Megcsalás után: csak akkor lesz sikeres az ismerkedés, ha erre az 5 dologra figyelsz - A szakértők legfontosabb tanácsai
Egy megcsalással végződő kapcsolat után sokkal nehezebb újra ismerkedni, nyitni mások felé, és kiépíteni a bizalmat.

4 randi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valakit megcsalnak, az érthető módon sokkal bizalmatlanabbá válik az ismerkedés terén, sőt rengetegen ilyenkor egyenesen félnek új kapcsolatba kezdeni. Mindenkinek nehéz túltennie magát egy ilyen szerelmi traumán, sokak önbecsülése, önértékelése is sérül, ezért nagyon nehezen mernek újra randevúzni. És ha mégis belevágnának, nem biztos, hogy sikerrel járnak.

Szakértők tanácsait gyűjtöttük össze arról, mire kell figyelni, ha valaki egy félrelépéssel végződő viszony után kezdené újra.

Ismerd fel és fogadd el az érzéseidet

Az első és legfontosabb dolog Shane Birkel házasság- és családterapeuta szerint az, hogy ismerd fel és fogadd el azt a rengeteg érzést, ami felmerül benned. A szakértő hangsúlyozta, teljesen normális a szomorúság, a félelem, valamint a kételyek is, de Ken Page párterapeuta szerint a szégyenérzet azonosítása és elhessegetése is lényeges. Egyesek ugyanis ilyenkor sajnos hajlamosak önmagukat hibáztatni a szakításért, ezt a gondolatot viszont gyorsan el kell felejteni. Akármilyen érzés is merül fel benned, vizsgáld meg, fogadd el, majd pedig próbáld elengedni, és igyekezz túllendülni rajta. Hagyj időd a gyógyulásra az ismerkedés előtt, és csak akkor vágj bele, ha úgy érzed, készen állsz.

Nem kell elsietni

Dr. Jenn Mann pszichoterapeuta szerint semmit sem szabad siettetni, érdemes inkább lassan haladni az ismerkedés során. Hagyj időt arra, hogy megismerd a másikat, tudd meg, hogy valóban bízhatsz-e benne, és tartsd a kezedben az irányítást. Nyugodtan nemet mondhatsz egy-egy találkára, nem kell mindig elérhetőnek lenned: a lényeg, hogy olyan tempóban haladj, ahogy neked kényelmes, és ahogy biztonságban érzed magad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Meg kell nyílni a másik előtt

Ken Page szerint nélkülözhetetlen az is, hogy ha már több találkozás után úgy érzed, vagytok olyan viszonyban a partnerjelölttel, nyílj meg neki, és meséld el a történteket. Ha nem vagy őszinte, nem fogja érteni a viselkedésedet, a bizonytalanságot, és a gyógyulásban, felejtésben sem tud majd segíteni. El kell mondani a problémát, azt, hogy sebezhető vagy, így ugyanis másképp állhat majd hozzád, a kapcsolatotokhoz.

Nem szabad az új partnert hibáztatni

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az előző párjukat látják az új partnerben, és attól félnek, ugyanolyan lesz majd, vagy ugyanúgy járnak vele, mint exükkel. Ken Page szerint optimális esetben az ember egy csalódás után igyekszik sokkal jobb személyiségjegyekkel, tulajdonságokkal rendelkező társat keresni, ám a félelmek még akkor sem múlnak el könnyen, ha meg is találta az ideális nőt vagy férfit. Fontos azonban, hogy próbáld másképp kezelni az illetőt, kerüld a hibáztatást, és a kétségeket csak óvatosan, sértő szavak vagy hangnem nélkül fejezd ki.

Időnként mérd fel a helyzetet!

Dr. Jenn Mann szerint könnyebben kiépíthető a bizalom, ha időnként átgondolod, hogy álltok az új partnerrel, milyen a viszonyotok, a viselkedése, és valóban jó irányban halad-e a kapcsolat. Betartja az ígéreteit? Számíthatsz rá, ha segítség kell? Keres téged, kezdeményez találkozókat? A hasonló kérdésekkel felmérheted, hogy valóban komolyan gondolja-e a másik, és magadat is megnyugtathatod ezzel kapcsolatban.

Az érzelmi hűtlenség jelei

Ha a hűtlenségről van szó, mindenki azonnal a testiségekre gondol. Pedig van egy másik fajtája is a félrelépésnek, amely sokaknál akaratlanul is megjelenik, mégis kevesen tulajdonítanak neki jelentőséget. Az érzelmi megcsalás nem fizikai szinten történik, mégis súlyos károkat okozhat a kapcsolatban. Alicia Munoz párterapeuta mondta el, hogy mit is takar ez a fogalom, és honnan ismerhető fel. Legfontosabb tanácsait vesszük sorra.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük