Tényleg lázadó gyerek lesz a kistestvérekből? Érdekes dolog derült ki róluk

Semmi köze a születési sorrendnek a személyiségfejlődéshez. Legalábbis több kísérlet eredménye erre utal.

elsoszulott 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régóta él az elképzelés a köztudatban, miszerint a születési sorrend meghatározza a gyermekek személyiségét, más viselkedésmintát várunk el az elsőszülöttektől, és mást a legkisebb gyerektől.

Az elmélet elterjedésében közreműködött Frank J. Sulloway Born To Rebel című könyve. Az író szerint az elsőszülöttek szüleik feltétlen figyelmét élvezik, a sorban utánuk következőnek viszont meg kell harcolnia érte. Na, nem azért, mert őt kevésbé szeretnék, csupán addigra rutint szereznek a gyereknevelésben, és nem ügyelnek olyan féltő gonddal csemetéjük minden apró lépésére. Következésképp az elsőszülöttek gyakrabban válnak csendessé, szorongóvá, míg a kicsik nagyszájúak, kockázatvállalóbbak lesznek. Más kutatók azonban megkérdőjelezik Sulloway elméletét, és épp az ellenkezőjét mondják.

A születési sorrend és a személyiség

Ralph Hertwig, a berlini Max Plack Intézet pszichológusa korábban már dolgozott Sulloway-jel, akkor közösen bizonyítékokat kerestek arra vonatkozóan, hogy a szülők figyelme egyenlőtlenül oszlik meg a testvérek között. Efelől Hertwignek sem voltak kétségei, mielőtt belevágott önálló kutatásába. 

A születési sorrend azonban már egészen más lapra tartozik, az évek során pedig pszichológusok többször bebizonyították, hogy egyáltalán nem befolyásolja a személyiségfejlődést. Hertwig és kollégái kérdőíves kutatásban vizsgálták 1500 felnőtt kockázatvállaló kedvét.

A szakértő a The Washington Post cikkében elárulta, hogy csapata arra számított, a fiatalabbak lesznek majd a legvagányabbak. Az eredmények azonban mást mutattak. A kísérlet során mintegy negyven pszichológiai kérdőívet kellett kitölteniük a résztvevőknek: egyebek mellett gyorshajtásról, biztonságos szexről és hasonló, kockázatosnak tartott dolgokról nyilatkoztak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Majd újabb kísérlet következett, melyben a résztvevők eldönthették, mit szeretnének: azonnal kézhez kapni 10 dollárt - biztonságos választás -, vagy feltenni szerencsejátékra, ahol 10% eséllyel nyerhettek 100 dollárt - kockázatvállalás. 

A teszt végére bebizonyosodott, hogy nem létezik egyértelmű összefüggés a kockázatvállalás, és aközött, hogy ki hányadik testvér a sorban. De kísérleteik hasonló eredményekkel zárultak akkor is, amikor kétszáz kockázatvállalásáról híres személy - például Che Guevara - családi hátterét vizsgálták.

Stefan Schmukle, a németországi Leipzig Egyetem pszichológusa ugyan nem vett részt a kísérletben, de figyelemreméltónak találta a felfedezést. Ami egyúttal arra inspirálta, hogy saját csapatával együtt elkészítsen egy másikat.

A születési sorrend a személyiségjegyek alakulását sem érinti

A 2015-ös, a születési sorrenddel kapcsolatos kutatás minden korábbinál átfogóbb volt: Stefan Schmukle, Rodica Damian és kollégái 20 ezer embert tanulmányoztak az Egyesült Államokban, Németországban és az Egyesült Királyságban. Damian és munkatársai pedig több mint 370 ezer amerikai középiskolás adatait hasonlították össze.

Mindkét kutatásban kiderült, hogy a születési sorrend nincs hatással a személyiségjegyek dimenzióinak nagy ötösére, azaz a Big Five-ra. Hogy mi tartozik ide? Az egyéni nyitottság, az extrovertáltság, a céltudatosság, az együttműködési készség, valamint a szorongásra való hajlam. 

Akkor mégis, mit befolyásol a születési sorrend?

A Schmukle-Damian-féle tanulmányban a szakértők intelligenciavizsgálatot is végeztek: ebben az esetben az elsőszülöttek javára 1-2 IQ-ponttal nagyobb lett az eredmény, ám ez egyáltalán nem befolyásolja az életüket. Schmukle a szülői figyelem megoszlására vezeti vissza az IQ-értékek eltérését, hiszen a szülőknek több idejük jut az elsőszülöttekre a kistesó érkezése előtt.

Damian szerint a jelenség mögött gazdasági okok állhatnak, hiszen sokszor a családok anyagi helyzete nem engedi, hogy minden gyermekük felsőoktatásban tanuljon tovább. Végszóként a szakértő zombiteóriának nevezi a születési sorrend teóriáját, ami szerinte tökéletesen példázza, milyen nehéz elengedni egy már berögzült elméletet.

Így reagál a baba a méhben, ha rágyújt az anya

Dr. Nadja Reissland, a James Cook Egyetemi Kórház szakembere négydimenziós ultrahang segítségével tanulmányozta, hogyan reagál a baba a méhben, ha a kismama rágyújt. A döbbenetes felvételek közzétételétől azt remélte, hogy a dohányzó kismamák soha többé nem nyúlnak az öngyújtóért. Galériánkban ezekbe a képekbe pillanthatsz bele.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük