Mi az érzelmi megcsalás, és honnan ismerhető fel? Legalább olyan fájdalmas, mint a félrelépés
A párterapeuta elárulta, milyen apró jelek utalnak arra, hogy valaki érzelmileg hűtlen a párjához.

szomoru-par
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a hűtlenségről van szó, mindenki azonnal a testiségekre gondol. Pedig van egy másik fajtája is a félrelépésnek, amely sokaknál akaratlanul is megjelenik, mégis kevesen tulajdonítanak neki jelentőséget.

Az érzelmi megcsalás nem fizikai szinten történik, mégis súlyos károkat okozhat a kapcsolatban. Alicia Munoz párterapeuta mondta el a Mind Body Green oldalán, hogy mit is takar ez a fogalom, és honnan ismerhető fel. Legfontosabb tanácsait vesszük sorra.

Mit jelent az érzelmi hűtlenség?

A hűtlenség e típusa egy harmadik féllel kialakított igen közeli, mély, intim érzelmi viszonyt takar, amelyet az illető gyakran titkol a párja elől. Általában a testiséget nem foglalja magában, de társulhat hozzá erotikus vonzalom, és egy idő után előfordulhat, hogy fizikai megcsalássá válik. Azonban még akkor is komoly problémát jelent, ha ez nem történik meg, ugyanis gyengíti és veszélybe sodorja a párkapcsolatot.

A terapeuta hozzátette, ezt a fajta megcsalást nehéz azonosítani, és sokan egészségesnek, ártalmatlannak vélik a hasonló viszonyokat, hiszen úgy gondolják, csak egy közeli barát vagy éppen egy szimpatikus kolléga a másik, és gyakran a hűtlen fél sem veszi észre a kialakult helyzetet. Éppen ezért fontos ismerni a jelenséget és az erre utaló jeleket: a következők észlelése esetén érdemes gyanakodni, és leülni a másikkal egy hosszabb, mélyebb beszélgetésre.

Milyen okok húzódhatnak mögötte?

A jelenség mögött számtalan ok húzódhat. Előfordul, hogy valaki tudatosan lép az érzelmi megcsalás útjára, és bár tisztában van vele, hogy ezzel nem tesz jót a kapcsolatának, mégis túlságosan közel kerül valakihez. A legtöbbször akaratlanul alakul ki, méghozzá gyakran azért, mert az illetőt már nem elégíti a párkapcsolata érzelmileg, társától nem kapja meg azt a törődést, amire vágyna. Egyesek nem merik ezt jelezni, ezért inkább egy harmadik fél felé fordulnak, de az is megesik, hogy szerelmüknél visszautasításba ütköztek, ezért hallgatnak inkább a továbbiakban az igényeikről. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az érzelmi hűtlenség jelei a terapeuta szerint

Első lépésként javasolt átgondolni, hogy a túlságosan is közelinek vélt kapcsolat milyen hatással van a két fél szerelmére: gyengíti a párkapcsolatot, az intimitást? Ha igen, az érzelmi megcsalásra utal. Ezenkívül az is megfontolandó, hogy milyen érzéseket kelthet az emberben: csökkenti a magányt, vagy pótol valamit, amit a szerelmi viszony nem ad meg? Ezeket a kérdéseket a hűtlenséget elkövető és elszenvedő fél is felteheti magának, hogy közelebb kerüljön a válaszokhoz. 

Vannak azonban bizonyos intő jelek, melyek esetén szinte biztos, hogy érzelmi félrelépésről van szó. Erre utal, ha a partner minden fontos, személyes információt először a harmadik személynek mond el, vele vitatja meg a mélyebb, komolyabb témákat, és gyakran inkább őt kérdezi, ha tanácsra lenne szüksége.

A harmadik fél említése egyre gyakoribbá válhat. Ez akaratlan, de arra utal, hogy beköltözött a gondolatokba. Mivel nincs fizikai megcsalás, sokan nem gondolják, hogy a másik puszta emlegetése probléma lehet.

 Jellemző, hogy idővel egyre többet beszélnek, egyre többször találkoznak, az üzenetváltásokat pedig igyekeznek rejtegetni a társuk elől. Az illető hozzá fordul, ha szerelmével összevesztek, és az sem ritka, hogy utalásokat tesz párjának arra, hogy néhány tulajdonságában jobban hasonlíthatna a kívülálló félre. Máshogy viselkedik, ha ott van a harmadik személy, és dühös, sértődött lesz, ha párja negatív megjegyzést tesz rá. 

Szintén gyakori, hogy a partner úgy érzi, gyengül köztük a kötődés, illetve az is, hogy megváltoznak az együttlétek: a másik ritkábban vagy szokatlanul gyakran kívánja a szexet, és ridegebbé, kevésbé intimmé válnak az együttlétek. Ezenkívül előfordul, hogy már nem érdeklik annyira a konfliktusok, nem törekszik olyan erősen azok megoldására, és kevésbé törődik a társával, a kapcsolatukkal.

Természetesen, ha egy-egy jelet észlel valaki, az még nem ad okot aggodalomra, de ha több is igaz, akkor nagy az esély arra, hogy érzelmi hűtlenség áll a háttérben. Ebben az esetben javasolt átbeszélni a partnerrel a problémát, átgondolni a mögöttes okokat, és megoldást keresni, kompromisszumot kötni. De azt is meg kell beszélniük, kinek mi fér bele, és mi nem egy egészséges kapcsolatba. Egy párterapeuta vagy egy pszichológus sokat segíthet hasonló problémák esetén.

Jelek a testbeszédben, hogy elmúlt a szerelem

A szerelem elmúlása miatt tudattalanul is átalakulnak az emberek gesztusai, teljesen máshogy bánnak a párjukkal, mint azelőtt. Ezeknek a figyelmeztető jeleknek azonban kevesen tulajdonítanak jelentőséget, pedig igen hamar képesek felfedni a problémákat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Ezt is szeretjük