4 dolog, amiben az introvertáltak különböznek másoktól az idegtudós szerint - Az agyuk is máshogy működik

Az introvertáltak sok mindenben különböznek az extrovertáltaktól. Az idegtudós szerint ezek a hasznos és fontos készségek jellemzőek rájuk.

Amiben az introvertáltak különböznek másoktól
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Azokat az embereket hívjuk introvertáltnak, akik inkább befelé forduló típusok, élvezik az egyedüllétet, szabadidejüket is inkább magukban töltik, nem szeretnek a figyelem középpontjában lenni, kedvelik a csendet, a nyugodt környezetet, és ebben is tudnak a leginkább fókuszálni. A sok inger és a túlzott kommunikáció fárasztó lehet számukra, szükségük van magányra ahhoz, hogy igazán feltöltődhessenek.

Ez egyáltalán nem egy negatív tulajdonság, hanem inkább egy személyiségjegy, és az sem biztos, hogy minden introvertált egyénre igaz az összes felsorolt jellemző. Friederike Fabritius idegtudós munkája során mégis azt tapasztalta, hogy a cégek gyakran szívesebben dolgoznak együtt extrovertáltakkal, pedig az introvertáltaknak is ugyanúgy vannak erősségeik, amiket nem szabadna figyelmen kívül hagyni. Sőt, a kutatások szerint sokszor nagyobb előnyre is tehetnek szert: a következő négy fontos és hasznos készség megkülönbözteti őket másoktól.

Amiben az introvertáltak különböznek másoktól

Többet gondolkodnak

Az agy külső rétegében található szürkeállomány új információk feldolgozására és felszabadítására szolgál. A szakértő elárulta a CNBC oldalán, hogy egy harvardi kutatás megállapította: az introvertáltak agya másképp működik, mint az extrovertáltaké, és vastagabb a szürkeállományuk is. A vizsgálatok során a homloklebenyük - ami többek közt a racionális gondolkodásért, a tervezésért és a problémamegoldásért felel - nagyobb aktivitást mutatott.

Egy másik tanulmány pedig arra világított rá, hogy az introvertáltak agya még pihenő állapotban is aktívabb volt, és megnövekedett véráramlást mutatott.

Tovább képesek koncentrálni

Az idegtudós kiemelte: Albert Einsteint a tanárai csendes, magányos gyereknek tartották, aki mindig olyan volt, mintha el lenne veszve a saját gondolataiban. Ő maga pedig azt mondta: nem arról van szó, hogy annyira okos, hanem arról, hogy tovább foglalkozik a problémákkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az intenzív fókuszálási képesség az introvertáltak kulcsfontosságú jellemzője, gyakran jobban, erőteljesebben összpontosítanak, mint az extrovertáltak. Mivel szeretnek egyedül lenni, hajlamosak azzal tölteni ilyenkor az idejüket, hogy órákat szánnak egy-egy készség tökéletes elsajátítására, fejlesztésére.

Gyakran nagyon tehetségesek 

Az intelligenciát illetően az introvertáltak és az extrovertáltak alapvetően egyenlőek, a statisztikák azonban azt mutatják, hogy a különleges tehetséggel megáldott emberek körülbelül 70%-a introvertált. Lehet, hogy kiemelkedő az IQ-juk, de az is lehetséges, hogy kiemelkedő képességekkel rendelkeznek egy-egy területen, például a zenében, a művészetben vagy a matematikában.

Ha egy munkahelyen az extrovertáltak dominálnak, akik nem tartják csapatjátékosnak azokat, akik szívesebben dolgoznak egyedül, vagy, mondjuk, kihagyják a munka utáni programokat, akkor akaratlanul is elidegeníthetik a tehetséges embereket.

Helyesen cselekszenek

Általában kevésbé befolyásolják őket a környezetükben zajló események, inkább belső erkölcsi iránytűjük alapján cselekszenek. Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy az extrovertáltak hajlamosabbak mások véleménye mellé állni még akkor is, ha az téves, és nagyobb eséllyel engednek a társadalmi nyomásnak, mint introvertált társaik. Minél nagyobb volt a nyomás, az extrovertáltabbak annál inkább mások által elfogadott, megfelelőnek tartott reakciókat mutattak, míg az introvertáltak esetén a nyomás nem mutatott ilyen hatást.

Nézd meg, milyen az élet egy introvertálttal!

A fiatal nő azt mutatja meg aranyos rajzokon, milyen férje élete introvertált, gyakran szorongó szerelmével, és azokat a szokásokat, viselkedéseket örökíti meg, melyek az extrovertált személyiségeknek - tehát párjának is - a kezdetekben furcsának, érthetetlennek tűnhetnek.

Milyen az élet egy introvertálttal? Őszinte rajzokon mutatja meg a nő

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük