Mennyire magas az érzelmi intelligenciád? 6 kérdés, amiből kiderül
Ezek az egyszerű kérdések segítenek eldönteni, magasabb-e az átlagnál az érzelmi intelligenciád.

nok beszelgetes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia nemcsak a szerelmi viszonyokban, hanem az élet minden területén fontos szerepet játszik. A mások érzelmeinek értékelésére, érzékelésére, illetve az ezekre adott megfelelő reakcióra való képesség hozzájárul a munkahelyi sikerekhez és az emberi kapcsolatok kialakításához, fenntartásához is.

A következő kérdések segítenek eldönteni, hogy mekkora az EQ-d: ha mindegyikre igennel válaszolsz, valószínűleg az átlagnál magasabb érzelmi intelligenciával rendelkezel. Ha nem, akkor se aggódj, hiszen ez a képesség tudatos munkával hatékonyan fejleszthető.

Nyíltan megosztod másokkal, amit érzel?

Sokaknak gondot okoz, hogy feltárják az érzelmeiket a környezetükben élők előtt. Sokan inkább a saját haragjukban forronganak, vagy másokon vezetik le a feszültséget, és szintén rengetegen egy képzeletbeli álarccal igyekeznek elrejteni, hogy kik és milyenek is valójában. Egy magas EQ-jú személy felvállalja önmagát, az érzéseit, és nem jelent számára problémát, ha meg kell osztania őket másokkal. 

Felismered a saját érzéseidet, és a többi emberét is?

Képes vagy megvizsgálni és azonosítani az érzéseidet, gyorsan rájössz, mi váltja ki őket, és kezelni is tudod őket? Sőt, másokéit is hamar felismered, és szinte mindig tisztában vagy azzal, mi lehet a legjobb reakció? Ha igen a válasz ezen kérdések mindegyikére, nagy esély van rá, hogy magasabb az EQ-d az átlagnál. Az erős beleérző képességgel rendelkezők ugyanis nagyon jól kezelik az érzelmeket, rá tudnak hangolódni másokéira, valamint elérik, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat mellettük, és könnyebben meg is nyíljanak nekik.

Képes vagy megbirkózni a kritikával?

Sokan nem képesek helyén kezelni az építő kritikát. Rengetegen megbántódnak, megsértődnek, ám a magas EQ-jú személyekre ez nem jellemző. Nem dühösek érte, nem félnek indoklást kérni, vagy részletekre rákérdezni annál a személynél, aki szembesíti őket, hanem levonják belőle a tanulságot, és igyekeznek felhasználni azt a fejlődésükhöz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vállalod a konfliktust, és nem menekülsz előle?

Mindenki életében adódnak konfliktusok, de a magas EQ-val rendelkezők nem kerülik őket, nem menekülnek előlük, hanem bátran beleállnak a problémás helyzetekbe, ha úgy érzik, valóban kell, és valóban van értelme. A viták alatt képesek aktívan hallgatni, de erősen érvelni is, ha szükség van rá. Méghozzá mindezt úgy, hogy közben igyekeznek tiszteletben tartani a másik véleményét is.

Erős önkontrollal rendelkezel?

Szintén jellemző rájuk, hogy képesek kontrollálni az érzelmeiket, a reakcióikat, nem döntenek elhamarkodottan, hirtelen, hanem mindent alaposan megfontolnak, és nem hagyják, hogy emócióik átvegyék felettük az uralmat. 

Nyitott vagy a változásokra?

A változás sokakban ébreszt kétségeket, bizonytalanságot vagy feszültséget, és ezzel nincs is baj, hiszen mindegyik természetes reakció. Vannak azonban, akik egyenesen rettegnek tőle, igyekeznek elkerülni, ám a magas érzelmi intelligenciájú emberek nyitottan állnak hozzájuk, és próbálják kihozni a legjobbat az új helyzetekből.

Az alacsony EQ jelei

Az alacsony intelligencia az empatikus készségek erős elmaradását és kihasználatlanságát takarja. Az ilyen személyek nehezen kapcsolódnak, kötődnek másokkal. Sokszor nem értik, hogy mi miért történik, és ez rengeteg disszonanciát szül, és nehézségekkel jár. A következő jelekből ismerheted fel őket.

Ezt is szeretjük