájárulnak a kapcsolat erősítéséhez is. A lényeg azonban, hogy a szeretkezés helyett ilyenkor olyan tevékenységet válasszanak, ami közelebb viszi a pár tagjait egymáshoz. Ha viszont rendszeressé válik a visszautasítás, vagy túlságosan nagy a libidókülönbség a felek között, akkor érdemes alaposan átbeszélni a dolgokat, illetve pszichológus vagy párterapeuta segítségét kérni.

Így változik a kapcsolat egy év után

Sarah C. Andersen jópofa képregénye hűen ábrázolja a párkapcsolat bizonyos fázisait az első randitól a tartósságig. Nézd meg az illusztrációkat, amelyeken nemcsak jót lehet derülni, de talán egy kicsit el is gondolkodik az ember, hogy tényleg így kell-e lennie.

Képek: Getty Images Hungary.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük