Így maradhattok jó testvérek felnőtt korban is - Nem csak gyerekként fontos a szoros kötelék

A felnőtt lét nem jelenti azt, hogy nem maradhattok jó testvérek.

GettyImages-1140346404
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A testvéri kapcsolat az egyik legerősebb kötelék, hiszen a testvér az az ember, aki szinte az egész életünkön végigkísér minket. Az azonban nem mindegy, hogy ez a kapcsolat milyen szorossá válik a gyerekkor után, hiszen a felnőtt élet állítja csak igazán kihívás elé a testvéreket.

Több kutatás is bizonyítja, hogy egy jó testvéri kapcsolat az élet számos területén is nagyon előnyös: a szoros kötelék nemcsak a depresszió kialakulásának ad kevesebb esélyt, hanem az élet minőségével is elégedettebbek azok, akik jól kijönnek a húgukkal, öccsükkel, nővérükkel vagy bátyjukkal.

A testvéri kapcsolatok változatosak

Vannak, akik egész gyerekkorukban viaskodtak egymással, a féltékenység, az örökös harcok és hisztik tették nehezebbé a szülők napjait - azonban sok esetben felnőttfejjel már csak nevetnek a múlton, és jó kapcsolat alakul ki köztük.

Nem ritka sajnos az sem, ha az ember a gyermekkori jó kapcsolat ellenére később eltávolodik a másiktól. Ennek lehet oka az, hogy egymástól messze sodorta őket az élet, vagy éppen a szülők, a párkapcsolatok vagy a pénz miatt alakult ki köztük ellentét.

Persze, az a lehetőség is fennáll, hogy a testvérek sem gyerekkorban, sem a későbbi időkben nem lesznek jóban - hiszen a rokoni kapcsolatok nem olyanok, mint a barátok, adottak az életben, és két teljesen különböző habitusú ember lehet, hogy soha nem fogja igazán megtalálni a közös hangot.

Tanulj meg jó testvér lenni

Bárhogyan is alakult a gyerekkor, fontos, hogy kamasz- vagy fiatal felnőttkorban a testvérek igyekezzenek kialakítani egy olyan kapcsolatot, ami kiállja az idők próbáját, és az egyik legbiztosabb bázis az életben. Ehhez minden fél együttműködésére szükség van, érdemes tisztázni, hogy mik azok a korábbi sérelmek, amiken túl kell lendülni, és a jövőben mik azok a célok, amikkel közösen tudják építeni a jó kapcsolatot, például az ünnepek közös eltöltése.

Inkább baráti, mint rokoni kapcsolatra van szükség

A pszichológusok szerint a felnőttkori jó testvéri kapcsolat nagyon hasonló a baráti viszonyokhoz, ugyanazok a problémák merülhetnek fel, és hasonlóan kell ápolni őket. Fontos, hogy ha már el is szakadtak egymástól a testvérek, a kapcsolatot folyamatosan fenn kell tartani, mindig érdeklődve fordulni a másik felé, és segíteni, ha arra van szüksége.

Az egymásra való irigykedés is felesleges, inkább érdemes örülni a másik sikerének, támogatni terveiben, és nemcsak a testvére, hanem a barátja is lenni. A közös programok még inkább meg tudják erősíteni a köteléket, ahogy az is, ha néha-néha előveszitek a régi fényképalbumokat, videókazettákat, és nosztalgiáztok azon, milyen is volt együtt felnőni.

A jó testvér nevelés kérdése

Mivel egy megromlott viszonyt később nehezebb rendbe rakni, arra érdemes törekedni, hogy már a kezdetektől jó legyen a testvérek között az összhang, ami nagyban függ a szülői neveléstől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatások szerint azoknak, akiket már gyerekként is arra neveltek, hogy tiszteljék, megbecsüljék és szeressék a testvérüket, felnőttkorban is kiegyensúlyozott, szoros lesz a viszonyuk. Ehhez a szülők részéről idő és türelem kell, de megéri, hiszen egy életen át tartó jó kapcsolat lesz a gyümölcse.

Vicces fotók testvérekről

A következő képekhez hasonló dolgok valószínűleg mindenkivel történtek már, akinek van testvére. Az alábbi fotókon szülők örökítették meg a két- vagy háromgyermekes lét pillanatait - lehet, hogy neked is ismerősek lesznek, ha van tesód.

10 fotó, ami ismerős lesz, ha van testvéred - Veled is előfordult már ilyen?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük