Az érzelmi intelligenciádat tesztelik, pedig nem is sejted - 5 kérdés, amivel felmérhetik az EQ-t az állásinterjún

A munkahelyen is fontos az érzelmi intelligencia. Ezért is tesztelik sokszor a jelentkezőket az interjúk során.

allasinterju 2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

-Az érzelmi intelligencia nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyen is fontos - és ezzel a tudatos vezetők is tisztában vannak. Ha egy főnök jó csapatot, pozitív vállalati kultúrát szeretne építeni, és azt akarja, hogy az alkalmazottak jól kijöjjenek egymással, könnyedén megoldják a felmerülő problémákat, akkor a jelöltek EQ-ját is figyelembe veszi a választásnál.

Az állásinterjún persze nem egyenes kérdésekkel próbálják felmérni ezt a készséget, hanem inkább rejtett módszerekkel. Ha a következőket kérdezik, nagyon valószínű, hogy az érzelmi intelligenciádat akarják felmérni. Érdemes előre felkészülni a válaszokkal, ha meg szeretnéd növelni az esélyedet.

Így tesztelik az EQ-t az állásinterjún

Mik a legfőbb gyengeségei és erősségei?

A gyengeségeket és az erősségeket érintő kérdések szinte minden interjún elhangzanak, és a válaszokból az EQ-ra is következtethetnek. A magas érzelmi intelligenciájú emberek ugyanis tisztában vannak ezekkel, nem szégyellik azt, amiben nem olyan jók, és ismerik önmagukat, képességeiket. Nem érdemes füllenteni, és nem érdemes a tökéletesség látszatát kelteni: egy őszinte válasszal sokkal többre mész. Jó ötlet lehet például elmesélni egy történetet, amiben a gyengeség mellett egy erősség is bizonyítást nyer.

allasinterju cover
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Hogy tartja meg a munka és a magánélet egyensúlyát?

A kiemelkedő EQ-val rendelkezők tudják, hogy a munka-magánélet egyensúly fontos ahhoz, hogy boldogok, kiegyensúlyozottak legyenek, és mindenhol a maximumot nyújthassák. Ezért nem számít pluszpontnak, ha valaki azt mondja, hogy az egész életét csakis a munkahelyi teendők teszik ki, és csak ezekre koncentrál. Említsd inkább a sportot, oszd meg a hobbidat, vagy mesélj arról, ha jársz meditálni, jógázni, mondd el, mi az, ami igazán kikapcsol, és amire mindig időt szakítasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogy alkalmazkodik egy új munkakörnyezetben?

Akinek magas az EQ-ja, az tudja, mennyire fontosak a kapcsolatok a munkahelyen is, és rögtön arra törekszik, hogy beilleszkedjen, felzárkózzon. Erre a kérdésre jó válasz lehet az, hogy megpróbálsz megismerkedni a közvetlen kollégákkal, tanácsokat kérsz tőlük, de az is szuper, ha elmeséled, hogy a korábbi munkahelyeken hogyan alkalmazkodtál az új környezethez. 

Hogy reagál, ha egy munkatársa nem ért egyet a mondandójával egy megbeszélésen?

A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők jobban kezelik a konfliktushelyzeteket, és tudatosan higgadtak maradnak még akkor is, ha kihívások elé állítják őket, vagy megkérdőjelezik a mondandójukat. Ez a kérdés ezért is kiváló arra, hogy az interjúztató felmérje a helyzetet, valamint azt, hogy mennyire vagy képes szabályozni az érzelmeidet. Nem érdemes azt mondani, hogy mindenáron bebizonyítod, hogy neked van igazad. Jobb válasz, ha azt mondod, hogy megindoklod a gondolataidat, de meghallgatod és mérlegeled a másik véleményét is.

Meséljen egy olyan esetről, amikor konfliktust kellett kezelnie. Hogy csinálta?

A konfliktuskezelés fontos része a legtöbb pozíciónak, a kiemelkedő EQ-jú emberek pedig jobban értenek hozzá. Azt mérik fel a hasonló kérdésekkel, hogy hogy érzékeled a saját szerepedet, illetve másokét a problémás szituációkban, valamint hogy hogyan kezeled a nehézségeket. Nyugodtan bevallhatod, ha hibáztál, de koncentrálj emellett az erősségekre is. Sorold fel lépésről lépésre a problémát, a megoldási folyamatot, és esetleg említsd meg azt is, hogy meghallgattad mások véleményét, majd figyelembe is vetted. A végén pedig összegezd, hogy mit tanultál az esetből.

A magas érzelmi intelligencia rejtett jelei

Az érzelmi intelligencia az élet minden területén rendkívül hasznos. Vannak, akiknek már kicsi korukban egészen magas a szintje, de az EQ később is fejleszthető, tanulható. És bár sokan automatikusan az empátiára asszociálnak ennek hallatán, valójában egészen más jelei is vannak annak, ha kiemelkedő a mértéke. Te mennyit ismersz fel közülük magadon?

A magas érzelmi intelligencia 6 rejtett jele - Te mennyit ismersz fel magadon?

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek sok szempontból kiemelkednek a többiek közül. Ezek a kiemelkedő EQ kevésbé ismert jelei.

Elolvasom
Ezt is szeretjük