Az érzelmi intelligenciádat tesztelik, pedig nem is sejted - 5 kérdés, amivel felmérhetik az EQ-t az állásinterjún
A munkahelyen is fontos az érzelmi intelligencia. Ezért is tesztelik sokszor a jelentkezőket az interjúk során.

allasinterju 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

-Az érzelmi intelligencia nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyen is fontos - és ezzel a tudatos vezetők is tisztában vannak. Ha egy főnök jó csapatot, pozitív vállalati kultúrát szeretne építeni, és azt akarja, hogy az alkalmazottak jól kijöjjenek egymással, könnyedén megoldják a felmerülő problémákat, akkor a jelöltek EQ-ját is figyelembe veszi a választásnál.

Az állásinterjún persze nem egyenes kérdésekkel próbálják felmérni ezt a készséget, hanem inkább rejtett módszerekkel. Ha a következőket kérdezik, nagyon valószínű, hogy az érzelmi intelligenciádat akarják felmérni. Érdemes előre felkészülni a válaszokkal, ha meg szeretnéd növelni az esélyedet.

Így tesztelik az EQ-t az állásinterjún

Mik a legfőbb gyengeségei és erősségei?

A gyengeségeket és az erősségeket érintő kérdések szinte minden interjún elhangzanak, és a válaszokból az EQ-ra is következtethetnek. A magas érzelmi intelligenciájú emberek ugyanis tisztában vannak ezekkel, nem szégyellik azt, amiben nem olyan jók, és ismerik önmagukat, képességeiket. Nem érdemes füllenteni, és nem érdemes a tökéletesség látszatát kelteni: egy őszinte válasszal sokkal többre mész. Jó ötlet lehet például elmesélni egy történetet, amiben a gyengeség mellett egy erősség is bizonyítást nyer.

allasinterju cover
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Hogy tartja meg a munka és a magánélet egyensúlyát?

A kiemelkedő EQ-val rendelkezők tudják, hogy a munka-magánélet egyensúly fontos ahhoz, hogy boldogok, kiegyensúlyozottak legyenek, és mindenhol a maximumot nyújthassák. Ezért nem számít pluszpontnak, ha valaki azt mondja, hogy az egész életét csakis a munkahelyi teendők teszik ki, és csak ezekre koncentrál. Említsd inkább a sportot, oszd meg a hobbidat, vagy mesélj arról, ha jársz meditálni, jógázni, mondd el, mi az, ami igazán kikapcsol, és amire mindig időt szakítasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy alkalmazkodik egy új munkakörnyezetben?

Akinek magas az EQ-ja, az tudja, mennyire fontosak a kapcsolatok a munkahelyen is, és rögtön arra törekszik, hogy beilleszkedjen, felzárkózzon. Erre a kérdésre jó válasz lehet az, hogy megpróbálsz megismerkedni a közvetlen kollégákkal, tanácsokat kérsz tőlük, de az is szuper, ha elmeséled, hogy a korábbi munkahelyeken hogyan alkalmazkodtál az új környezethez. 

Hogy reagál, ha egy munkatársa nem ért egyet a mondandójával egy megbeszélésen?

A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők jobban kezelik a konfliktushelyzeteket, és tudatosan higgadtak maradnak még akkor is, ha kihívások elé állítják őket, vagy megkérdőjelezik a mondandójukat. Ez a kérdés ezért is kiváló arra, hogy az interjúztató felmérje a helyzetet, valamint azt, hogy mennyire vagy képes szabályozni az érzelmeidet. Nem érdemes azt mondani, hogy mindenáron bebizonyítod, hogy neked van igazad. Jobb válasz, ha azt mondod, hogy megindoklod a gondolataidat, de meghallgatod és mérlegeled a másik véleményét is.

Meséljen egy olyan esetről, amikor konfliktust kellett kezelnie. Hogy csinálta?

A konfliktuskezelés fontos része a legtöbb pozíciónak, a kiemelkedő EQ-jú emberek pedig jobban értenek hozzá. Azt mérik fel a hasonló kérdésekkel, hogy hogy érzékeled a saját szerepedet, illetve másokét a problémás szituációkban, valamint hogy hogyan kezeled a nehézségeket. Nyugodtan bevallhatod, ha hibáztál, de koncentrálj emellett az erősségekre is. Sorold fel lépésről lépésre a problémát, a megoldási folyamatot, és esetleg említsd meg azt is, hogy meghallgattad mások véleményét, majd figyelembe is vetted. A végén pedig összegezd, hogy mit tanultál az esetből.

A magas érzelmi intelligencia rejtett jelei

Az érzelmi intelligencia az élet minden területén rendkívül hasznos. Vannak, akiknek már kicsi korukban egészen magas a szintje, de az EQ később is fejleszthető, tanulható. És bár sokan automatikusan az empátiára asszociálnak ennek hallatán, valójában egészen más jelei is vannak annak, ha kiemelkedő a mértéke. Te mennyit ismersz fel közülük magadon?

Ezt is szeretjük