Így maradhattok jó testvérek felnőtt korban is - Nem csak gyerekként fontos a szoros kötelék
A felnőtt lét nem jelenti azt, hogy nem maradhattok jó testvérek.

GettyImages-1140346404
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A testvéri kapcsolat az egyik legerősebb kötelék, hiszen a testvér az az ember, aki szinte az egész életünkön végigkísér minket. Az azonban nem mindegy, hogy ez a kapcsolat milyen szorossá válik a gyerekkor után, hiszen a felnőtt élet állítja csak igazán kihívás elé a testvéreket.

Több kutatás is bizonyítja, hogy egy jó testvéri kapcsolat az élet számos területén is nagyon előnyös: a szoros kötelék nemcsak a depresszió kialakulásának ad kevesebb esélyt, hanem az élet minőségével is elégedettebbek azok, akik jól kijönnek a húgukkal, öccsükkel, nővérükkel vagy bátyjukkal.

A testvéri kapcsolatok változatosak

Vannak, akik egész gyerekkorukban viaskodtak egymással, a féltékenység, az örökös harcok és hisztik tették nehezebbé a szülők napjait - azonban sok esetben felnőttfejjel már csak nevetnek a múlton, és jó kapcsolat alakul ki köztük.

Nem ritka sajnos az sem, ha az ember a gyermekkori jó kapcsolat ellenére később eltávolodik a másiktól. Ennek lehet oka az, hogy egymástól messze sodorta őket az élet, vagy éppen a szülők, a párkapcsolatok vagy a pénz miatt alakult ki köztük ellentét.

Persze, az a lehetőség is fennáll, hogy a testvérek sem gyerekkorban, sem a későbbi időkben nem lesznek jóban - hiszen a rokoni kapcsolatok nem olyanok, mint a barátok, adottak az életben, és két teljesen különböző habitusú ember lehet, hogy soha nem fogja igazán megtalálni a közös hangot.

Tanulj meg jó testvér lenni

Bárhogyan is alakult a gyerekkor, fontos, hogy kamasz- vagy fiatal felnőttkorban a testvérek igyekezzenek kialakítani egy olyan kapcsolatot, ami kiállja az idők próbáját, és az egyik legbiztosabb bázis az életben. Ehhez minden fél együttműködésére szükség van, érdemes tisztázni, hogy mik azok a korábbi sérelmek, amiken túl kell lendülni, és a jövőben mik azok a célok, amikkel közösen tudják építeni a jó kapcsolatot, például az ünnepek közös eltöltése.

Inkább baráti, mint rokoni kapcsolatra van szükség

A pszichológusok szerint a felnőttkori jó testvéri kapcsolat nagyon hasonló a baráti viszonyokhoz, ugyanazok a problémák merülhetnek fel, és hasonlóan kell ápolni őket. Fontos, hogy ha már el is szakadtak egymástól a testvérek, a kapcsolatot folyamatosan fenn kell tartani, mindig érdeklődve fordulni a másik felé, és segíteni, ha arra van szüksége.

Az egymásra való irigykedés is felesleges, inkább érdemes örülni a másik sikerének, támogatni terveiben, és nemcsak a testvére, hanem a barátja is lenni. A közös programok még inkább meg tudják erősíteni a köteléket, ahogy az is, ha néha-néha előveszitek a régi fényképalbumokat, videókazettákat, és nosztalgiáztok azon, milyen is volt együtt felnőni.

A jó testvér nevelés kérdése

Mivel egy megromlott viszonyt később nehezebb rendbe rakni, arra érdemes törekedni, hogy már a kezdetektől jó legyen a testvérek között az összhang, ami nagyban függ a szülői neveléstől.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatások szerint azoknak, akiket már gyerekként is arra neveltek, hogy tiszteljék, megbecsüljék és szeressék a testvérüket, felnőttkorban is kiegyensúlyozott, szoros lesz a viszonyuk. Ehhez a szülők részéről idő és türelem kell, de megéri, hiszen egy életen át tartó jó kapcsolat lesz a gyümölcse.

Vicces fotók testvérekről

A következő képekhez hasonló dolgok valószínűleg mindenkivel történtek már, akinek van testvére. Az alábbi fotókon szülők örökítették meg a két- vagy háromgyermekes lét pillanatait - lehet, hogy neked is ismerősek lesznek, ha van tesód.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük