6 jel, hogy fejlesztésre szorul az érzelmi intelligencia - A karrier útjába is állhat, ha túl alacsony

Az alacsony érzelmi intelligencia a magánéletben és a karrierben is problémát okozhat. Ha valaki ezeket tapasztalja, érdemes lenne fejlesztenie az EQ-ját.

kollegak
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia tulajdonképpen a saját és mások érzelmeinek érzékelésére, kezelésére és pozitív befolyásolására irányuló készség. A magánélet mellett a karrier terén is rendkívül fontos, ugyanis ha nem túl fejlett, akkor az jócskán megnehezíti az előrejutást.

Akiknek nem túl magas az EQ-ja, azok kevésbé látjaák meg saját vagy kollégáik gyengeségeit, erősségeit, kevésbé tudnak együttérezni másokkal, nehezebben tartják a kapcsolatot a környezetükben élőkkel, és a kommunikáció is problémásabb lehet számukra. Ezért gyakran előfordul, hogy munkatársaik nem akarnak szorosan együtt dolgozni velük, a feletteseik pedig nem látnak bennük jó vezetőt. A jó hír viszont az, hogy az érzelmi intelligencia fejleszthető. Ha a következőket tapasztalja valaki, valószínűleg szükség van rá.

Jelek, hogy fejlesztésre szorul az EQ

Váratlan reakciók

Az érzelmi intelligencia magában foglalja azt a képességet, hogy az ember tudja, ő hogyan vélekedik egy adott helyzetről, témáról, hogyan áll hozzá, és azt is érzékeli, hogy mások mit gondolnak. Ha valaki azt érzékeli magán, hogy gyakran tesz és mond olyan dolgokat, amik negatív reakciókat váltanak ki a környezetéből, vagy azt, hogy sokszor meglepi őt az, hogy mit éreznek a többiek, akkor valószínűleg szükség lenne az EQ javítására.

Nem értik meg mások

Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy mások sosem értik meg őt, a gondolatmenetét vagy az érzelmeit, nem kapcsolódnak hozzá, vagy sosem hatékony a kommunikációja, akkor érdemes átgondolnia, mit csinál rosszul. Ha az illetőt sosem értik meg, akkor valószínűleg benne is lehet a hiba: mindezt okozhatja az is, hogy alacsony az érzelmi intelligenciája. 

Mások hibáztatása

Akinek magas az EQ-ja, az általában igyekszik fejleszteni önmagát, aki viszont másokat hibáztat a problémáiért, az teljesen elzárkózik ettől. Könnyű mindig bűnbakot keresni, de az érzelmi intelligencia fejlesztése segíthet abban, hogy az ember produktívabb legyen, jobb döntéseket hozzon. Mások hibáztatása gyakran azt jelenti, hogy az illető el akar kerülni egy nehéz igazságot önmagával kapcsolatban, vagy nem akar foglalkozni a múltjával, az életében jelen lévő akadályokkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Empátiahiány

Az empátia és az érzelmi intelligencia általában kéz a kézben járnak. Az empatikus emberek képesek megérteni mások érzéseit és azt is, hogy saját szavaik és tetteik hogyan hatnak másokra. Az alacsony EQ-jú személyek hajlamosabbak a gonosz, bántó viccekre, a kritizálásra és a bullyingre, mert gyakran nem is veszik észre, mennyire sértő a viselkedésük, mennyire rosszul esik másoknak az, amit mondanak. De az is előfordul, hogy mindezt tudatosan, saját bizonytalanságuk ellensúlyozása miatt teszik.

Problémás a szoros kapcsolatok kialakítása

A szoros kapcsolatokhoz is nélkülözhetetlen az érzelmi intelligencia. Ezért aki azt veszi észre, hogy nehezen kerül közel másokhoz, problémás számára az intim viszonyok kialakítása és fenntartása, akkor valószínű, hogy fejlesztésre szorul az EQ-ja.

Sosem jön az előléptetés

Ha valaki vezető szerepet akar betölteni, és mindent megtesz azért, hogy feljebb jusson, mégis mindig más kapja az előléptetést, annak számos oka lehet, de az is előfordulhat, hogy pont az EQ az egyik. Lehet, hogy a főnök látja, hogy hiányzik alkalmazottjából az érzelmi intelligencia, ami viszont egy jó vezetőben magasabb szintet kell hogy megüssön, különben nem ért majd szót a dolgozóival, nem veszi figyelembe a véleményüket, az érdekeiket, ez pedig rossz munkahelyi hangulatot, elégedetlenséget és felmondásokat is eredményez.

A magas érzelmi intelligencia rejtett jelei

Vannak, akiknek már kicsi korukban egészen magas a szintje, de az EQ később is fejleszthető, tanulható. És bár sokan automatikusan az empátiára asszociálnak ennek hallatán, valójában egészen más jelei is vannak annak, ha kiemelkedő a mértéke. Te mennyit ismersz fel közülük magadon?

A magas érzelmi intelligencia 6 rejtett jele - Te mennyit ismersz fel magadon?

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek sok szempontból kiemelkednek a többiek közül. Ezek a kiemelkedő EQ kevésbé ismert jelei.

Elolvasom
Ezt is szeretjük